ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη
Αναδημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007 και αφορούσε σε μελλοντική δραστηριότητα του -τότε- γενικού γραμματέα του υπουργείου Χρήστου Ζαχόπουλου.
«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος θα παρευρεθεί τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007 και ώρα 10 το πρωΐ, σε επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων λειτουργίας του αναβατορίου της Ακρόπολης Αθηνών.
Ο κ. Ζαχόπουλος θα συναντήσει άτομα με αναπηρίες, από διάφορους φορείς, μπροστά στο αναβατόριο και θα ακολουθήσει ξενάγηση από αρχαιολόγους της Α΄ ΕΠΚΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Η είσοδος στην Ακρόπολη για τους επισκέπτες με αναπηρίες είναι ελεύθερη για τους ίδιους καθώς και για το σύνοδό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, ο αριθμός των επισκεπτών με κινητικά προβλήματα στην Ακρόπολη αυξάνεται συνεχώς και κατά τις περιόδους έντονης επισκεψιμότητας (θερινοί μήνες) φτάνει τα 20 άτομα ημερησίως. Ο ανελκυστήρας εξυπηρετεί επίσης άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και τραυματίες. Επισημαίνεται ότι η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος πρόσβασης, διακίνησης και εξυπηρέτησης των ΑμεΑ στην Ακρόπολη αποτελεί ένα εξαιρετικά καινοτόμο έργο του ΥΠΠΟ το οποίο είναι σύμφωνο με τις επιταγές του Συντάγματος της Ελλάδας και της σχετικής εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την μη διάκριση.
Στις 13 Αυγούστου 2004, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Ακρόπολη έγινε προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρίες. Είχε προηγηθεί επί μακρόν διερεύνηση όλων των πιθανών λύσεων ενώ είχαν προκύψει και πολλές ενστάσεις σχετικά με την αλλοίωση ή όχι του μνημείου. Τελικώς επιτεύχθηκε η λύση της κατασκευής ανελκυστήρα επί ιστού (ανοικτού τύπου, χωρίς φρεάτιο) ως μη οχλούσα και ως αναστρέψιμη ανά πάσα στιγμή. Το έργο πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων (γραφείο ΑμεΑ του ΥΠΠΟ).
Ο ανελκυστήρας εγκαταστάθηκε στη βόρεια κλιτύ του Ιερού Βράχου σε νέο τμήμα του τείχους, κατασκευασμένο στη δεκαετία του 1930. Στον ανελκυστήρα φτάνει κανείς από ειδική είσοδο αριστερά της κύριας εισόδου του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο και αφού ακολουθήσει τον βόρειο περίπατο για περίπου 400μ. Η κάτω στάθμη επιβίβασης στον ανελκυστήρα είναι ψηλότερα από το δάπεδο του βορείου περιπάτου στο σημείο αυτό και η υψομετρική διαφορά καλύπτεται με κλίμακα η οποία κατασκευάστηκε εκ νέου για να μπορέσει να εγκατασταθεί σ’ αυτήν και αναβατόριο κινούμενο επ’ αυτής, το οποίο μπορεί να μεταφέρει ένα αμαξίδιο ή έναν περιπατητικό ανάπηρο. Η άνω στάθμη του ανελκυστήρα καταλήγει στο εν προβόλω τμήμα ελαφράς μεταλλικής γέφυρας η οποία εντέλει οδηγεί σε επίπεδο χώρο δυτικά-βορειοδυτικά του Ερεχθείου. Από το σημείο αυτό μέσω, ειδικά για τον σκοπό αυτό, κατασκευασμένων διαδρόμων μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ενώ έχουν κατασκευαστεί και καινούργιοι χώροι υγιεινής ΑμεΑ. Σημειώνεται εδώ ότι και στο υποκείμενο του Παρθενώνα , θέατρο του Ηρώδου του Αττικού, έχει δημιουργηθεί πρόσβαση και ειδικές κερκίδες που μπορούν να υποδεχθούν μέχρι 8 αμαξίδια ΑμΕΑ καθώς και αντίστοιχοι χώροι υγιεινής.
Το νέο Μουσείο Ακροπόλεως θα είναι πλήρως προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρίες».