Ντ. Μπακογιάννη: «Πράγματι είχα ζητήσει καφετιέρες από τη SIEMENS…»

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

08/03/2010

 

 

«Οι βρόμικες δουλειές γίνονται υπόγεια και στα σκοτεινά στέκια. Γι΄ αυτό εγώ θέλω να ξεκαθαρίσει η υπόθεση της SIEMENS και η υπόθεση της SIEMENS δεν είναι ποιος είχε φωτογραφηθεί στην οποιαδήποτε εκδήλωση με τον κ. Χριστοφοράκο. Η υπόθεση της SIEMENS είναι ποιος πήρε τα λεφτά και γιατί τα πήρε τα λεφτά. Ποιο ήταν το αντάλλαγμα το οποίο έδωσε. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Γιατί όταν κάποια στιγμή ανοίγεις την εφημερίδα και βλέπεις πρωτοσέλιδο ”η Ντόρα ζήτησε καφετιέρες από τη SIEMENS” και πράγματι είχα ζητήσει καφετιέρες για τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, την εποχή που κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ζητούσα απ΄ όλους χορηγίες, έχω δικό μου, προσωπικό ενδιαφέρον. Και απαιτώ, η εξεταστική επιτροπή να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται και να βγάλει άκρη που πήγαν τα λεφτά απ΄ τα μαύρα ταμεια της SIEMENS», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην εκπομπή ”Πρόσωπο με Πρόσωπο” που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό ”ALTER”.

 

Η κυρία Μπακογιάννη μιλώντας για τη σχέση της με τον φυγόδικο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ”Siemens” στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο, τόνισε: «Συμμαθητής μου ήταν ο Χριστοφοράκος. Στο ίδιο σχολείο πηγαίναμε, είχα την ατυχία, εκ των υστέρων πολιτικώς ατυχία αλλά το θεωρώ απολύτως γελοίο, να είναι ένας άνθρωπος τον οποίο τον ξέρω κοινωνικά, ένας άνθρωπος τον οποίο έβλεπα, ένας άνθρωπος που ήταν Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (…) Μη φοβάστε τους ανθρώπους που κινούνται κ. Χατζηνικολάου με απόλυτη διαφάνεια και δημόσια (…) Κι εγώ επειδή είμαι ένας φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, θεωρώ ότι η εξεταστική επιτροπή θα βγάλει άκρη σε αυτή την ιστορία και οφείλει να βγάλει άκρη».

 

Η τέως υπουργός Εξωτερικών, με πολύ προσεκτικό τρόπο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, καθώς, αν και ρωτήθηκε αρκετές φορές, απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο: «Τα κόμματα δεν δημιουργούνται από πίκα ούτε από προσωπικές φιλοδοξίες. Τα κόμματα δημιουργούνται μόνο όταν υπάρχει υπαρκτή κοινωνική ανάγκη. Σήμερα λοιπόν αυτό που είναι το ζητούμενο είναι να κερδίσουν τα κόμματα το στοίχημα της αξιοπιστίας τους, την επαναφορά τους στη σοβαρή πολιτική. Να κερδίσουν αυτό το οποίο τους λείπει. Δεν είναι εύκολη η πορεία, δύσκολη θα είναι η πορεία, αλλά πρέπει να το κάνουμε (…) Ο πολιτικός δεν μπορεί να κάνει πολιτική με απωθημένα ούτε με προσωπικούς βεντετισμούς ούτε με προσωπικές πικρίες ούτε με προσωπικά θέματα. Δεν ενδιαφέρουν απολύτως κανέναν. Κανένας δεν ενδιαφέρεται αν εγώ υπάρχω έτσι, υπάρχω διαφορετικά, παρά μόνο αν είμαι χρήσιμη, αν μπορώ με τον πολιτικό μου λόγο να είμαι χρήσιμη κάπου (…) Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Πρέπει τα κόμματα να βγουν από αυτή την κρίση αλλαγμένα. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, και ως μεγάλα κόμματα (…) Για τον κάθε έναν από μας, έφτασε η ώρα της αλήθειας και της αυτογνωσίας. Εάν θέλουμε λοιπόν να είμαστε χρήσιμοι πλέον στη χώρα, θα πρέπει εμείς, ο καθένας από μας, εγώ που σας μιλάω, ν’ αλλάξω. Εάν δεν αλλάξω, εάν δεν αναγνωρίσω τα λάθη, αν δε δω τον κόσμο διαφορετικά, δε μπορώ να είμαι χρήσιμη», πρόσθεσε με νόημα.


Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στον Αντώνη Σαμαρά, παραδέχτηκε ότι «έχουμε μια δύσκολη σχέση καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η ζωή θα δείξει αν θα ευδοκιμήσει η σχέση μου με τον Αντώνη Σαμαρά», ενώ, μιλώντας για τον Κώστα Καραμανλή, σημείωσε πως «κράτησε την ουδετερότητά του» στις εσωκομματικές εκλογές, εκτιμώντας, παράλληλα ότι «δεν ήταν η βούλησή του να πάνε οι περισσότεροι συνεργάτες του με το μέρος του Αντώνη Σαμαρά».

 

Μιλώντας για τα λάθη που της κόστισαν τον προεδρικό θώκο της Ρηγίλλης, η κ. Μπακογιάννη αφού παραδέχθηκε πως «είναι βέβαιο ότι έκανα λάθη. Όταν χάνεις τις εκλογές, σημαίνει ότι έχεις κάνει κάποια λάθη. Δεν μπόρεσα να αναδείξω ούτε την προσωπική μου αν θέλετε αυτόνομη πορεία στην πολιτική και έτσι ήμουν ανοιχτή σε όλες αυτές τις κατηγορίες, που πολλές φορές ακούγονται περί οικογενειοκρατίας. Ταυτίστηκα με την κυβέρνηση Καραμανλή και υπήρχε μια οργή εναντίον αυτής της κυβερνήσεως και άρα και αυτό ήταν κάτι το οποίο το πλήρωσα», διέψευσε πως ήταν ευνοούμενη των ΜΜΕ κατά την κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με εξαίρεση κάποια, με πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις. Δεν ήθελαν εμένα, αλλά κάποιον άλλο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας».

 

Τέλος, κάνοντας απολογισμό της θητείας Καραμανλή, η τέως υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως «δεν φταίει μόνο η Ν.Δ. για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Ήταν μια πολιτική που ακολουθήσαμε, που ήταν η πεπατημένη, την οποία είχαν ακολουθήσει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά πιστεύαμε ή υπήρχε η αντίληψη, ότι η ανάπτυξη την οποία είχαμε, θα καλύψει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά το 2004. Έπρεπε αντί της ήπιας προσαρμογής να ξεκινήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εκεί κάναμε το μεγάλο λάθος. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε», ενώ, υπεραμυνόμενη της απόφασης του Κ. Καραμανλή για προσφυγή στις κάλπες, αν και ξεκαθάρισε πως «δεν ήταν εκ των εισηγητών», υπογράμμισε: «Ήταν σωστή η απόφαση για εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι πριν από τις εκλογές η Ν.Δ. ενδεχομένως δεν είπε ολόκληρη την αλήθεια με την έννοια της τραγικότητας η οποία παρουσιάζεται σήμερα. Αλλά εκείνη την εποχή η κατάσταση του δανεισμού δεν ήταν τέτοια ώστε να προκαλεί τόση ανησυχία. Ήταν όμως αναγκαίο να ληφθούν μέτρα. Εκείνη την εποχή όποιος τολμούσε να πει μια κουβέντα τον στέλναμε κατευθείαν στο πυρ το εξώτερο. Η κοινωνία η ίδια δεν μπορούσε να μπει στη λογική ότι είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολύ μεγάλες και εμείς κιοτέψαμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα (…) Και σήμερα, σε κάτι που όλοι μας συμφωνούμε, είναι ότι τους τελευταίους 5 μήνες μία κακή κατάσταση επιδεινώθηκε. Επιδεινώθηκε λόγω της καθυστέρησης λήψης των απαραίτητων μέτρων (…) Αυτό το οποίο λέω είναι ότι όλοι μας -και αυτό ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία- στη φάση αυτή εάν σηκώσουμε τις κομματικές σημαίες, θα κάνουμε λάθος. Πρέπει να σηκώσουμε μία σημαία, η οποία είναι η πατριωτική. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ρίχνει ο ένας στον άλλον τις ευθύνες. Είναι μικρότητα να λέει το ΠΑΣΟΚ ότι θα κάνω εξεταστική επιτροπή από το 2004 και μετά...».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *