03.05.2011 – Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Βέγγος

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Σε ηλικία 84 ετών, πέθανε ο σπουδαίος κωμικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου Θανάσης Βέγγος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Ερυθρός  Σταυρός”.

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 29 Μαΐου του 1927. Δεν σπούδασε ηθοποιός. Υπήρξε αυτοδίδακτος. Στα χρόνια του εμφύλιου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Μακρόνησο και όταν απολύθηκε έκανε διάφορες δουλειές για τα προς τα ζην.

Από τις γνωριμίες του στο Μακρονήσι, εκείνη με τον Νίκο Κούνδουρο είναι που του χάρισε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην ταινία “Μαγική Πόλις”, το 1954. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε σε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα πλατό. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως “Ο Δράκος”, “Διακοπές στην Αίγινα”, “Μανταλένα”, “Ο Ηλίας του 16ου”, “Ποτέ την Κυριακή”.

Το 1959 έλαβε ως εξαιρετικό ταλέντο -με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή- την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και την ίδια χρονιά συμμετείχε στην πρώτη του θεατρική παράσταση, στην επιθεώρηση “Ομόνοια Πλατς Πλουτς”, δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.

Λίγα χρόνια αργότερα ο “Πράκτωρ Θου βου” μετατρέπει τον Βέγγο σε λαϊκό ήρωα μέσα από πολλές ταινίες με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, την εποχή που ο κινηματογράφος αποτελούσε την μόνη φθηνή ψυχαγωγία για τον ευρύ κοινό.

Παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, από την οποία θα συνέλθει μετά από πολλά χρόνια.

Σταθμός στη συνέχεια της καριέρας του ήταν η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη, ενώ η δημοτικότητά του παρέμενε σταθερή, οδηγώντας στην αποθέωσή του από τον κόσμο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, όπου η ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» αποσπά τα βραβεία κριτικών και κοινού.

Τον επόμενο χρόνο, ο ρόλος του στην ταινία “Θανάση, πάρε το όπλο σου” του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου.

Μετά από διάλειμμα μερικών ετών –όπου συμμετείχε σε λίγες βιντεοταινίες- η επιστροφή του στον κινηματογράφο γίνεται με την ταινία «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης εκφραστικότητας, με κορυφαία στιγμή τον ρόλο του στην ταινία «Όλα είναι δρόμος» του 1998. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997 στο ρόλο του Δικαιόπολι στους “Αχαρνής” και το 2001 στην “Ειρήνη” του Αριστοφάνη, με εξαιρετικές κριτικές που έκαναν λόγο για τον αριστοφανικό Βέγγο.

Το 2009, έδωσε μια συγκλονιστική ερμηνεία στην ταινία “Ψυχή Βαθιά” του Παντελή Βούλγαρη. Τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση ήταν στην ταινία “Το πέταγμα του κύκνου” το 2010.

Ο Θανάσης Βέγγος με δική του επιλογή δεν είχε πολλές συμμετοχές στην τηλεόραση, ωστόσο είχε αξιόλογες εμφανίσεις σε σειρές ιδιωτικών και κρατικών καναλιών, με πιο αξιομνημόνευτες τα “Βεγγαλικά” και το “Περί Ανέμων και υδάτων”.

Το 2002, ο δήμος Κορυδαλλού τίμησε τον ηθοποιό δίνοντας το όνομά του στο δημοτικό αμφιθέατρο, ενώ, τον Οκτώβριο του 2008 ο δήμος Πειραιά μετονόμασε την πλατεία Ευαγγελισμού στο Νέο Φάληρο, γενέτειρα του Θανάση, σε πλατεία Θανάση Βέγγου.

Ο – χαρισματικός και γεμάτος σπάνια καλοσύνη – ηθοποιός απέφευγε τις συνεντεύξεις και στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του, οι δημοσιογράφοι, κυριολεκτικά, κρέμονταν από τα χείλη του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *