03/03/2010 – Γ. Πεταλωτής : «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα που είναι δύσκολα για πολύ κόσμο»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και θετικά σχόλια στο εξωτερικό. Αναμένονται αυξήσεις σε ΦΠΑ, καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και περικοπές σε επιδόματα και δώρα στο Δημόσιο. Το νομοσχέδιο για την “Προστασία της Ελληνικής Οικονομίας” που κατατέθηκε στη Βουλή, θα ψηφιστεί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σε 2 ημέρες.

 

«Δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ανακοίνωσε το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για επείγουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και υποστηρίζοντας πως «δίνουμε μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα που είναι δύσκολα για πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών, σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού μας τα επιβάλλουν».

Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε, επίσης, ότι «οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και πέντε μήνες, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται», προσθέτοντας, παράλληλα, πως η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών στην συλλογική προσπάθεια.

Για «δύσκολες αποφάσεις που δεν ήταν απλώς επιλογή, αλλά ήταν ανάγκη να πάρουμε», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο πρωθυπουργός αφού ισχυρίστηκε πως ήταν «αναγκαία τα όσα αποφασίσαμε», ανέφερε, επίσης, ότι «είναι πια αυτό το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πλέον ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία και ανάπτυξη».

«Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε όλοι, η κυβέρνηση μαζί και δίπλα με τον ελληνικό λαό», κατέληξε, ο πρωθυπουργός.

 

Τα άμεσα μέτρα για ενίσχυση των εσόδων περιλαμβάνουν:

 

-Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%, ενώ δεν μεταβάλλεται η έκπτωση που θα εξακολουθεί να ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου. Τα έσοδα αναμένονται σε 1,3 δις ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.

 

-Περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και πιο συγκεκριμένα κατά 8 λεπτά στην βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ δεν αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης.

 

-Επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 63% στο 66% ενώ η επιβάρυνση στα φθηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ότι στα ακριβά.

 

-Επιβάρυνση στο αλκοόλ κατά 20%.

 

Τα έσοδα αναμένονται σε 1,1 δις ευρώ ή 0,45% του ΑΕΠ.

 

-Καταργείται η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από την υποχρέωση εξαιρείται η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

 

-Εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ (τιμή αγοράς 35.000 ευρώ), σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

 

Το υπόλοιπο 50% του δημοσιονομικού οφέλους του «έκτακτου πακέτου» για την διάσωση της οικονομίας καλύπτεται από τα άμεσα μέτρα περιστολής δαπανών που περιλαμβάνουν:

 

-Περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών.

 

-Περικοπή κατά συνολικά 12% των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπολοίπων ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.

 

Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, τα κίνητρα απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

 

-Οριζόντια μείωση κατά 7% των αποδοχών, αποζημιώσεων και επιδομάτων πάσης φύσεως των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, καθώς και των αιρετών οργάνων α και β βαθμού, των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερομένων ΝΠΙΔ.

 

-Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας – ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας- καθώς και για εκείνα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, υφυπουργών αλλά και στις αμοιβές των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

 

-Για τις συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δεν χορηγείται αύξηση.

 

-Στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

 

Η μείωση δαπανών από τα μέτρα που αφορούν εισοδήματα και συντάξεις ισοδυναμεί με 1,7 δις ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

 

-Περιορισμός κατά 5% (500 εκ ευρώ) του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκ ευρώ του μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον μειώνονται κατά 100 εκ. ευρώ οι πιστώσεις για τα νέα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

 

Η συνολική σχετική μείωση δαπανών ισοδυναμεί με 700 εκ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.

 

Πέρα από τα άμεσα μέτρα στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

 

-Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου.

 

-Περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και των μελών των ΔΣ των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το δημόσιο.

 

-Καθιερώνεται πλαφόν πολύ χαμηλότερο από το ισχύον σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

 

-Απαγόρευση ή χορήγηση «μπόνους» σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο.

 

-Μείωση κατά 30% των υπερωριακών αμοιβών και δαπανών μετακίνησης.

 

-Εισαγωγή ποσοτικών κανόνων στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή προσλήψεων το 2010, εκτός από την Παιδεία, την Υγεία και τα Σώματα Ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις» από το 2011, ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί.

 

-Ορισμός καταβολής εφάπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς σε ύψος 1% από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ.

 

-Ένταξη των μέτρων για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20%.

 

-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εργασία.

 

Επίσης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, όπως:

 

-Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%.

 

-Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στην φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ.

 

-Προσωρινά και για την επόμενη τριετία, αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ με συντελεστή 2% και

 

-Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής «η ΝΔ είχε ουσιαστικά καταργήσει καθώς είχε μειωθεί στο 0,1%».

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *