30.03.2000 – Τηλεοπτική “μονομαχία” Σημίτη-Καραμανλή

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Τις προγραμματικές τους θέσεις για όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, ανέπτυξαν σε τηλεοπτική μονομαχία που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο έργο της κυβέρνησής του -κατά τη διάρκεια της τετραετίας- και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό για την επομένη, σε αντίθεση με τη ΝΔ την οποία επέκρινε γι΄αυτό, ενώ ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως το κόμμα του θα κρατήσει ότι θετικό έχει γίνει στον τόπο και θα το συμπληρώσει με τα νέα στελέχη που διαθέτει.

Τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ανέμεναν στην είσοδο του ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου και διευθυντικά στελέχη της εταιρίας. Οι κ.κ. Σημίτης και Καραμανλής οδηγήθηκαν στην αίθουσα του μακιγιάζ, ενώ οι τέσσερις δημοσιογράφοι (Νίκος Χατζηνικολάου, Έλλη Στάη, Θ. Ρουσόπουλος και Μανόλης Καψής) είχαν ήδη λάβει τις θέσεις τους στο πλατό της τηλεοπτικής “μονομαχίας”, η οποία διήρκεσε μία ώρα και κατά τη διάρκειά της τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα από τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Ο Κ. Σημίτης απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε ότι η Ελλάδα πλέον δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν και δεν παρακολουθεί από μακριά τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχει βρεθεί πολύ κοντά στις πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Επέκρινε, επίσης, τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει συνολική πολιτική και όραμα που χρειάζεται η Ελλάδα γι΄ αυτό επιλέγει μια πολιτική που θα δημιουργήσει εντυπώσεις, ώστε να τραβήξει κάποια κοινωνική ομάδα για να ψηφίσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Τόνισε, ακόμη, ότι αν εφαρμοστούν οι υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες δεν συμβιβάζονται με τους όρους του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε θα υπάρξει κίνδυνος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε αιτιάσεις του κ. Καραμανλή, τόνισε ότι η σύγκλιση της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πραγματική, καθώς επίσης και ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων που πλησίασε τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα της καθημερινότητας και την κριτική που ασκείται για αυτά, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά τα έθεσε πρώτος ο ίδιος και γι’ αυτό η νέα τετραετία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα είναι τετραετία της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους. Αμφισβήτησε τα στοιχεία του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε για αρνητισμό, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται για να στηρίξουν τον ισχυρισμό ότι μόνο στην Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει αύξηση της ανεργίας, δεν είναι αληθή. “Αύξηση υπάρχει και στην Ιταλία και στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες” είπε και σημείωσε ότι η αύξηση στην Ελλάδα σχετίζεται με την είσοδο στην αγορά εργασίας μεγαλύτερου αριθμού ατόμων απ΄ ότι στο παρελθόν.

Υπεραμυνόμενος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές δείχνουν τη θετική της πορεία και σημείωσε ότι ούτε από τον υπερδιπλασιασμό αύξησης της τιμής του πετρελαίου ή την κρίση στα χρηματιστήρια της Ανατολής επηρεάστηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με το χρηματιστήριο ανέφερε ότι υπάρχουν κανόνες λειτουργίας που εγγυώνται πλήρη διαφάνεια, το πλαίσιο είναι ορθό, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς κάνει καλά το έργο της, καθώς και ότι το χρηματιστήριο γνώρισε άνθιση μετά την είσοδο της δραχμής στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Για το ασφαλιστικό, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τη θέση ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα προέλθουν ως αποτέλεσμα ενός κοινωνικού διαλόγου που θα ακολουθήσει προτάσεις που θα διαμορφωθούν από ειδικούς οι οποίοι θα αναλάβουν τη μελέτη του θέματος, ύστερα από διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί. Ο κ. Σημίτης δεσμεύτηκε ότι οι ρυθμίσεις θα είναι αποδεκτές από τους εργαζόμενους, στους οποίους θα εξασφαλίζουν ότι όλοι θα πάρουν τη σύνταξή τους και αυτή θα είναι ικανοποιητική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, φάνηκε ότι στοχεύει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους κυρίως στους νέους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης για τη χώρα.

Απαντώντας στην ερώτηση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αποτελεί θετικό γεγονός για το οποίο η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται υπερήφανη, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην ονομαστική σύγκλιση και την πραγματική σύγκλιση της οικονομίας. Επίσης, τόνισε ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές και σημείωσε ότι είναι κατανοητό να λένε οι σοσιαλιστές ηγέτες κάποια καλή κουβέντα για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά, όπως υπογράμμισε “είναι διαφορετικό να βλέπεις από κοντά την πραγματικότητα και την καθημερινότητα”.

Σε ερώτηση για το χρηματιστήριο ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι εάν γίνονται μικροενέσεις για να μην υπάρχουν απώλειες στους μικροεπενδυτές είναι στα όρια του ανεκτού και επανέλαβε ότι πρέπει να αποφεύγονται παρεμβάσεις και προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση για έντονες παρεμβάσεις στο παρελθόν, απόπειρα εκμετάλλευσης του Χρηματιστηρίου πριν από τις ευρωεκλογές για κομματικό όφελος και προβλέψεις για υψηλή άνοδο του δείκτη για τους ίδιους λόγους.

Σε ότι αφορά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι χρειάζεται να μπουν κανόνες στο παιχνίδι, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κυνηγάει μάγισσες και πως υπήρξαν περιπτώσεις με στημένους διαγωνισμούς, με κραυγαλέα εκείνη του ”βιντεολόττο”. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τα οικονομικά συμφέροντα πάντα θα διεκδικούν περισσότερα και πως το ζητούμενο είναι ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά της Πολιτείας. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος αν του ζητήσει χάρη κάποιος επιχειρηματίας θα αρνηθεί να τον βοηθήσει και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ισχυρίζεται πως όλα πάνε καλά, αναφέροντας όμως ότι σε θέματα συναλλαγής δεν ενέχεται ο κ. Σημίτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν χρειάζονται αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, πως με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργήθηκαν άσπρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία και επέκρινε την κυβέρνηση ότι άφησε την κατάσταση χωρίς καμία παρέμβαση, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η περιουσία των ταμείων, να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή, να μειωθούν οι σπατάλες, να περιοριστεί η κακοδιοίκηση, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Τέλος, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η μακρά παραμονή στην εξουσία φθείρει, εκτρέφει την αλαζονεία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτική αντίληψη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *