12.04.2016 – Γ. Κατρούγκαλος: «Η προστασία των κύριων συντάξεων είναι πλήρης. Μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν και να αυξάνονται»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης, υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και των κυβερνητικών προτάσεων και, σε αρκετές περιπτώσεις, σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ότι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι διασφαλίστηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων, χαρακτηρίζοντας «απολύτως ψευδή» την είδηση, ότι η προσωπική διαφορά προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2017: «Η προστασία των κύριων συντάξεων είναι πλήρης», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «όχι απλώς δεν πρόκειται να μειωθεί καμία κύρια σύνταξη, αλλά και μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, θα μπορούν και να αυξάνονται όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες συντάξεις».

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, εξασφαλίστηκε επίσης εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης «που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και, ταυτόχρονα, δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί, ενώ τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ, είναι «απολύτως αναληθή». Διευκρίνισε δε, ότι οι μειώσεις θα αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων, ενώ παράλληλα, έκανε λόγο και για «δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών» και χρήση των αποθεματικών των Ταμείων.

«Εξίσου ανακριβείς», πρόσθεσε «είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, για να κλείσει η συμφωνία. Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι το 2019, αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (μνημονίου), ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. «Ακριβώς, για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων, η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε πως υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές απ’ ότι στο παρελθόν, ενώ «για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από τις σημερινές».

Κλείνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά, θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Και μάλιστα, στο πλαίσιο της ίδιας λογικής κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει όλη την πολιτική της κυβέρνησης και αντανακλάται και στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο: Προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δηλαδή του 80% του πληθυσμού, αναδιανομή από τους πλουσιότερους στους πιο φτωχούς και αδύναμους. Κεντρικό θεσμικό εργαλείο, προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί ο θεσμός της εθνικής σύνταξης, που θα δίνεται σε όλους όσοι έχουν ασφαλιστικό δικαίωμα, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και η οποία παρέχει πλήρη προστασία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμη και για τους μακροχρόνια ανέργους ή αυτούς που εργάζονται με ατυπικές μορφές εργασίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *