07.03.2004 – Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή στην εξουσία…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν από 14 χρόνια, νικήτρια ανακηρύχθηκε η Νέα Δημοκρατία με 45,36% και 165 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 40,55% και 117 έδρες, το ΚΚΕ 5,90% και 12 έδρες και ο ΣΥΝ 3,26% και 6 έδρες. Το ΔΗΚΚΙ με ποσοστό 1,79% και ο ΛΑΟΣ με 2,19% δεν εισήλθαν στη Βουλή.

Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε δηλώσεις στις 11.15 το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο και απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και τους Έλληνες τόνισε ότι με την ψήφο τους επισφραγίστηκε η καθολική αξίωση για πολιτική αλλαγή, σημειώνοντας ότι ”βρίσκομαι στην πολιτική για να προσφέρω και τώρα που η βούληση των πολιτών εκφράστηκε, δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη τους και να τηρήσω τη συμφωνία που έχουμε συνυπογράψει”.

Ο νέος πρωθυπουργός έκανε λόγο για εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, ισχυριζόμενος ότι θα δώσει προτεραιότητα στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, σε μια νέα οικονομική πολιτική για ανάπτυξη, ευημερία και περισσότερες δουλειές για όλους, σε μια νέα αγροτική πολιτική ώστε  να  γίνει ο Έλληνας αγρότης ανταγωνιστικός, σε ένα κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο που θα λειτουργεί με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, θα είναι κοινωνικό, στο πλευρό του πολίτη και με υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι θα κυβερνήσει με σεμνότητα, μετριοφροσύνη, ταπεινότητα και τόλμη, ενώ, ανέφερε ότι στη συνομιλία που είχε με τον Γιώργο  Παπανδρέου, αλλά και με άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης τους ζήτησε  να  συνεργαστούν στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο: ”Κανένας δεν περισσεύει και όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά για να κάνουμε πραγματικότητα την εμπιστοσύνη, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες των πολιτών. Μαζί ανοίγουμε μια νέα σελίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες”, κατέληξε ο νέος πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ποιοτική και ασυμβίβαστη αντιπολίτευση,  με συναίνεση στα εθνικά θέματα, αλλά και υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων. Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ θα γίνει και θα είναι μεγάλη, καθώς, όπως ανέφερε ”είμαστε εμείς που φέρνουμε το νέο”.

Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι δεν διασπάστηκε το μπλοκ του δικομματισμού, εμφανίστηκε όμως ικανοποιημένη από την αύξηση -σε απόλυτο αριθμό- των ψήφων που έλαβε το κόμμα της.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ασκήσει συστηματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για την ενότητα στον χώρο της Αριστεράς.

”Ο ελληνικός λαός στη σημερινή αναμέτρηση έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μια εναλλαγή που θα επιτρέψει στο λαό να κρίνει και τη συντηρητική παράταξη στην άσκηση της εξουσίας”, δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ευχήθηκε στη ΝΔ ”να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στην εντολή που έλαβε και να εργαστεί με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας”.

”Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ -με ηγέτη τον Γιώργο Παπανδρέου- θα συνεχίσουμε υπό τις νέες συνθήκες να διασφαλίζουμε με την προσπάθειά μας όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, να συνεχιστεί η πρόοδος και η μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας”, υπογράμμισε, καταλήγοντας, ο κ. Σημίτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *