09.04.2000 – Νίκη-θρίλερ του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές – Επανεκλογή του Κ. Σημίτη

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Μετά από σκληρή μάχη στην κάλπη το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών, με ποσοστό 43,79% και 158 έδρες. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, η ΝΔ έλαβε 42,74% κερδίζοντας 125 έδρες, το ΚΚΕ έλαβε 5,52% και 11 έδρες, ο ΣΥΝ έλαβε 3,20 % κερδίζοντας 6 έδρες και τέλος το ΔΗΚΚΙ έλαβε 2,69%, ποσοστό που δεν επιτρέπει την είσοδό του στη Βουλή.

Η εκλογική αναμέτρηση εξελίχθηκε σε θρίλερ, γεγονός που καθιστούσε παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή. Η συνεχής εναλλαγή στο προβάδισμα, πότε υπέρ του ΠΑΣΟΚ, πότε υπέρ της ΝΔ, ανάγκασε τους εκλογικούς αναλυτές να διαπιστώσουν πως είναι αδύνατη κάθε πρόωρη πρόβλεψη.

Το θρίλερ ίσχυσε και για τα μικρότερα κόμματα και κυρίως για το ΔΗΚΚΙ και τον Συνασπισμό, που συγκέντρωναν ένα ποσοστό το οποίο δημιουργούσε ερωτηματικά για την είσοδό τους στη Βουλή, ενώ βέβαιη θεωρείτο η άνετη είσοδος του ΚΚΕ.

O πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη δήλωση που έκανε στο Ζάππειο, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ανέλαβε νέα δέσμευση ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων: “Θα είναι μια τετραετία για όλους τους Έλληνες, μια τετραετία ανάτασης και δημιουργίας, μια τετραετία ενότητας και έργου για το κοινό μας σπίτι, την Ελλάδα μας”, τόνισε ο κ. Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν μια πολύ σημαντική πολιτική νίκη που κερδήθηκε ύστερα από σκληρή εκλογική μάχη και υπογράμμισε ότι η σημασία αυτής της νίκης είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που υποδηλώνουν οι αριθμοί.

Ο κ. Σημίτης ερμήνευσε το αποτέλεσμα των εκλογών ως επικύρωση της βούλησης όλου του ελληνικού λαού να αγωνιστεί για την ισχυρή Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα απαντά στις αμφισβητήσεις που υπήρξαν στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν.

”Δεσμεύομαι σήμερα τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου στη νέα κυβέρνηση, ότι θα εργαστούμε με πίστη, επιμονή και συνέπεια για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για τη νέα τετραετία 2000-2004. Ιδίως τις δεσμεύσεις για το κοινωνικό κράτος, την κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο, την απασχόληση, την ισόρροπη ανάπτυξη και τις νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για τους νέους”, υποσχέθηκε επίσης ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Σημίτης κάλεσε σε συστράτευση όλους τους Έλληνες, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, για την επίτευξη των κοινών στόχων.

”Το εκλογικό αποτέλεσμα ουσιαστικά αποτελεί νίκη της Νέας Δημοκρατίας και επίσης βάση και εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα”, τόνισε, στις δηλώσεις του μετά τη γνωστοποίηση του τελικού αποτελέσματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ”η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας” και σημείωσε ότι ”το πολιτικό ρεύμα για το νέο ξεκίνημα είναι πανίσχυρο και αποτελεί παρακαταθήκη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα”.

”Η ανάγκη για δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου τίθεται επιτακτικά”, τόνισε η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι ”η νέα κυβέρνηση δεν θα περάσει καλά και θα συναντήσει αντιστάσεις ακόμα και από αυτούς που την ψήφισαν”.

Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΝασπισμός ”θα συνεχίσει την προσπάθεια στη Βουλή”, έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ”ο ΣΥΝ αγωνίστηκε εναντίον του δικομματισμού”.

”Νίκησε ο διπολισμός και μέσω του διπολισμού συγχαίρω για τη μεγάλη νίκη, τα μεγάλα εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά και τις ΗΠΑ”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *