10/08/2010 – Γ. Πεταλωτής: «Η ΝΔ διέλυσε. Το ΠΑΣΟΚ χτίζει. Η κυβέρνηση σώζει τη χώρα, την αλλάζει, ώστε να μην χρειαστούμε ξανά μνημόνια»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Μείωση, σε ποσοστό 39,7%, παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για μείωσή του, κατά 39,5%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών «το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται εντός των στόχων και των μηνιαίων προβλέψεων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής», ενώ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου,  ο περιορισμός του ελλείμματος από 45,4% το πρώτο εξάμηνο 2010, σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, οφείλεται, τόσο στη μικρή υστέρηση των τακτικών εσόδων, όσο και στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο.

 

 

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%, ενώ, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,0%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%.

 

 

Επικαλούμενος τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, σε ανακοίνωσή του, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «για άλλη μια φορά, οι θριαμβολογίες της αποδείχθηκαν ψεύτικες, έωλες και βραχύβιες», υπογράμμισε: «Η δήθεν λογιστική υπέρβαση των στόχων, πολύ γρήγορα, έγινε υστέρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ταμειακή βάση, η μείωση του ελλείμματος από 42% στο 1ο εξάμηνο του 2010, έγινε 32% το 1ο επτάμηνο.

 

Ειδικότερα, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% το 1ο επτάμηνο του 2010, έναντι αύξησης 6,7% το 1ο εξάμηνο (και στόχο για ετήσια αύξηση 13,7%). Τον Ιούλιο, όπως και τον Ιούνιο, τα έσοδα μειώθηκαν. Μάλιστα, τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά, περίπου, 7%, επιβεβαιώνοντας ότι η φορολογική καταιγίδα της Κυβέρνησης είναι καταστροφική για τα δημόσια έσοδα.

 

Σε ότι αφορά το σκέλος των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού, αυτές αυξήθηκαν και ήταν, τον Ιούλιο, κατά 8,5% υψηλότερες από τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

 

Βιομηχανία και οικοδομή είναι σε ελεύθερη πτώση (-4,5% και -22% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή) ενώ τα ”λουκέτα” πολλαπλασιάζονται (περίπου 15% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ).

 

Το καθαρό αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων είναι σχεδόν 2 δισ. ευρώ το 1ο επτάμηνο του 2010 χαμηλότερο από πέρυσι (ή -34%) αποδεικνύοντας την απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής από την πλευρά της Κυβέρνησης.

 

Συνέπεια των παραπάνω είναι τον Ιούλιο του 2010 το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο. Δηλαδή να αυξηθεί κατά περίπου 70%.

 

Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας.

 

Τυχαίο; Δεν νομίζω» .

 

 

Με αφορμή τις επικρίσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία διέλυσε. Το ΠΑΣΟΚ χτίζει.

Η Νέα Δημοκρατία οδήγησε την Ελλάδα στην επιτήρηση, στο χείλος της χρεωκοπίας, στην ανάγκη μνημονίου .

Η Κυβέρνηση σώζει τη χώρα, την αλλάζει, ώστε να μην χρειαστούμε ξανά μνημόνια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *