01/03/2016 – Αλ. Τσίπρας: «Την έσκισα όμως τη γάτα…»

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Με δηκτικό χιούμορ αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Το Βήμα», για τις συναντήσεις του – υπό τα νιαουρίσματα της ”γάτας Ιμαλαϊων” – με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «στον ενικό» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό ”STAR”, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν το τέλος της 29ης Φεβρουαρίου 2016 και ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες της 1ης Μαρτίου του 2016.

 

Λίγο πριν το πρώτο διαφημιστικό διάλειμμα της εκπομπής , ο Νίκος Χατζηνικολάου προανήγγειλε τα επόμενα ερωτήματα για το δεύτερο μέρος της εκπομπής: «Μην ξεχάσετε να με ρωτήσετε για τη γάτα», είπε χαμογελώντας ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο άρθρο του εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα», για τη συνάντησή τους, όπου ήταν παρούσα μόνο η ”γάτα των Ιμαλαΐων”. «Δεν θα γλυτώσετε από τη γάτα των Ιμαλαΐων» του απάντησε ο Ν. Χατζηνικολάου. «Την έσκισα όμως τη γάτα, πάει η γάτα, τη σκίσαμε», είπε με αρκετή δόση χιούμορ ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει ο δημοσιογράφος, χαμογελώντας: «Έχω όμως ένα παράπονο. Στον Ψυχάρη κάνατε καφέ, εμένα ποτέ».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην ερώτηση ”γιατί οι συναντήσεις με τον εκδότη έγιναν στα κρυφά”, αφού τις επιβεβαίωσε, ανέφερε, χαρακτηριστικά: «Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και το διάβολο, αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Θα κριθώ όχι για το ποιους συναντώ αλλά για το τι πράττω. Η δική μου η κυβέρνηση δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις δεν ζήτησα χάρη από κανέναν. Δεν θα σηκώσω το τηλέφωνο για να ζητήσω χάρη από κανέναν. Αν νομίζει ο κ. Ψυχάρης πως με κρατάει από κάπου, ας τα βγάλει όλα στη φορά. Να τα πάει στον εισαγγελέα που τελευταία τον συναντά συχνά. Δεν με απασχολεί. Υπήρξε επιθυμία του συνομιλητή μου (εννοώντας τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ) εκείνη την εποχή να μη βρεθούμε σε δημόσιο χώρο. Πού είναι το μεμπτό; Είναι το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί ο εν λόγω μέσα στον πανικό του, ο οποίος προέρχεται από το γεγονός ότι έναν χρόνο τώρα που είμαι πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως ζητήσει να με δει και έχω αρνηθεί. Συναντήθηκα μαζί του όπως συναντήθηκα με όλους τους εκδότες που ζήτησαν συνάντηση μαζί μου. Στο ”Mega” εγώ έχω να πάω από το 2012. Αν συμφωνούσαμε σε κάτι θα πήγαινα στο κανάλι την επόμενη ημέρα. Δεν συμφωνήσαμε σε κάτι».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε τη σύγκρουση με την εν εξελίξει διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών, σημειώνοντας: «Η αδειοδότηση των καναλιών είναι πραγματικότητα, τα δάνεια των συγκροτημάτων Τύπου πηγαίνουν με τη σειρά, όλα θα ελεγχθούν. Τα πρωτοσέλιδα ήταν ”μαύρα” στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτέμβρη έβγαζαν την διαφορά με τη ΝΔ στο 0,6%. Μετά ξαναέγιναν ”κόκκινα” και όταν προχώρησα την αδειοδότηση έγιναν ξανά ”μπλε”. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Η γάτα των Ιμαλαΐων», πρόσθεσε, αστειευόμενος, ο πρωθυπουργός, ο οποίος, αναφερόμενος στον αριθμό των αδειών για τα τηλεοπτικά κανάλια, υποστήριξε: «Γιατί έχουμε 8 κανάλια τα οποία κατά γενική ομολογία δεν βγάζουν τα λεφτά τους; Η αγορά δεν αυτορυθμίστηκε 25 ολόκληρα χρόνια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη που κάνουν κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουμε εμείς, είναι αδαείς; Είναι ηλίθιοι; Παντού υπάρχουν λίγες άδειες, εκτός από την Ιταλία που υπάρχουν τα φαινόμενα του Μπερλοσκονισμού. Κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τα στοιχεία. Εμείς μιλάμε για εθνικής εμβέλειας, επίγεια, ψηφιακά, γενικού περιεχομένου και κάποιοι τα μπέρδεψαν με αυτά του ειδικού περιεχομένου. Βασικός άξονας του νόμου που ψηφίστηκε είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. Είμαστε ανοιχτοί και θα μιλήσουμε και με την ΕΣΗΕΑ, ώστε, να βρούμε λύση σε αυτό το θέμα. Μπορούμε να βάλουμε ως όρο οι εργαζόμενοι που σήμερα βρίσκονται στα κανάλια να έχουν προτεραιότητα».

Τέλος, σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο internet, ο κ. Τσίπρας, σημείωσε: «Δεν θέλουμε να ελέγξουμε το διαδίκτυο. Θέλουμε να βάλουμε κάποιους κανόνες για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν με την εξάρθρωση της σπείρας εκβιαστών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *