15.03.1995 – Επίθεση με ρουκέτα κατά του MEGA

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Πριν από 23 χρόνια, στις 20:50 μ.μ., σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτα κατά των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel στην Παιανία, χωρίς, ευτυχώς, θύματα.

Η ρουκέτα, που χτύπησε το κτήριο όπου βρίσκονταν τα στούντιο παραγωγής, προξένησε ισχυρό θόρυβο και άνοιξε μεγάλη τρύπα στον τοίχο. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και ζημιές σε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα.

Επιτόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, που απέκλεισαν την περιοχή και εξέτασαν το βλήμα και τον κάλυκα που βρέθηκαν.

Από την πρώτη ματιά στη ρουκέτα, οι αστυνομικοί εξέφρασαν την άποψη ότι, ίσως να ήταν από την ίδια παρτίδα που είχαν κλέψει παραμονές των Χριστουγέννων του 1989 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ”17 Νοέμβρη”, από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας.

Ο -τότε- διοικητής της Ασφάλειας Αττικής Χρ. Κεραμιδάς, λίγο αργότερα, γνωστοποιούσε πως είχε βρεθεί το σημείο απ’ όπου είχε εκτοξευθεί η ρουκέτα, το οποίο ήταν η ταράτσα ενός κτηρίου, σε απόσταση 120 -150 μέτρων από τις εγκαταστάσεις του σταθμού. Στο σημείο εκτόξευσης της ρουκέτας, όπως είχε γίνει γνωστό, είχαν βρεθεί ένας πλαστικός πυροσωλήνας, δύο ρολόγια και μπαταρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της επίθεσης στο κτήριο υπήρχαν πάρα πολλοί εργαζόμενοι, ενώ, βρισκόταν σε εξέλιξη το δελτίο ειδήσεων του σταθμού, το οποίο συνεχίστηκε κανονικά. Δύο – τρία λεπτά αργότερα, ο παρουσιαστής του Αιμίλιος Λιάτσος, διέκοψε την κανονική ροή του δελτίου και ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι ο τηλεοπτικός σταθμός έπεσε στόχος επίθεσης.

Ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Σήφης Βαλυράκης, είχε χαρακτηρίσει το χτύπημα “τυφλό” και είχε τονίσει ότι «υπάρχει μεθοδευμένη ενέργεια με πρόθεση αποσταθεροποίησης. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και για πρώτη φορά γίνεται χτύπημα σε εγκαταστάσεις ΜΜΕ μ’ αυτό τον τρόπο».

Ο πρωθυπουργός -εκείνης της χρονικής περιόδου- Ανδρέας Παπανδρέου, είχε καταδικάσει την επίθεση με γραπτή δήλωσή του, στην οποία ανέφερε: «Ο κύκλος της τρομοκρατίας συνεχίστηκε σήμερα με στόχο του, τους ίδιους τους θεσμούς της ενημέρωσης. Η καταδίκη τέτοιων ενεργειών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις από όλη την ελληνική κοινωνία, είναι δεδομένη. Σήμερα το φαινόμενο πήρε νέες, πιο προκλητικές διαστάσεις με ένα τυφλό χτύπημα χωρίς προειδοποίηση. Η κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια -στο πλαίσιο και της διεθνούς συνεργασίας- για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που έχει γίνει δυστυχώς χρόνια».

Την επίθεση είχαν καταδικάσει με δηλώσεις τους οι αρχηγοί των κομμάτων και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Περίπου δύο ώρες μετά την επίθεση, ο ραδιοφωνικός σταθμός “Flash 9.61”, ανακοίνωνε ότι: «Με τηλεφώνημά του στις 22.30 μ.μ. στο ραδιοσταθμό, άγνωστος άνδρας υποστήριξε ότι η οργάνωση “17 Ν” αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποψινό χτύπημα κατά του Mega Channel και ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *