ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: Βίαια επεισόδια στη Λεωφόρο – Ξυλοκοπήθηκε ο διαιτητής

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

 

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

24/03/2002

 

 

Σοβαρά επεισόδια στιγμάτισαν το ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Α’ Εθνικής ανάμεσα στο γηπεδούχο Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Οι βιαιότητες -που άρχισαν πριν από την έναρξη του αγώνα- κορυφώθηκαν τη στιγμή που ο διαιτητής Μάκης Ευθυμιάδης (του συνδέσμου Δράμας) αποφάσισε να καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο 93′, με το οποίο οι ”ερυθρόλευκοι” ισοφάρισαν (τελικό σκορ 1-1). Με το σφύριγμα της λήξης, οπαδοί και παράγοντες του ΠΑΟ επιτέθηκαν και ορισμένοι από αυτούς ξυλοκόπησαν τον διαιτητή, ο οποίος εγκατέλειψε αιμόφυρτος το γήπεδο.

 

Ακολούθησε μπαράζ οξύτατων ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο ΠΑΕ. Ο πρόεδρος των ”πρασίνων” Άγγελος Φιλιππίδης, ισχυρίστηκε –μεταξύ άλλων- ότι «ο διαιτητής εκτελούσε εντεταλμένη αποστολή» και συμπλήρωσε: «Ο Παναθηναϊκός εκεί που δεν είναι στημένα τα πράγματα, εκεί που δεν υπάρχουν ΕΠΟ και Γκαγκάτσης, τα πηγαίνει περίφημα. Καλώ την ΕΠΑΕ και την ΕΠΟ να διακόψουν το πρωτάθλημα. Η Πολιτεία αλλά και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης πρέπει να επέμβει δυναμικά».

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες του Ολυμπιακού -όπως ο Τάσος Μητρόπουλος- σε δηλώσεις τους απέρριψαν τις αιτιάσεις του κ. Φιλιππίδη και του επιτέθηκαν προσωπικά.

Στο αγωνιστικό μέρος του ντέρμπι των ”αιωνίων”, το εύστοχο πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στις καθυστερήσεις του αγώνα ήταν αυτό που διαμόρφωσε το τελικό 1-1 και δυστυχώς προκάλεσε τα σοβαρότατα επεισόδια στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ”θύμα” τον Μ. Ευθυμιάδη. Ο Δραμινός διαιτητής, αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης δέχθηκε την επίθεση δεκάδων ανεγκέφαλων οπαδών, οι οποίοι παρά την προσπάθεια της αστυνομικής δύναμης, κατάφεραν να τον πλησιάσουν και να τον γρονθοκοπήσουν κατ΄ επανάληψη. Αν και λίγη σημασία έχει, ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί στο 75ο λεπτό με τον Ολισαντέμπε.

Τα ”σημάδια” για το τι θα επακολουθούσε, φάνηκαν λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, όταν οπαδοί των δύο ομάδων έσπασαν και πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο καθίσματα, ενώ, κάποιοι ”θερμόαιμοι” φίλοι του Παναθηναϊκού μπήκαν στο γήπεδο, μπροστά από την Θύρα 13. Η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας ήταν άμεση και έτσι τα επεισόδια περιορίσθηκαν και τελικά σταμάτησαν λίγο αργότερα.

Όμως το πέναλτι που κέρδισε ο Βενετίδης, όταν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ανατράπηκε από τον Κωνσταντίνου, προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών του τριφυλλιού, οι οποίοι ”μπούκαραν” στο γήπεδο και συνεπικουρούμενοι από μερικούς ανθρώπους των ”πρασίνων” (υπήρξαν βέβαια κι αυτοί που προσπάθησαν να τον προστατεύσουν), άρχισαν να χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές τον Δραμινό ρέφερι, σ΄ ένα γήπεδο που έβραζε και επικρατούσε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, καθώς, σε άλλο σημείο του, οπαδοί χτυπούσαν στη φυσούνα τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Ανατολάκη, Καστίγιο και Γεωργίου, με τον τελευταίο να αποχωρεί με… σουβενίρ στο μάγουλο.

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο διαιτητής του ντέρμπι Μάκης Ευθυμιάδης στο φύλλο αγώνα, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο βαριάς τιμωρίας. Η έκθεση του Δραμινού ρέφερι ”καίει” τους ”πράσινους”, καθώς γίνεται λόγος για επίθεση προς αυτόν από τον πρόεδρο της ομάδας Άγγελο Φιλιππίδη, τον προπονητή Σέρχιο Μαρκαριάν αλλά και από μέλη του προπονητικού τιμ. Επίθεση, αναφέρει ο Μ. Ευθυμιάδης ότι δέχτηκαν  και οι δύο βοηθοί του, καθώς και ο τέταρτος διαιτητής, τον οποίον, όπως σημειώνει, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Άγγελος Φιλιππίδης, τον έπιασε από τη φανέλα.

Πάντως ο κ. Ευθυμιάδης στο φύλλο αγώνα γράφει επίσης ότι ο Βόκολος, ο Λυμπερόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ Τάκης Τσιρικολιάς προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τον προστατεύσουν.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Νικοπολίδης, Φύσσας, Κυργιάκος, Σάριτς, Χένρικσεν, Μπασινάς, Βλάοβιτς (58` Ολισαντέμπε), Μικάελσεν (67` Κόλκα), Λυμπερόπουλος (76` Γκούμας), Καραγκούνης, Κωνσταντίνου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Κωστούλας, Βενετίδης, Ανατολάκης (79` Άλβες), Πατσατζόγλου, Τζόρτζεβιτς, Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Γιαννακόπουλος, Τζιοβάνι, Οφορίκουε (68` Άντζας).

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *