Κ. Σημίτης: «Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει θετική και σίγουρη προοπτική»

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

15/03/2000

 

«Στο Χρηματιστήριο δεν ασκούνται, ούτε επιτρέπεται να ασκούνται, κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις. Ούτε επιτρέπεται, κατά μείζονα λόγο, οποιαδήποτε επιχείριση εκμετάλλευσης της πορείας του Χρηματιστηρίου για να αντληθούν εκλογικά οφέλη από τον οποιονδήποτε. Αυτό το καταδικάζει η ελληνική κοινωνία. Και πιστεύω, σκληρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσιάζοντας το κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

 

Η ραγδαία διολίσθηση του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για δεύτερη συνεχή ημέρα, οδήγησε στη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γενικός δείκτης ανέβαινε κατακόρυφα, προκαλώντας ιδιαίτερες εντυπώσεις.

«Όντως, αυτές τις ημέρες, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, καταγράφει πτώση ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου. Καλό και αναγκαίο όμως είναι να θυμόμαστε ότι το 1993 ήτανε στις λιγότερες από 1.000 μονάδες. Και τώρα κινείται σε επίπεδα τετραπλάσια ή υψηλότερα», υπενθύμισε, μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης, τονίζοντας πως «κάποιοι, άλλοι σκόπιμα και άλλοι άθελά τους, επιχειρούν να αναγορεύσουν σήμερα το Χρηματιστήριο σε πολιτικό πρόβλημα και μάλιστα μείζον».

«Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει θετική και σίγουρη προοπτική. Γιατί, αυτή είναι η πραγματικότητα και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Όλοι μπορούν να κατανοήσουν αυτή την απλή αλήθεια. Η κυβέρνηση εγγυάται την καλή, σταθερή πορεία της οικονομίας. Δουλεύει, γι΄ αυτό. Το επιδιώκει. Και το έχει δείξει, ότι έχει αποτέλεσμα σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Η καλή πορεία της οικονομίας είναι η βάση στήριξης και ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου. Η εθνική οικονομία μπαίνει σε νέα εποχή και σε νέα τροχιά πολύ πιο σίγουρης εξέλιξης. Δεν είμαστε εκεί που είμαστε το 1993, το 1994, το 1996, το 1997», υποστήριξε, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση» ανέφερε Κ. Σημίτης «δεν παρεμβαίνει πολιτικά στο Χρηματιστήριο. Έχει όμως την υποχρέωση και παρεμβαίνει θεσμικά, διαμορφώνοντας το πλαίσιο της διαφανούς λειτουργίας του προς όφελος των επενδυτικών πρωτοβουλιών, είτε από μεγάλους είτε από μικρούς επενδυτές. Και αυτό πράττουμε με επιμονή, με συνέπεια, με εγρήγορση. Καλώ όλους να διαφυλάξουμε την ηρεμία και την πολιτική ουδετερότητα του Χρηματιστηρίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στους πρωτοσέλιδους τίτλους ορισμένων εφημερίδων της επόμενης ημέρας – 16ης Μαρτίου 2000 – διαβάζαμε, μεταξύ άλλων, γι΄ αυτά που είχαν συμβεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του Κώστα Σημίτη στο Ζάππειο Μέγαρο:  «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κρατικό Χρηματιστήριο. Διέσυραν το θεσμό και την οικονομία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): “Κουλοχέρη” έκαναν τη Σοφοκλέους! Ο Σημίτης μιλούσε στο Ζάππειο και οι άνθρωποί του τοποθετούσαν 120 δις!

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τα έχουν ΧΑΑμένα. Η Παρέμβαση έδωσε τον δείκτη, αλλά όχι και τα προσχήματα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εγκλωβίστηκαν κερδοσκόποι και Νέα Δημοκρατία. Αποφασιστική παρέμβαση στο Χρηματιστήριο από κυβέρνηση και υγιείς επιχειρηματίες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στηρίζουν τα καλά χαρτιά επιχειρηματίες, τράπεζες και ΔΕΚΟ.

ΕΘΝΟΣ: Η μεγάλη ανατροπή και τι μπορεί να προδικάζει για το αύριο. Ξαφνικά αισιοδοξούν πάλι στη Σοφοκλέους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκδίκηση στις κάλπες. Τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε το Χρηματιστήριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έπεσαν οι μάσκες με το ράλι των 30 λεπτών. Μεγάλη παρέμβαση με δημόσιο χρήμα για τη στήριξη του Δείκτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΧΑΑ-ΧΑ-ΧΑ! Ξαφνικά η βουτιά γίνεται ανήφορος, καθώς ο Σημίτης…Άτυπο συντονιστικό συμβούλιο, για τη στήριξη των μετοχών.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αλλαγή σκηνικού με 5 κινήσεις στη Σοφοκλέους. Με 100 δις “γύρισε” ο δείκτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας Σημίτη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στήριξη του ΧΑΑ. Κράτος και επιχειρηματίες αντέστρεψαν χθες την πτώση – Μέτρα τόνωσης.

ΤΑ ΝΕΑ: Με 3 κινήσεις φρένο χθες στη βουτιά της Σοφοκλέους…και στοπ στους ελέγχους σε χρηματιστηριακές -ΕΛΔΕ. Αναγκάστηκε να παρέμβει η κυβέρνηση.

ΝΙΚΗ: Παρέμβαση στο παρά 5′. Συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης – μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η ΧΩΡΑ: Λεηλασία με εντολή Μαξίμου. Να μάθει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ποιοι “ήπιαν το αίμα” του κόσμου σε 5 λεπτά.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαγική εικόνα η Σοφοκλέους! Όλοι αρνούνται τις παρεμβάσεις, αλλά…παρεμβαίνουν.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νευρικότητα και εντάσεις. Σημίτης: Χθες, όσο μιλούσε, ο δείκτης σκαρφάλωνε υψηλότερα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *