10.04.2012 – Μ. Σαλμάς: «Δεν θα υπήρχε Ελλάδα, αν δεν είχε βάλει πλάτη ο Σαμαράς και η ΝΔ»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον ότι θέλει «να είναι οπωσδήποτε πρωθυπουργός και να έχει αυτοδυναμία ή παντοδυναμία», αλλά δεν βρίσκει να πει τίποτε για την ευθύνη του κόμματός του και την ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή, της οποίας υπήρξε μέλος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το κόμμα του αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη για λάθη και παραλείψεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήκωσε στις πλάτες της δυσανάλογο πολιτικό βάρος και κατέστη αμνός και ο αίρων τις αμαρτίες για όλα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πολλές από τις αποφάσεις που πάρθηκαν και αδίκησαν τους πολίτες -προκαλώντας την οργή της κοινωνίας- ήταν επιβεβλημένες έξωθεν, γιατί η χώρα έπρεπε να βρει λεφτά: «Εάν είχαμε κινηθεί νωρίτερα, αν δεν είχαμε αφήσει να φτάσει η χώρα στην κατάσταση που ήταν το 2009, ναι, πολλά από τα δύσκολα και σκληρά μέτρα θα μπορούσαμε να τα έχουμε αποφύγει», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου προς την οριστική υπέρβαση της κρίσης(…) Είμαστε ένα βήμα πριν τα πρωτογενή πλεονάσματα(…) Στόχος είναι η χώρα να καταστεί βιώσιμη, ανταγωνιστική, θεσμικά ισότιμη, κυρίαρχη, αξιοπρεπής και ο Έλληνας να είναι σίγουρος και ασφαλής και να ξαναβρεί αυτά που έχασε».

«Με κόπους, με βάσανα, με αδικίες, με λάθη φτάσαμε στο νέο πρόγραμμα, στο PSI, στην αλλαγή της δημοσιονομικής ταυτότητας της Ελλάδας», υπενθύμισε, μεταξύ άλλων ο  Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας:  «Θα ρωτήσω για μια ακόμη φορά: Τι διαλέγει ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία; Ποιος έκανε το PSI; Το έκανε η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαμαράς ή το έκανε η κυβέρνηση που ασκεί τώρα την εξουσία στηριζόμενη στα δύο κόμματα; Μήπως το έκανε ο Λουκάς Παπαδήμος μαζί με εμένα ως Υπουργό Οικονομικών; Ποιος διαπραγματεύθηκε; Τι σήμαινε η σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2011;(…) Ποια ήταν η στάση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο που έγινε το πρώτο βήμα και τον Οκτώβριο που κάναμε το δεύτερο βήμα με σκληρή διαπραγμάτευση Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για μια συνολική λύση; Μια στάση ”ναι μεν αλλά”, επαμφοτερίζουσα. Οι λύσεις, έλεγε ο κ. Σαμαράς, είναι αναπόφευκτες, ήταν η αναπόφευκτη επιλογή. Για εμάς ήταν το προϊόν μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Ήταν κρυμμένος πίσω από μας από τις 11 Νοεμβρίου και μετά, όταν μου έδωσε η Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά ως Υπουργό Οικονομικών ψήφο εμπιστοσύνης για να εκπροσωπήσω τη χώρα, να διαπραγματευθώ και να πετύχω τη μείωση του χρέους».

Ως απόδειξη ότι «όχι μόνο δεν μπορεί να συγκυβερνήσει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, αλλά καν να συνεννοηθεί μαζί του», χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, ο οποίος πήρε τον λόγο για να απαντήσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, από το βήμα της Ολομέλειας.

«Δεν εκτίμησε την πρωτόγνωρη υπεύθυνη στάση του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ, τη βοήθεια ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες των λαθών του κ. Βενιζέλου, τη διέξοδο που του προσφέρει για να διορθώσει τα λάθη του», είπε ο κ. Σαλμάς και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως απέδειξε ότι η μόνη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς είναι το να συμφωνεί μαζί του.

«Δεν θα υπήρχε Ελλάδα, δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος δεν θα ήταν εδώ σήμερα αν ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ δεν είχε βάλει πλάτη τον κρίσιμο Νοέμβριο του 2011. Δεν θα μπορούσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο να προτείνει λύσεις για το μέλλον της χώρας», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Σαλμάς καταλόγισε θράσος στον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν μιλά για παγερή στάση του Αντώνη Σαμαρά, ισχυριζόμενος πως η ΝΔ είναι αυτή που πληρώνει δημοσκοπικά το τίμημα της εθνικής επιλογής της «γιατί έβαλε πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι λήφθηκαν σκληρά μέτρα, αλλά ότι εξανέμισαν τις θυσίες και το αίμα του ελληνικού λαού. Δεν έπιασαν τόπο αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε ο κ. Βενιζέλος για το 2011 ήταν 24 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τόπο στον προϋπολογισμό έπιασε μόνο 1 δισεκατομμύριο. Τα υπόλοιπα 23 δισεκατομμύρια εξανεμίστηκαν», ανέφερε.

Σχετικά με το PSI, ο κ. Σαλμάς επισήμανε ότι ο κ. Βενιζέλος ομολόγησε «ποιος κούρεψε τα ομόλογα των καταθετών και των ομολογιούχων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και τα λεφτά των Ταμείων».

«Η Ευρώπη πήρε την απόφαση να βάλει το τραπεζικό σύστημα να πληρώσει μέρος της κρίσης. Αν το είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος θα το είχε κάνει τότε που επέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο, αλλά τότε ούτε που σκέφτηκε να κουρέψει το χρέος. Φτάσαμε στο αναπόφευκτο», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο Μ. Σαλμάς τόνισε ότι «ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ο αμνός που αίρει τις αμαρτίες των άλλων, αλλά αυτός που αίρει τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να βρει δικαιολογία να ξανακατέβει στον κόσμο» και ρώτησε «αφού τα κάνατε καλά, γιατί διώξατε τον Παπανδρέου;».

«Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε μια Ελλάδα της απόγνωσης κι η ευθύνη του είναι οριστική και αμετάκλητη. Η Ελλάδα όμως έχει μέλλον. Η ΝΔ έχει πρόγραμμα και πρόταση και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιος θα τον κυβερνήσει», κατέληξε ο κ. Σαλμάς.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *