30.04.2005 – Σίγησε η φωνή των «Λαϊκών Βάρδων»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Από ανακοπή καρδιάς απεβίωσε, σε ηλικία 60 ετών, στο εξοχικό του στην Πάργα, όπου είχε μεταβεί για το Πάσχα, ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Πάνος Γεραμάνης.

Ο Πάνος Γεραμάνης γεννήθηκε το 1945 στο Βασιλικό Χαλκίδας και ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας του Αναστάσιου και της Ελευθερίας Γεραμάνη. Μαθητής ακόμη στο χωριό του, έδειξε από μικρός την αγάπη του για την δημοσιογραφία, εκδίδοντας μάλιστα μιά δίφυλλη εφημεριδούλα, τον «Μαθητικό φάρο», η έκδοση της οποίας σταμάτησε νωρίς, ύστερα από την παρέμβαση της αστυνομίας.

Ανήσυχος καθώς ήταν, στράφηκε από τα 16 του χρόνια στις δύο μεγάλες του αγάπες, το αθλητικό ρεπορτάζ και το λαϊκό τραγούδι.

Έφευγε από το χωριό του με τα φορτηγά που μετέφεραν κεραμίδια για την Αθήνα, προκειμένου να καλύψει ποδοσφαιρικά ματς για την αθλητική εφημερίδα «Φως των σπορ» και επέστρεφε – πάλι με τα φορτηγά – τα ξημερώματα στο Βασιλικό, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου.

Ήταν μαθητής στο Βασιλικό Χαλκίδας, όταν πήρε για πρώτη φορά συνέντευξη από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Στέλιο Καζαντζίδη τον Ιούλιο του 1963. Από τότε έγιναν αδελφικοί φίλοι με τον Καζαντζίδη, μέχρι που έφυγε από τη ζωή το 2001. Στα 38 χρόνια φιλίας έκανε μαζί του 56 συνεντεύξεις.

Ακολούθησαν όλοι σχεδόν οι δημιουργοί και ερμηνευτές: Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Γιώργος Μητσάκης, Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Σωτηρία Μπέλλου, Γιώτα Λύδια, Πόλυ Πάνου, Μανώλης Αγγελόπουλος, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μιχάλης Γενίτσαρης, Βαγγέλης Περπινιάδης, Μαριάννα Χατζοπούλου, Γιάννης Τατασόπουλος, Γιώργος Μανισαλής, Άννα Χρυσάφη, Αντώνης Ρεπάνης, Σπύρος Ζαγοραίος, Βίκυ Μοσχολιού κ.ά.

Στην δημοσιογραφική του καριέρα εργάστηκε στο «Φως των σπορ», στην «Ακρόπολη», στην «Απογευματική», στο «Έθνος», στο περιοδικό «Ελληνοσοβιετικά χρονικά», στην «Πρώτη» και στο «Κέρδος», ενώ τελευταίος του σταθμός στην έντυπη δημοσιογραφία ήταν η εφημερίδα «Τα Νέα». Εργάστηκε κατ’ αρχήν ως υπεύθυνος του επαρχιακού ρεπορτάζ, αλλά και στέλεχος του πολιτιστικού τομέα της εφημερίδας «Ορίζοντες». Αν και έγραφε για το γνήσιο λαϊκό τραγούδι δεν εγκατέλειψε την άλλη μεγάλη αγάπη του: το αθλητικό ρεπορτάζ. Κάθε Σάββατο, από τη στήλη του «Για θυμήσου», της «Ομάδας», θύμιζε στους παλαιότερους και μάθαινε στους νεώτερους αναγνώστες και φιλάθλους ποδοσφαιριστές και ομάδες των δεκαετιών του ’50 και το ’60. Παράληλλα, κάθε Παρασκευή, από τους «Ορίζοντες» έδινε γευστικές προτάσεις για τους αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» παρουσιάζοντας κουτούκια, ταβέρνες, αλλά και εστιατόρια.

Με το ραδιόφωνο άρχισε να ασχολείται από το 1989, έχοντας την επιμέλεια και την παρουσίαση εκπομπής για το λαϊκό τραγούδι στον “902 Αριστερά στα FM” και συνέχισε στην Ελληνική Ραδιοφωνία, με τους «Λαϊκούς Βάρδους» που συμπλήρωσαν 15 χρόνια στα ερτζιανά, αλλά και τους «Άσσους των γηπέδων» στην ΕΡΑ Σπορ καθώς και με εκπομπή για τους απόδημους στην ΕΡΑ 5.

Το 1999, για την 32χρονη- τότε- προσφορά του στη δημοσιογραφία, καθώς και για την ιστορική έρευνα και μελέτη της λαϊκής μουσικής και του αθλητισμού μέσα από 1.500 εκπομπές από το κρατικό ραδιόφωνο, τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο της χρονιάς εκείνης από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Τον Ιούνιο του 2002, ο δήμος Λιλαντίων του νομού Ευβοίας, τίμησε τον Πάνο Γεραμάνη για την πολύχρονη προσφορά του στη δημοσιογραφία και για την έρευνα στο λαϊκό τραγούδι και τον αθλητισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *