16.04.2013 – Α. Σαμαράς: «Σήμερα πολλοί τρίβουν τα μάτια τους»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και σύντομα θα αλλάξουν προς το καλύτερο», τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους Έλληνες.

«Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά. Όχι, δεν ξεπεράσαμε την κρίση ακόμα. Αλλά το φώς αρχίζει επιτέλους να φαίνεται στην άκρη του τούνελ. Δεν είναι μόνο οι ποσοτικοί δείκτες αλλά και οι ποιοτικοί, όπως η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Λένε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το ξημέρωμα. Σήμερα πιστεύουμε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι έχει αρχίσει να χαράζει. Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι ισχυρό μήνυμα και μέσα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

«Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα θεωρείτο ο αδύνατος κρίκος της ευρωζώνης. Ορισμένοι τη θεωρούσαν και την ”Ιφιγένεια” του κοινού νομίσματος. Που έπρεπε, τάχα, να θυσιαστεί ώστε να επιβιώσει το ευρώ. Σήμερα η Ελλάδα δεν θεωρείται πια ”Ιφιγένεια” από κανένα. Ναι, προβλήματα στην ευρωζώνη εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά η Ελλάδα είναι πια ”θωρακισμένη”, πιάνει τους στόχους της, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, το πρόγραμμα αλλάζει και το τραπεζικό της σύστημα σταθεροποιείται. Η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν είχε κάνει για δεκαετίες. Και όλα αυτά σε συνθήκες κρίσης με έξι χρόνια ύφεσης και υψηλή ανεργία. Σήμερα πολλοί τρίβουν τα μάτια τους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στα βασικά αίτια της ύφεσης, συμπληρώνοντας ότι πλέον υπάρχουν οι προύποθέσεις αυτά να ξεπεραστούν: «Η ύφεση που γονάτισε την ελληνική οικονομία είχε αιτία τα μέτρα λιτότητας, το γεγονός ότι το κράτος από το 2010 έκανε στάση πληρωμών και το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο έχει στερέψει η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για να ξεπεράσουμε και τα τρία αίτια. Από τις αρχές Μαΐου οι τράπεζες θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες, το κράτος ξεπληρώνει σε μια χρονιά, όλα όσα χρωστούσε στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία τρία χρόνια, η οικονομία θα αρχίσει να κινείται και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απορροφήσουν τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ. Όλα τα αίτια που προκάλεσαν την μεγάλη και παρατεταμένη ύφεση, τα προηγούμενα χρόνια, τώρα, επομένως, αντιστρέφονται. Το μίγμα της οικονομικής πολιτικής μπορεί επομένως να αλλάξει: Δεν έχουμε μόνο λιτότητα που οδηγεί σε επίμονα ελλείμματα και ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, αλλά έχουμε και μέτρα που εξισορροπούν τις περικοπές και φέρνουν επανεκκίνηση στην οικονομική δραστηριότητα».

«Σταδιακή προσαρμογή, αλλά και αποφασιστικές τομές. Αυτό ζητάει σήμερα η κοινωνία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της Ελλάδας που ήταν απαραίτητο, ενώ αρχίσαμε να αλλάζουμε και την πολιτική που μας είχε επιβληθεί. Πέρυσι αλλάξαμε τους εξωτερικούς όρους, μειώνοντας το χρέος και τα επιτόκια δανεισμού. Πετύχαμε την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει στην ιστορία και χωρίς χρεοκοπία. Ήταν αυτό αποτέλεσμα και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τώρα αλλάζουμε την εσωτερική προσαρμογή με μέτρα ανακούφισης που δεν χαλαρώνουν την προσπάθεια, ούτε νοθεύουν τους στόχους, αλλά βοηθούν την κοινωνία να αντέξει το σοκ της προσαρμογής και να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή. Εξυγίανση και ανάκαμψη πάνε και πρέπει να πάνε μαζί».

Μιλώντας για τις κοινωνικές αντιδράσεις, ο Α. Σαμαράς επισήμανε: «Η προσαρμογή προκαλεί δύο ειδών αντιδράσεις. Έχουμε από τη μία, εκείνους που διαμαρτύρονται δικαίως, γιατί δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου, παρότι είχαν κάνει συνετό προγραμματισμό ζωής. Αυτούς πρέπει να τους αφουγκραστούμε, να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε. Γιατί έχουν δίκιο να αντιδρούν. Κι από την άλλη, έχουμε εκείνους που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό, που ξόδευε δανεικά και κατανάλωνε χωρίς να παράγει. Σε ένα πελατειακό κράτος. Αλλά και σε μια κρατικοδίαιτη ιδιωτική οικονομία. Με αυτούς θα συγκρουστούμε, γιατί δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, ενώ πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα. Δεν έχουν άδικο όλοι όσοι αντιδρούν, κάποιοι αληθινά υποφέρουν και πολλές φορές άδικα. Από την άλλη πλευρά δεν έχουν δίκιο και όλοι όσοι φωνάζουν».

«Η οικονομική προσαρμογή δεν θα πάψει να είναι ένα εγχείρημα οδυνηρό, αλλά μπορεί πια να υπάρχει προοπτική και ελπίδα για να αντέξει η κοινωνία(…)Έχουμε κάνει δουλειά μας να διαψεύδουμε τις ”Κασσάνδρες”. Τις έχουμε ήδη διαψεύσει πολλές φορές(…)Η Ελλάδα ήδη αλλάζει. Δεν αλλάζει από μόνη της. Την αλλάζουμε. Βήμα-βήμα(…)Το αναγνωρίζουν πολλοί που ήταν δύσπιστοι μέχρι σήμερα. Το βλέπουν όλο και περισσότεροι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *