03.04.2014 – Γ. Στουρνάρας: «Η Ελλάδα πια, δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική Οικονομία επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, με βασικό θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις, τονίζοντας πως η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ, τον κ. Σόιμπλε και με όλους τους υπουργούς της Ευρωζώνης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς, όπως είπε, πλέον υπάρχει μια προσωπική επαφή με τους παράγοντες της Ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να παίξει -επίσης- σημαντικό ρόλο.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία της έκδοσης των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Το θετικό είναι πως η Ελλάδα πια, δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, τα σπρεντς συνεχίζουν και πέφτουν, και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη», τόνισε.

Ο πλήρης διάλογος του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους δημοσιογράφους, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ως εξής:

«Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, υπάρχουν φήμες τις τελευταίες ώρες ότι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές από λεπτό σε λεπτό ή από ημέρα σε ημέρα. Τι λέτε εσείς;

Γ. Στουρνάρας: Εγώ ήρθα να ενημερώσω τον πρόεδρο της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του ECOFIN, που όπως ξέρετε έγιναν στην Ελλάδα τις προηγούμενες 2 ημέρες. Στο Eurogroup, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες 7 μηνών είχαμε αυτή τη θετική απόφαση που γνωρίζετε. Δόθηκε το πράσινο φως στα εθνικά Κοινοβούλια χωρών να αποφασίσουν για τη δόση.

Αλλά και το ECOFIN που εξηγήσαμε τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας εκεί. Όπου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλήξαμε σε σημαντικές αποφάσεις για την Τραπεζική Ένωση, για τη Διαφάνεια στις Κεφαλαιαγορές. Και ήθελα να ενημερώσω τον Πρόεδρο και για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι.

Η προσωπική επαφή του Προέδρου με τον κ. Dijsselbloem, τον πρόεδρο του Eurogroup, με τον κ. Schäuble, κατ’ ιδίαν με όλους τους υπουργούς της Ευρωζώνης που έγινε το βράδυ στην Ακρόπολη, η ομιλία που έκανε, η οποία μπορώ να πω ότι συγκίνησε τους υπουργούς, νομίζω έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο και, πλέον, υπάρχει μία προσωπική επαφή του Πρωθυπουργού με τους παράγοντες στην Ευρωζώνη που αναμένεται να παίξει, επίσης, ένα σημαντικό ρόλο.

Τώρα, για το ερώτημα που μου κάνατε, για τις αγορές, εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό. Η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα, κ. υπουργέ;

Γ. Στουρνάρας: Δεν μπορώ να σας πω τίποτα παραπάνω. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πια, δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η Διεθνής Οικονομική Κοινότητα περιβάλλει την Ελληνική oικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Τα spreads συνεχίζουν και πέφτουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βρισκόμαστε πια κοντά στο 6% στο 10ετές ομόλογο. Για σκεφτείτε. Πριν από την κρίση. Είμαστε ακριβώς σήμερα, πριν μισή ώρα, είμαστε στο 6,03%. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.

Δημοσιογράφος: Φοβάστε ότι μπορεί να χαλάσει αυτή η καλή εικόνα και αυτή η εξέλιξη από το βίντεο που είδαμε;

Γ. Στουρνάρας: Δεν με ανησυχεί καθόλου. Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές. Ας κοιτάξουμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα.

Δημοσιογράφος: Την άλλη εβδομάδα μπορεί να βγούμε στις αγορές, κ. υπουργέ; Αυτό είναι σημαντικό.

Γ. Στουρνάρας: Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Σας εξήγησα ότι η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *