13.04.1992 – Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ για το Σκοπιανό – Απομάκρυνση Α. Σαμαρά από το υπ. Εξωτερικών

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρξει η λέξη ”Μακεδονία”. Αυτό αποφασίσθηκε -με μόνη διαφωνία αυτήν του ΚΚΕ- κατά την τετράωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ, παράλληλα, όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξουσιοδοτήθηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς της, μετά το πέρας της οποίας θα συγκληθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συζητηθεί η περαιτέρω πορεία.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών άρχισε στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, της προέδρου του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη και της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Στην αρχή της σύσκεψηςς, ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τους αρχηγούς για την πορεία του θέματος των Σκοπίων και εισηγήθηκε, όπως δήλωσε ο ίδιος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου λίγα λεπτά πριν τις 12, ένα πρόγραμμα δράσης επτά σημείων προκειμένου να είναι θετικής κατάληξης το όλο θέμα: ”Από εδώ και πέρα οι αρχηγοί θα πάρουν τις αποφάσεις τους”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς και εξήγησε ότι αποχώρησε από την σύσκεψη γιατί του το ζήτησαν.

Στις 3.12′ το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις στους πολιτικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο των Εξωτερικών ”για να μπορέσει η Ελλάδα να ακολουθήσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα την πολιτική που ο λαός ζητεί”.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εντός της ημέρας θα ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ, όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το υπόμνημα των επτά σημείων που υπέβαλε ο Α. Σαμαράς στη σύσκεψη των αρχηγών, δήλωσε: ”Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε το συμβούλιο των αρχηγών πλήρως και έκανε τις δικές του προτάσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο πολιτικές στην κυβέρνηση και γι’ αυτό η ελληνική πολιτική πρέπει να έχει ενότητα και καθαρότητα”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι στη σύσκεψη είχε ανακοινώσει στους αρχηγούς πως θα υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ, όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει τα σημεία της διαφωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά, τόνισε: ”Δεν θα σας τα πω. Υπάρχει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων για τα μέτρα που θα ληφθούν εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό (σ.σ. για το θέμα των Σκοπίων). Θα πρέπει να σταθμίσουμε τα πράγματα και κανένα μέτρο δεν αποκλείεται. Αλλά το να θέτουμε εκ προοιμίου όρους τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί δεν είναι παραδεκτό. Και γι’ αυτόν τον λόγο μίλησα για την ανάγκη εκκαθαρίσεως της πολιτικής”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι, η κυβέρνηση εμμένει στους τρεις όρους της ΕΟΚ -και ιδιαίτερα στον τρίτο όρο- με την ερμηνεία που δίνει η Αθήνα: ”Είναι αυτονόητο”, είπε, ότι ”η λέξη Μακεδονία δεν θα υπάρχει στην ονομασία της Δημοκρατίας των Σκοπίων”.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησής του, δήλωσε πως ”θα πράξουμε ότι περνά από τα χέρια μας για να πείσουμε για το δίκαιο του αιτήματός μας, ώστε να επιβάλουμε αυτή την εθνική απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη των αρχηγών. Η κυβέρνηση ενωμένη και σταθερή θα κάνει το καλύτερο”.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, κληθείς να απαντήσει εάν η χώρα μας θα προβάλει ”βέτο” σε Κοινοτική απόφαση αναγνώρισηςς των Σκοπίων, η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψιν τους 3 όρους της 16ης Δεκεμβρίου 1991, επισήμανε: ”Με αυτό που λέμε στην ουσία αυτό σημαίνει. Πρέπει να καταστεί σαφές. Η Ελλάδα βαδίζει, αυτή την ώρα, βάσει ενός συγκεκριμένου αιτήματος και δίνει τη μάχη. Και η απόληξη αυτής της υποθέσεως θα είναι, εάν το αίτημά μας δεν γίνει δεκτό, να μην συμφωνήσει η Ελλάς σε Κοινοτική απόφαση”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *