08.02.2004 – Ο Γιώργος Παπανδρέου νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με το Δημήτρη Μαρούλη

Νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με περισσότερες από 1.000.000 ψήφους, αναδείχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Η προσέλευση των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες που είχαν στηθεί σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ξεπέρασε κάθε προσδοκία της Χαριλάου Τρικούπη.
Όπως έγινε γνωστό, στις εκλογές ψήφισαν 1.013.533. Στο σύνολό τους τα ψηφοδέλτια αυτά βρέθηκαν έγκυρα. Τα λευκά ήταν 1675 και ο Γ. Παπανδρέου συγκέντρωσε 1.011.858.
Ο νέος ηγέτης του Κινήματος, από το Κιλελέρ, όπου παρακολούθησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, χαρακτήρισε ιερή στιγμή την ανακοίνωση της βούλησης των πολιτών μέσα από την πάνδημη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Υπογράμμισε επίσης ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί γι’ αυτόν νέα εντολή να προχωρήσει στο δρόμο της αλλαγής και της ανατροπής και πρόσθεσε ότι γυρίζει μία νέα σελίδα, ανατέλλει ένας ήλιος διαφορετικός και ότι πέτυχε ένα πείραμα της δημοκρατίας.
«Ο πολίτης σήμερα δίνει εντολή να αλλάξουμε την παράταξή μας να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είμαι συγκινημένος και περήφανος που ηγούμαι αυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Έτσι θα πορευθούμε, θα αλλάξουμε το κράτος και την κοινωνία, θα φτιάξουμε μία συμμετοχική κοινωνία και σας θέλω όλους μαζί», τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έστειλε μήνυμα ευγνωμοσύνης στον αποχωρήσαντα πρόεδρο Κ. Σημίτη, που, όπως ανέφερε «στήριξε και συνεχίζει» να τον στηρίζει.
Κριτική στη διαδικασία ανάδειξης του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία διαδικασία επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα δήλωσε ότι η συμμετοχή είναι συνενοχή στην πολιτική τους, ενώ ο επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ν. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι ποσοστά που φθάνουν κοντά στο 100% παραπέμπουν αλλού, τονίζοντας ότι ήταν ένα σόου αρχηγικού κόμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *