01.05.2012 – Ευ. Βενιζέλος σε νέους: «Τώρα μπορεί να πέσει χρήμα στην αγορά. Τώρα μπορείτε να αξιοποιήσετε τα πτυχία σας, τις μεταπτυχιακές σας σπουδές»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Οι σκληρές θυσίες των πολιτών τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, έχουν δημιουργήσει μια στέρεη βάση που μας επιτρέπει τώρα να κάνουμε την εκτίναξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία και οι νέοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι όλο αυτό δεν έγινε τσάμπα. Έγινε από ανάγκη γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε το δημοσιονομικό περιβάλλον, το οικονομικό περιβάλλον που λειτουργεί ως προϋπόθεση για να έχετε εσείς τα θεμελιώδη δικαιώματά σας, τα δικαιώματα της νέας γενιάς».

Η πλήρης τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου έχει ώς εξής:

«Θέλω κατ΄ αρχάς να σας ευχαριστήσω όλες και όλους, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία σήμερα Πρωτομαγιά, μια μέρα συμβολική, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, να είμαι εδώ μαζί σας, με σας τους νέους, την ελπίδα μας. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε όλοι, βλέπω κι εγώ την αισιόδοξη πλευρά της Ελλάδας, την αισιόδοξη και δυναμική πλευρά της παράταξης, που υπάρχει χάριν της Ελλάδας.

Ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να είσαι νέος την περίοδο αυτή. Η δική σας γενιά δε θα είναι μια αδικημένη ή μια ηττημένη γενιά. Δε θα αφήσουμε, οι παλαιότερες γενιές, η γενιά της μεταπολίτευσης, να δανειστεί την ελπίδα και την προοπτική από σας και να την ξοδέψει. Αυτό το ιστορικό λάθος, αυτή η ιστορική αδικία δε θα γίνει.

Και πρέπει αυτό το μήνυμα, πως θα δώσουμε στα παιδιά, θα δώσουμε στους νέους, θα δώσουμε σε σας και τους νεώτερους από σας, τα δικαιώματά τους, το δικαίωμα στην ελπίδα, το δικαίωμα στην ευτυχία, το δικαίωμα στην επιτυχία, το δικαίωμα να δοκιμαστούν στο στίβο της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής. Αυτό το δικαίωμα θα αποκατασταθεί. Γιατί αυτό έχει κλονιστεί. Έχει κλονιστεί η πεποίθηση ότι τα δικαιώματα της νέας γενιάς ισχύουν.

Λοιπόν τα δικαιώματα της νέας γενιάς ισχύουν. Γιατί εσείς είστε η ψυχή και η ελπίδα όλης της πατρίδας. Δεν το λέω αυτό ρητορικά, δεν το λέω αυτό για να σας κινητοποιήσω σήμερα, που είναι 1η Μαΐου ή επειδή θέλουμε μια δυναμική νεανική παρουσία με συνθήματα και τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ και φυσικά την ελληνική σημαία την Παρασκευή στο Σύνταγμα.

Όχι, το λέω αυτό επειδή το εννοώ κι επειδή η εμπειρία μου και η επίγνωση των πραγμάτων, μου επιτρέπει να πω αυτό που λέω τώρα: Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Όλα όσα έγιναν, δηλαδή στην πραγματικότητα οι σκληρές θυσίες των πολιτών τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, έχουν δημιουργήσει μια στέρεη βάση που μας επιτρέπει τώρα να κάνουμε την εκτίναξη.

Έλεγα πάντα στη Βουλή τους προηγούμενους μήνες, όταν σήκωνα το βάρος της οικονομικής πολιτικής: ”Σταθεροποίηση και μετά εκτίναξη”. Και τώρα είμαστε ακριβώς στη φάση που μπορούμε να ξεκινήσουμε την ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Και ανακτώντας το χαμένο έδαφος μπορούμε να βρούμε την προοπτική μας και την ανταγωνιστικότητά μας, μέσα σε μία Ευρώπη και σε έναν κόσμο που είναι νευρικός, που είναι σε μία διαρκή περιδίνηση και που είναι και ανασφαλής.

Γι΄ αυτό εμείς εδώ δε θωρακιζόμαστε μόνο σε σχέση με την ελληνική κρίση. Θωρακιζόμαστε και πρέπει να θωρακιστούμε σε σχέση με την πανευρωπαϊκή κρίση, σε σχέση με την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας.

Άρα λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία και οι νέοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι όλο αυτό που έγινε δεν έγινε τσάμπα. Δεν έγινε επειδή κάποιοι εγκατέλειψαν τις αξίες τους τις αρχές τους, έπαψαν να σκέφτονται με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής.

Έγινε από ανάγκη, γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε το δημοσιονομικό περιβάλλον, το οικονομικό περιβάλλον που λειτουργεί ως προϋπόθεση για να έχετε εσείς τα θεμελιώδη δικαιώματά σας, τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Και τώρα αυτό γίνεται πραγματικότητα. Τώρα μπορεί να πέσει χρήμα στην αγορά, τώρα μπορεί να λειτουργήσει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, τώρα μπορούμε να στηρίξουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, τώρα μπορούμε να στηρίξουμε νέους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες, τώρα μπορούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να πιάσουν τόπο.

Τώρα μπορείτε να αξιοποιήσετε τα πτυχία σας, τις μεταπτυχιακές σας σπουδές, τα διδακτορικά σας διπλώματα. Τώρα μπορείτε να νοιώθετε υπερήφανοι και αξιοπρεπείς ως Έλληνες, Όχι μόνον εδώ, αλλά και στο εξωτερικό. Γιατί στο δικό σας πρόσωπο και στο δικό σας όνομα, στην πραγματικότητα συμπυκνώνεται το πρόσωπο και το όνομα της Ελλάδας. Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία να το πιστέψετε αυτό.

Μη νοιώθετε την ενοχή τη δική μας. Δε σας βαραίνει η ενοχή της δικής μας γενιάς ή των δικών μας λαθών. Δεν έχετε εσείς καμιά ευθύνη γι΄ αυτό. Εσείς αντιθέτως έχετε απέναντί μας και πρέπει να έχετε αξιώσεις και απαιτήσεις.

Και θέλω να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα, αυτή η λειτουργία του δημόσιου χρέους, αυτός ο αναγκαστικός δανεισμός εις βάρος της επόμενης γενιάς, σπάει τώρα με αυτό που έγινε. Και αυτό το χρέος δεν είναι μόνον το κατά κυριολεξία χρέος, τα ομόλογα, τα λεφτά. Είναι το ιστορικό χρέος που έχουμε απέναντί σας. Υπάρχει ένα ιστορικό χρέος απέναντί σας και θέλουμε να είμαστε συνεπείς, να μπορέσουμε να σας το ξεπληρώσουμε αυτό το χρέος.

Άρα όταν άρχισε να φωνάζει η νεολαία ΠΑΣΟΚ το σύνθημα ”στα χέρια σου κρατάς το μέλλον μιας γενιάς” δε θεώρησα ότι απευθύνεται σε μένα. Θεώρησα ότι απευθύνεται στον κάθε Έλληνα πολίτη. Έλεγε ”εσύ Έλληνα πολίτη με την ψήφο σου την Κυριακή στις 6 του Μάη στα χέρια σου κρατάς το μέλλον μιας γενιάς”.

Και είναι ακόμη καλύτερο το σύνθημα σήμερα ”στα χέρια μας εμείς, το ΠΑΣΟΚ, η νεολαία, η ΠΑΣΠ στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, όλοι οι Έλληνες πολίτες, το εκλογικό σώμα, κρατάμε το μέλλον μιας γενιάς”. Όχι μόνον μιας γενιάς, Και μιας και δύο γενεών. Κρατάμε το μέλλον μιας πατρίδας ολόκληρης.

Είναι ιστορικού χαρακτήρα οι εκλογές και γι΄ αυτό πάμε στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή. Όπως είπα και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν από λίγο, δεν πάμε στην πλατεία Συντάγματος επειδή θέλουμε να κάνουμε μία εκδήλωση επίδειξης δύναμης. Δεν πάμε γιατί θέλουμε να κάνουμε μία τηλεοπτική υπερπαραγωγή χολιγουντιανού τύπου.

Πάμε γιατί θέλουμε το δικαίωμά μας στη δημόσια έκφραση, θέλουμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο. Γιατί η πλατεία Συντάγματος είναι ο συμβολικός τόπος, είναι ο κατ΄ εξοχήν εθνικός δημόσιος χώρος. Είναι εκεί που εκφράζεται συμβολικά όχι μόνο ο λαός της Αθήνας αλλά ο ελληνικός λαός.

Το Σύνταγμα είναι η πλατεία, αλλά είναι και το Σύνταγμα ο θεσμός. Είναι ταυτόχρονα δύο νοήματα, είναι ταυτόχρονα δύο επίπεδα. Και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη από το δημόσιο χώρο, από το δημόσιο λόγο. Γιατί αυτό έγινε τους προηγούμενους μήνες. Αυτό έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια στην πραγματικότητα. Οργανώθηκε μία γιγαντιαία προσπάθεια αποκλεισμού του ΠΑΣΟΚ της δημοκρατικής παράταξης, από την ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο λόγο.

Όχι, είμαστε υπερήφανοι για την παράταξη και είμαστε υπερήφανοι και για την αυτοκριτική μας, γιατί είμαστε οι μόνοι που έχουμε συνείδηση των λαθών και έχουμε και το θάρρος της ανάληψης μιας ευθύνης. Η οποία υπερβαίνει το μέτρο που μας αναλογεί, γιατί όλοι οι άλλοι κρύβονται από πίσω μας.

Αλλά δύναμη ηγετική, δύναμη που διευθύνει πολιτικά τη χώρα, δύναμη που μπορεί να δώσει στόχο, προσανατολισμό, ρυθμό, πεποίθηση, είναι αυτή η οποία ξέρει να σηκώνει τα βάρη, τα συλλογικά, τα εθνικά, τα κοινωνικά και δεν κρύβεται πίσω από ”κουτάκια” κομματικά ή παραταξιακά.

Αυτής της παράταξης είστε οι νέοι, αυτής της παράταξης είστε οι εκπρόσωποι στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, σε κάθε μέρος όπου δραστηριοποιείται ένας νέος άνθρωπος. Και τώρα εσείς εκφράζετε την κοινωνία των πολιτών. Εσείς είστε στο διαδίκτυο, εσείς είστε στον ψηφιακό δημόσιο χώρο.

Κανείς δεν μπορεί να σας στερήσει τα δικαιώματά σας πάνω σε αυτό το χώρο. Γιατί τελικά όλα αυτά συγκροτούν την πατρίδα μας. Αυτή η τοπογραφία, η οποία είναι δική μας και αυτό θέλουμε να συμβολίσουμε την Παρασκευή στο Σύνταγμα.

Λοιπόν, δε θέλουμε να είστε εκεί ως μια ομάδα η οποία δίνει το ρυθμό, τον παλμό, το χαμόγελο, τη νεανικότητα, την αισθητική της νέας γενιάς και του νέου ΠΑΣΟΚ που θέλουμε να επανιδρύσουμε. Θέλουμε να είστε εκεί ως συνειδητοί και ολοκληρωμένοι πολίτες. Γιατί παρά την πιο νεαρή ηλικία σας είστε ολοκληρωμένες πολιτικές προσωπικότητες, με άποψη, με αυστηρή άποψη και θέλουμε αυτή την άποψη να την εκφράζετε με την υπερηφάνεια και την πειστικότητα που απαιτείται.

Πιστεύω, πιστεύουμε όλοι πολύ σε σας. Εγώ είχα την ευτυχία στη ζωή μου να ξεκινήσω. από πολύ μικρός και την πολιτική μου και την κοινωνική μου και την επαγγελματική μου δραστηριότητα και πιστεύω στους νέους ανθρώπους.

Πιστεύω πραγματικά ότι ένας νέος άνθρωπος έχει όλη τη δύναμη και όλη τη δυνατότητα στα χέρια του. Όχι πως αυτό χάνεται μετά, όσο προχωράει η ηλικία, αλλά η νεανικότητα είναι μία ιδιότητα η οποία είναι ζωτική για όλες τις ηλικίες. Εσείς όμως την έχετε με αυθεντικό και απόλυτο τρόπο και πρέπει να την αξιοποιήσετε τώρα, πρέπει να ζήσετε τη ζωή και πρέπει να την πάρετε στα χέρια σας και να την κερδίσετε.

Λοιπόν, σας περιμένω στο Σύνταγμα. Μαζί θα είμαστε στο Σύνταγμα, εσείς κι εγώ και θα απευθυνθούμε στο λαό της Αθήνας, στον ελληνικό λαό. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *