Ιερά Σύνοδος: «Πορνεία, κάθε άλλη συζυγική σχέση εκτός γάμου»

 

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

17/03/2008

 

Την αντίθεσή της στο “Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης” που προωθείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξέφρασε η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τα μέλη της ΔΙΣ για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη -σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο- και ακολούθησε συζήτηση, στην οποία διατύπωσαν τις απόψεις τους όλοι οι Ιεράρχες.

 

Όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου από τον εκπρόσωπο τύπου, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο «η Εκκλησία δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του Γάμου κατά το Ορθόδοξο Τυπικό, ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη “συζυγική” σχέση εκτός αυτού».

Ερωτηθείς για την απόφαση της πλειοψηφίας των Συνοδικών αρχιερέων που ελήφθη, λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο οποίος είχε εκφράσει τον σεβασμό του «σ΄ εκείνους που θέλουν να ρυθμίσουν τη ζωή τους ξεχωριστά από αυτά που προσφέρει η Εκκλησία», ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, απάντησε: «Εκείνη ήταν η άποψή του ενός και αυτή είναι των δεκατριών (σ.σ. Συνοδικών αρχιερέων)».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της Ιεράς Συνόδου, σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης», μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: « 1. Η Εκκλησία της Ελλάδος, δια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διακηρύσσει τον απόλυτο σεβασμό και την παραδεδομένη τιμή προς το υπό της Εκκλησίας τελούμενο ιερό μυστήριο του Γάμου, του οποίου σκοπός είναι η αμοιβαία πνευματική συμπλήρωση των συζύγων για την εν Χριστώ Ιησού σωτηρία και καρπός αυτού τα τέκνα. Η Εκκλησία δηλαδή δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του Γάμου κατά το Ορθόδοξο Τυπικό ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη «συζυγική» σχέση εκτός αυτού.

2. Καλεί το ιερό πλήρωμα των πιστών τέκνων Αυτής να βεβαιωθούν ότι η Εκκλησία υπερασπιζομένη ανέκαθεν τα της ιερότητος του ιερού μυστηρίου του Γάμου, φροντίζει για την εφαρμογή της διδασκαλίας του Κυρίου Ιησού Χριστού, για την τήρηση των αρχών του ιερού Ευαγγελίου σε όλους τους τομείς της ζωής και τον σεβασμό προς τους παραδεδομένους ιερούς κανόνες σχετικά με το βίο και τη συμπεριφορά των τέκνων της Εκκλησίας.

3. Με βάση τις αρχές αυτές και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης έναντι του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού δηλώνει, ότι είναι παντελώς αδύνατο να συγκατατεθεί στο διαμορφούμενο Νομοσχέδιο “Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης”, η εφαρμογή του οποίου υποθάλπει και νομιμοποιεί βαρύτατα ηθικά αμαρτήματα και το οποίο σε περίπτωση εφαρμογής θα αποτελέσει καταστροφική βόμβα στα θεμέλια της χριστιανικής οικογενείας και όλης της ελληνικής κοινωνίας. Η Δ.Ι.Σ. εκφράζει την ελπίδα και την ευχή να μην καταστεί Νόμος του Κράτους το εν λόγω Νομοσχέδιο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ανέφερε: «Οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές και καταγράφονται με προσοχή. Πιστεύω όμως ότι αποτελεί άλλο πράγμα η νομιμοποίηση της ελεύθερης συμβίωσης με θρησκευτικό γάμο (όπως απαιτεί, ευλόγως, η Εκκλησία) και τελείως διαφορετικό η ρύθμιση των υπαρκτών κοινωνικών της συνεπειών, που θέλει να επιφέρει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Πρόκειται για υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο επιβάλλει στην Πολιτεία την προστασία των παιδιών που αποκτιούνται από την ελεύθερη συμβίωση -ήδη ανέρχονται στο 5% του συνόλου- των γυναικών και των μονογονεϊκών οικογενειών.

Το Σύμφωνο καθιστά τις έως τώρα ελεύθερες σχέσεις συμβίωσης “λιγότερο ελεύθερες” και τους πολίτες περισσότερο υπεύθυνους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Σύμφωνο ισχύει σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα πριν από πολλά χρόνια».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τόνισε ότι η θέση της Ιεραρχίας είναι «αντιδραστική και σκοταδιστική» και «πρέπει να καταδικαστεί και από τους θρησκευόμενους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *