16.03.1980 – Η καταστροφή της Ριζούπολης από οπαδούς του Ολυμπιακού…

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Πριν από 38 χρόνια, την Κυριακή 16 Μαρτίου 1980, στα πλαίσια της 25ης αγωνιστικής του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματοςποδοσφαίρου, ο Απόλλων Αθηνών αντιμετώπιζε στο γήπεδό του, στη Ριζούπολη, τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 0-0, αλλά, μόλις ο Λαρισαίος διαιτητής Καραβασίλης, σφύριξε τη λήξη του, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της εποχής «εξαγριωμένοι οπαδοί των ερυθρόλευκων, έσπασαν τα κιγκλιδώματα και μετά από άγρια μάχη με τη μικρή δύναμη της χωροφυλακής, κατέστρεψαν στην κυριολεξία, τις εγκαταστάσεις του γηπέδου της Ριζουπόλεως, προκαλώντας ζημίες, ύψους 3 εκατομμυρίων δραχμών.

 

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Ούτε κιγκλιδώματα που χωρίζουν τις εξέδρες από τον αγωνιστικό χώρο, ούτε δοκάρια και δίχτυα, ούτε πάγκους προπονητών και υαλοπίνακες. Υπολογίζεται, ότι η μονάδα κρούσεως αποτελείτο από περίπου 300 νεαρούς, που έφεραν σε απελπιστικά δύσκολη θέση τους αστυνομικούς.

 

Οι άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων, υπό τα βλέμματα των φιλάθλων που παρακολουθούσαν τη μάχη, υποχώρησαν 3 φορές για ν΄αποφύγουν την επίθεση των οπαδών, που σπάζοντας και τις διαφημιστικές πινακίδες, είχαν στα χέρια τους, σαν όπλα, τεράστια ξύλα, που τα εκσφενδόνιζαν ή απειλούσαν.

Συνελήφθησαν 30 άτομα, 7 εκ των οποίων, θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Μετά από μήνυση του εφόρου του Ολυμπιακού Μ. Φωτίου, συνελήφθη και ο διαιτητής, διότι ”με γκριμάτσες εξενεύρισε τους φιλάθλους” οι οποίοι και μπήκαν στο γήπεδο».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *