29.03.2007 – Ένας νεκρός σε επεισόδια μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στην Παιανία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Ένας 25χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού βρήκε τον θάνατο και άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στα άγρια επεισόδια που έγιναν στη λεωφόρο Λαυρίου, στην Παιανία, λίγο πριν από τον αγώνα βόλεϊ γυναικών Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, για το φάιναλ-8 του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο άτυχος Μιχάλης Φιλόπουλος δέχθηκε φονικές μαχαιριές από αντίπαλους οπαδούς και στη συνέχεια παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής (σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες ο οδηγός του ΙΧ, ο οποίος συνελήφθη, ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω στους συμπλεκόμενους, στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί όταν άρχισαν να χτυπάνε το αυτοκίνητό του).

Θύματα των συγκρούσεων υπήρξαν και δύο παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Γ.Σ. Μαρκό, που περνούσαν τυχαία από την περιοχή με το αυτοκίνητό τους και εκλήφθησαν από τους οπαδούς του Ολυμπιακού ως «Παναθηναϊκοί», λόγω της πράσινης ενδυμασίας τους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι δράστες προξένησαν ζημίες σε τρία καταστήματα στην περιοχή και σε δυο αυτοκίνητα, ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 18 άτομα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σύρραξη είχε προαποφασισθεί την προηγουμένη, σε συνάντηση μεταξύ «ηγετών» των αντίπαλων οπαδών στο Περιστέρι.

Αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα θλιβερά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών άλλων, δεν έχουν καμία σχέση με τον Αθλητισμό. Δεν έχουν θέση στην Ελλάδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού. Καταδικάζονται απερίφραστα από την κυβέρνηση, από κάθε σώφρονα πολίτη, από το σύνολο της κοινωνίας».

Για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Λεωφόρο Λαυρίου και τον θάνατο του νεαρού φιλάθλου, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού  Σταύρος Δουβής, δήλωσε: «Για το τραγικό συμβάν εκφράζω την οδύνη μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού. Η Πολιτεία έχει πάρει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, αλλά και της “αλητείας” που αμαυρώνει ακόμη και αγώνες γυναικείου βόλεϊ. Η μη μετατροπή των ποινών, η φυλάκιση των υπαιτίων, οι κάμερες στα στάδια, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα βοηθήσουν. Όμως έχω την άποψη ότι αυτά τα μέτρα δεν αρκούν. Χρειάζεται η συμπόρευση όλης της αθλητικής οικογένειας. Ομοσπονδίες, Ενώσεις, αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, πρέπει να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους ταυτίζεται με το συμφέρον της κοινωνίας. Πρέπει να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση, που ήδη προχωράει η Πολιτεία. Ένα μεγάλο βήμα θεωρώ ότι είναι το ξεκαθάρισμα των οργανωμένων συνδέσμων οπαδών από εγκληματικά στοιχεία. Αυτό μπορεί να γίνει με συναπόφαση των ηγετών των μεγάλων αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών και της Πολιτείας. Δύσκολο, άλλα όχι απραγματοποίητο βήμα».

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *