14.04.2005 – Γ. Σουφλιάς: «Δεν υπάρχουν πλέον μίζες στην ανάθεση των δημόσιων έργων»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Τουλάχιστον ατυχή» χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τη στάση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να παρουσιάσει -στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο- έρευνα για διαφθορά ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, στο κύκλωμα ανάθεσης και παραγωγής δημόσιων έργων.

Η εργασία αυτή αναφέρεται προφανώς στο παρελθόν και όχι στο σήμερα μετά και την εφαρμογή του νέου νόμου, τόνισε ο υπουργός και επισήμανε ότι μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη μελέτη και ανάθεση των έργων από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν υπάρχουν μίζες στις αναθέσεις.

Ο κ. Σουφλιάς επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα έργα που ψήφισε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή έχει αντιμετωπίσει πλήρως το θέμα της διαφθοράς στο στάδιο της ανάθεσης των έργων και έχει λάβει και τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με τον προηγούμενο μαθηματικό τύπο, που, όχι απλώς διευκόλυνε τη διαφθορά αλλά και την επέβαλε.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, για την εργασία περί διαφθοράς που παρουσίασε το ΤΕΕ, έχει ως εξής:

«Η εργασία αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ! Αλλά αλήθεια, πώς βγαίνει δηλαδή από μερικές συνεντεύξεις ότι είναι 300 εκατομμύρια και όχι 200 ή 400; Δεν το καταλαβαίνω.

Προφανώς πάντως, η εργασία αυτή αναφέρεται στο παρελθόν και όχι στην περίοδο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, που οι νόμοι έχουν αλλάξει. Είναι απαράδεκτο όμως το ότι δεν γίνεται αυτή η διευκρίνιση και δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες.

Στο κάτω κάτω, πού ήταν το ΤΕΕ να μας τα πει αυτά τόσα χρόνια; Το ότι βγαίνουν στον αέρα τώρα που το πρόβλημα πλέον αντιμετωπίζεται, το βρίσκω τουλάχιστον ατυχές.

Όπως βέβαια, και το ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ χωρίς περίσκεψη κατηγόρησε συλλήβδην για διαφθορά τους πάντες, εκτός από τους εκπροσώπους του που συμμετείχαν πάντα σε όλες τις επιτροπές αξιολόγησης και ανάθεσης των έργων.

Το θέμα βέβαια είναι ότι φαινόμενα διαφθοράς πράγματι υπήρχαν τόσα χρόνια. Και αυτά ακριβώς τα φαινόμενα αντιμετωπίζουμε με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό δεν το λέω εγώ, το έχει δεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μας έχει συγχαρεί γι’ αυτό.

Ιδίως για την ανάθεση των δημόσιων έργων όπου υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα, σας το λέω κατηγορηματικά: Με το νέο νόμο, δεν υπάρχουν πλέον “μίζες”! Εκεί που ο προηγούμενος νόμος ουσιαστικά επέβαλε τη διαφθορά -με τις “ομάδες” και τα “λεωφορεία” των εργολάβων- σήμερα τα πάντα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία. Με το έτσι θέλω, κανείς δεν μπορεί να αναθέσει κανένα έργο σε κανέναν!

Όσον αφορά στην επίβλεψη των έργων, σας υπενθυμίζω ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για πρώτη φορά περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια τις υποχρεώσεις των επιβλεπόντων και προβλέπει αυστηρές ποινές εάν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όταν υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας βέβαια, πάντα υπάρχει κίνδυνος διαφθοράς, προσπαθούμε όμως όσο γίνεται να αντικειμενικοποιήσουμε τις διαδικασίες. Ιδιαίτερα δε η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου καθίσταται υποχρεωτική για ορισμένους σαφείς λόγους, ανεξάρτητα από τη βούληση του επιβλέποντος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *