Τα ”σοσιαλιστικά” ΜΑΤ κατατρόπωσαν τα ”περήφανα γηρατειά”…

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

09/03/1995

 

 

Με χρήση δακρυγόνων και γκλομπς αντιμετώπισαν οι αστυνομικές δυνάμεις την πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους για τέταρτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από τα δακρυγόνα, τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις συνταξιούχοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομείο. Όλα τα κόμματα επέκριναν έντονα την  κυβέρνηση, η οποία – δια του κυβερνητικού εκπροσώπου – εξέφρασε τη λύπη της  για τα επεισόδια.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθούν δακρυγόνα για την αντιμετώπιση της πορείας των συνταξιούχων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τη λύπη της κυβέρνησης για τα επεισόδια, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα ερευνήσει το όλο ζήτημα για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν υπερβάσεις των κανόνων που ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γνωστοποίησε, επίσης, ότι για την επόμενη εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με αντιπροσωπεία των συνταξιούχων.

«Ένορκη διοικητική εξέταση διενεργείται με εντολή του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες από την πλευρά των αστυνομικών για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της πορείας των συνταξιούχων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας στην οποία σημειώνεται ότι «ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ δεν είχαν ενοχλήσει καθόλου τους συνταξιούχους, δέχθηκαν από αυτούς επίθεση με τα ξύλα στα οποία είχαν στηρίξει τα πανό τους». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται επίσης ότι η χρήση των δακρυγόνων έγινε πρικειμένου «να εξαναγκαστούν οι συνταξιούχοι να απομακρυνθούν ώστε να μη γενικευθούν τα επεισόδια και υπάρξουν τραυματισμοί».

«Για πρωτοφανή και προκλητική επίδειξη βίας και αυταρχισμού», κατήγγειλε το ΚΚΕ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνεται πως «το γεγονός, ότι για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζονται με τα ρόπαλα και τα δακρυγόνα των δυνάμεων καταστολής δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη “δια πυρός και σιδήρου” να κάμψει κάθε αντίσταση που εκδηλώνεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της. Η προκλητική επίδειξη βίας και αυταρχισμού από την κυβέρνηση δεν είναι τυχαία. Μετά τις πρόσφατες διώξεις μαθητών, καταδίκες αγροτών, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας το κυοφορούμενο νομοσχέδιο για την καταστολή των δημόσιων συγκεντρώσεων, που ουσιαστικά απαγορεύει τις κινητοποιήσεις και ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζόμενων. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στη σχεδιασμένη χρησιμοποίηση ενός οπλοστασίου καταστολής, προκειμένου να ανακόψει τους αγώνες των εργαζομένων που αναπτύσσονται και να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της.

Με τον αυταρχικό κατήφορο που ακολουθεί, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναβιώνει ένα νέο αστυνομικό κράτος, καταλύοντας θεμελιακά δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την πολιτική της υποτέλειας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της σκληρής λιτότητας που υλοποιεί.

Το ΚΚΕ καλεί τον κάθε δημοκράτη, τον κάθε εργαζόμενο να αντισταθεί σε αυτή τη συντηρητική και αυταρχική πολιτική. Με την πάλη τους να βάλουν φραγμό σε αυτήν την επικίνδυνη, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, πολιτική. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, με νέους αγώνες, με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, να απαντήσουν στη βία και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, να αντικρούσουν αυτή τη συντηρητική λαίλαπα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι τίτλοι στην πρώτη σελίδα ορισμένων εφημερίδων της επόμενης ημέρας (10.03.1995), ήταν χαρακτηριστικοί: «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ”Ανδρέας, ο γέρος της τρομοκρατίας. Η εξέγερση της μαγκούρας η μόνη αντιπολίτευση”, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ”Θηριωδία. Χτύπησαν αλύπητα τους συνταξιούχους”, ΑΥΡΙΑΝΗ: ”Κτηνωδία στου Μαξίμου”, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ”Ούτε οι Γερμανοί κατακτητές δεν τόλμησαν να χτυπήσουν τους ηλικιωμένους”, ΤΟ ΕΘΝΟΣ: ”Τυφλή βία κατά συνταξιούχων”, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ”Περήφανα ΜΑΤ κατά γηρατειών”, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ”Οργή και αγανάκτηση από τη βάρβαρη και πρωτοφανή επίθεση κατά των συνταξιούχων”, Η ΑΥΓΗ: ”Δακρυγόνα – απολύσεις, η επόμενη ημέρα».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΧΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΝΤΡΟΠΗ!

Αναβιώνει ένα νέο αστυνομικό κράτος, κατάγγειλε το ΚΚΕ και καλεί κάθε εργαζόμενο ν’ αντισταθεί στη συντηρητική και αυταρχική πολιτική

Στά αναλυτικά ρεπορτάζ με τα οποία παρουσίασε το συγκεκριμένο γεγονός η εφημερίδα ”ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ” της 10ης Μαρτίου 1995, διαβάζαμε, μεταξύ άλλων: «“Αρχή εποχής”, με την αναβίωση νέου αστυνομικού κράτους, εγκαινίασε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων, που διαδήλωναν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως τα χαρακτήρισε πριν έξι μήνες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πριν απ’ το Μέγαρο Μαξίμου και καθώς οι συνταξιούχοι προσπαθούσαν να φτάσουν στην πρωθυπουργική κατοικία, για να επιδώσουν το ψήφισμά τους, έγινε η επίθεση με καπνογόνα. Άνθρωποι, με σοβαρά προβλήματα υγείας, χτυπήθηκαν, λιποθύμησαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για πρώτες βοήθειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με περισσή υποκρισία, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης, ενώ η αστυνομία, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στους συνταξιούχους, που έκαναν επίθεση με… καδρόνια.

“Ούτε οι Γερμανοί δεν τα έκαναν αυτά. Αυτό ήταν το πρώτο δώρο που πήραν οι συνταξιούχοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”. Τα λόγια του συνταξιούχου, που τα άκουσε το πανελλήνιο, συμπυκνώνουν ίσως τη χτεσινή βαρβαρότητα της κυβέρνησης σε βάρος εκείνων, που κάποτε τους αποκαλούσε “περήφανα γηρατειά” και πριν, ακριβώς, έξι μήνες ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώριζε ενώπιόν τους ότι τα αιτήματά τους είναι “δίκαια, δικαιότατα”.

Χτες έξω απ’ το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε αβρότητες. Είχε την “ασπίδα” των κρανοφόρων και των ροπαλοφόρων. Τα καπνογόνα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έπεφταν το ένα μετά το άλλο. Η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική. Με δυσκολία, άντεξαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι που ήταν παρόντες, πόσο μάλλον 70χρονοι και 80χρονοι άνθρωποι με αρρώστιες. Αρκετοί λιποθύμησαν και άλλοι τραυματίστηκαν στο κεφάλι από τη ρίψη καπνογόνων. Δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομεία.

Τα γηρατειά, όμως, είναι πράγματι υπερήφανα και το απέδειξαν. Παρά τα καπνογόνα, παρά τα γκλομπς των ανδρών των ΜΑΤ, δε διαλύθηκαν. Έμειναν κρατώντας γερά τα πανό, για να δείξουν την αγανάκτησή τους. “Αίσχος. Είστε εγγόνια μας, γιατί μας χτυπάτε;”, φώναζαν στους άντρες των ΜΑΤ, που τους απαντούσαν: “Εκτελούμε εντολές”. Απευθυνόμενοι αργότερα στον διοικητή του είπαν: “Σήμερα είχατε εύκολη λεία”.

Στα γεγονότα ήταν παρών και ο Ορέστης Κολοζώφ, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δήλωσε: “Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας αρνείται να δει τους συνταξιούχους και φοβάται να μιλήσει μαζί τους, στέλνοντας στη θέση του τα ΜΑΤ, τότε πρέπει να ντρεπόμαστε για την κυβέρνηση που υπάρχει. Ύστερα απ’ αυτή την απαράδεκτη στάση των ΜΑΤ και της Αστυνομίας προς τους συνταξιούχους της χώρας μας, θεωρούμε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι υπόλογοι στον ίδιο το λαό”.

Τα επεισόδια άρχισαν, όταν η πορεία των συνταξιούχων έφτασε στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού. Οι συνταξιούχοι είχαν αποφασίσει να φτάσουν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό. Έξω από τα γραφεία της ΕΟΚ, αλυσίδα ανδρών των ΜΑΤ τους εμπόδισε να προχωρήσουν. Οι συνταξιούχοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και αμέσως δόθηκε διαταγή για επίθεση. Οι συγκεντρωμένοι συνταξιούχοι συνειδητοποίησαν τι είχε γίνει μόλις άκουσαν τις σειρήνες των ασθενοφόρων. Αγανακτισμένοι, απάντησαν με συνθήματα: “Κάτω τα χέρια από τους συνταξιούχους”. Μία γριούλα, με πρησμένα κόκκινα μάτια, μας είπε με παράπονο: “Να μας χτυπήσουν γέρους ανθρώπους; Τι τους ζητάμε μωρέ;”.

Μάταια προσπαθούσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να συνεννοηθεί με τους αστυνομικούς, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Η απάντηση ήταν ότι ο πρωθυπουργός απουσίαζε και ότι αν ήθελαν κι οι ίδιοι θα τους δεχόταν ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αντώνης Λιβάνης. Όσο επέμεναν οι συνταξιούχοι στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, τόσο αυξάνονταν οι “αλυσίδες” περιφρούρησης γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Β. Γεωργαντάς, από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, δήλωσε στον διοικητή της Αστυνομίας ότι “μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, μετά απ’ αυτή την εγκληματική ενέργεια, απαξιούμε να δούμε τον κ. Λιβάνη ή οποιονδήποτε άλλον. Το μόνο που θέλουμε είναι να πάμε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου να δούμε τον πρωθυπουργό”. 

Μετά την αρνητική απάντηση του διοικητή της Αστυνομίας, οι συνταξιούχοι ύψωσαν τη γροθιά τους και διαδήλωσαν: “Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε. Η τρομοκρατία δε θα περάσει”. Λίγο πριν διαλυθούν, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου εξέφρασε στους συγκεντρωμένους τη διαμαρτυρία του για την απάνθρωπη συμπεριφορά και δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι θα απαντήσουν αγωνιστικά. “Σ’ αυτόν τον τόπο, έχουμε προσφέρει τα πάντα και γι’ αυτό καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μία απάντηση. Θα επιστρέψουμε δριμύτεροι”, κατέληξε.

 

Το χρονικό της βαρβαρότητας μέσα απ’ τις ανακοινώσεις της Συντονιστικής                                       Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων

 

Τις δύσκολες ώρες της επίθεσης, οι συνταξιούχοι είχαν την ικανότητα να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με έκτακτα δελτία.

Για να μείνει ανεξίτηλη η ιστορία αυτού του στίγματος τα καταγράφουμε, σχεδόν, αυτολεξεί.

Ώρα 11.30: Οι συνταξιούχοι, στη συμβολή των οδών Βασιλ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, στην πορεία για την επίδοση του ψηφίσματος στον πρωθυπουργό, συγκρούονται με τα ΜΑΤ και πέφτουν δακρυγόνα. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στις θέσεις τους. Όλα τα κανάλια και εφημερίδες να σπεύσουν να τους βοηθήσουν.

Ώρα 12.00: Τρία νοσοκομειακά αυτοκίνητα έχουν μεταφέρει τραυματισμένους συνταξιούχους από τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στις θέσεις τους και ετοιμάζονται να καταγγείλουν την κυβέρνηση για τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ εναντίον τους.

Το έκτακτο δελτίο της 12.05 απευθυνόταν προς όλο τον ελληνικό λαό: Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων καταγγέλλει ως ηθικό αυτουργό τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου για την επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ κατά την ειρηνική πορεία επίδοσης του ψηφίσματος στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Θέατρο ΔΙΑΝΑ. Οι συνταξιούχοι καταδικάζουν τη βία και τις μεθόδους του αστυνομικού κράτους του κυρίου Παπανδρέου. Η καθιστική διαμαρτυρία των συνταξιούχων μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζεται.

Λίγο αργότερα, η ΣΕΑ εξέδωσε δελτίο Τύπου: Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων, σήμερα, μετά τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Θέατρο ΔΙΑΝΑ, πραγματοποίησε μεγαλειώδη πορεία για την επίδοση ψηφίσματος στον κ. πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο έγκαιρα προειδοποίησε με σχετικό τηλεγράφημά της, από την προηγούμενη ημέρα. Στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, οι συνταξιούχοι, με επικεφαλής τα Προεδρεία τους, δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ που έριξαν δακρυγόνα για να τους εμποδίσουν να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί από τους συνταξιούχους έπεσαν κάτω, από αναπνευστικά προβλήματα, μερικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία και μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά Νικήτας Σουγκλάκος και άλλοι αρκετοί, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν ακόμα γνωστά. Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι παρέμειναν επί τόπου, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και απέρριψαν κάθε πρόταση συνδιαλλαγής, πλην μόνο με τον κ. πρωθυπουργό.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη βάρβαρη αυτή επίθεση, θεωρεί ως ηθικό αυτουργό τον κ. πρωθυπουργό και τονίζει ότι και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως φέρει κι αυτός την ευθύνη για την επίθεση κατά των ηλικιωμένων.

“Ο αγώνας μας είναι ανυποχώρητος και θα αντισταθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο στην αδικία που έγινε νόμος. Όλοι οι συνταξιούχοι είναι ενωμένοι και τα μηνύματα του αγώνα είναι για όλους όσοι μας αδίκησαν”, καταλήγει η ΣΕΑ.

“Επιτέθηκαν” οι συνταξιούχοι

 

Στους συνταξιούχους προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο για τα χτεσινά επεισόδια η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ). Η ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι οι συνταξιούχοι απωθήθηκαν, επειδή δέχτηκε πίεση η αστυνομική δύναμη, ενώ ο Αττικάρχης ισχυριζόταν ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί δακρυγόνα.

Μισή ώρα αργότερα η Αστυνομία υποστήριζε ότι οι συνταξιούχοι με καδρόνια και πέτρες επιτέθηκαν στην αλυσίδα των αστυνομικών. Όταν τη διέσπασαν έπεσαν πάνω στους ασπιδοφόρους των ΜΑΤ και τότε από πλευράς τους χρησιμοποιήθηκαν “δυο χημικά κόνεως”, που κατά την ΕΛ. ΑΣ. είναι “αβλαβή και δημιουργούν ατμόσφαιρα… “.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χειρισμός των επεισοδίων έγινε από τον επικεφαλής αξιωματικό κι αυτό γιατί τα γεγονότα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Άλλωστε, για τη χρήση χημικών χωρίς εντολή από τους προϊσταμένους τους ήταν εξουσιοδοτημένοι οι επικεφαλής των διμοιριών από τον ίδιο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει το 1994, με αφορμή τη δημιουργία των Μονάδων Μέτρων Τάξης και το διαχωρισμό τους από τα ΜΑΤ. Παρ’ όλα αυτά, ο υφυπουργός Σ. Βαλυράκης έσπευσε να δηλώσει, προφανώς αμυνόμενος, ότι θα γίνει έρευνα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *