04.05.2010 – Α. Λοβέρδος: «Δε θα μπορούσε κανένας να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Η κυβέρνηση υποχρεωμένη να απαντήσει στο δίλημμα καταστροφή ή διάσωση της χώρας έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός σοβαρού προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και έκανε την προσπάθεια να μπολιάσει τα μέτρα με όση δοσολογία κοινωνικής ευαισθησίας ήταν δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον γ.γ. του υπουργείου Ροβέρτο Σπυρόπουλο, τον γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Θεόδωρο Τσέκο και τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια.

Το πλήρες κείμενο όσων ακούστηκαν στη συνέντευξη τύπου, έχει ως εξής:

 

«Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Στην πιο δραματική φάση της μεταπολιτευτικής περιόδου της Ελλάδας η κυβέρνηση επέλυσε το δίλημμα καταστροφή, κατάρρευση, χρεοκοπία της πατρίδας ή διάσωση της πατρίδας με κάθε τρόπο, ακόμα και με τη δημιουργία των όρων, λόγω των απαραίτητων πολιτικών που πρέπει να ασκηθούν, ακόμη λοιπόν και μέσω της δημιουργίας των όρων για μια αναστρέψιμη ύφεση, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις και συμφωνώντας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τη δανειοδότηση της χώρας με 110 δισ. ευρώ με λογικά επιτόκια.

Η χώρα και οι πολίτες πια προστατεύονται και όλοι μαζί αποφεύγουμε την περιδίνηση των αγορών και της κερδοσκοπίας. Δεσμευόμαστε, όμως, ταυτοχρόνως να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα αλλαγών, διαρθρωτικών και μη, ένα πρόγραμμα σοβαρό, ένα πρόγραμμα σημαντικό, που έχουμε ανάγκη προκειμένου σε 3 χρόνια να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση και να μπούμε στη φάση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Στην πορεία της σύνταξης αυτού του μνημονίου, των υποχρεώσεων δηλαδή και των δικαιωμάτων της χώρας, πολλές αλλαγές προέκυψαν στο τελικό κείμενο ως αποτέλεσμα των προτεραιοτήτων που έχουν καθοριστεί από την κυβέρνηση για την πατρίδα.

Προτεραιοτήτων, κυρίες και κύριοι, που ορισμένες από αυτές είχαν τεθεί υπ’ όψιν του ελληνικού λαού στο προεκλογικό μας πρόγραμμα σπουδών. Και αναφέρομαι στην αλλαγή του φορολογικού, στην αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, στη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας.

Στο μνημόνιο αυτό όμως, συμπεριλήφθηκαν και κάποιες δεσμεύσεις, όπως αυτές προέκυψαν από τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της λεγόμενης τρόικας. Όπως λ.χ. η περικοπή των συντάξεων, η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο ή κάποιων από τις παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Να σημειωθεί εδώ πως στην αρχή, το Δεκέμβριο δηλαδή και τον Ιανουάριο, ξεκινήσαμε με τις διαδικασίες της επιτήρησης, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου, μετά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού κατά τα 2/3 μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, η διαπραγμάτευση γινόταν με τους δανειστές μας και όχι απλώς με τους επιτηρητές μας.

Κάναμε όμως αυτή τη διαπραγμάτευση με αξιοπρέπεια, με συνείδηση και πίστη ότι βοηθάμε την πατρίδα μας να διασωθεί, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε προσωπικό ή συλλογικό πολιτικό κόστος. Την επιζήμια, δηλαδή, φοβία του λεγόμενου πολιτικού κόστους, που οδήγησε την Ελλάδα με το χτίσιμο των καταστρεπτικών πελατειακών σχέσεων της μεταπολίτευσης στη δραματική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Τώρα για εμάς, προέχει η σωτηρία της Ελλάδας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων και όλα τα άλλα στοιχίζονται πίσω από αυτόν τον εθνικό και κοινωνικό στόχο.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Εργασίας λειτούργησε με συνείδηση ευθύνης, με συνείδηση των πραγματικών περιστάσεων, αναζητώντας πειστικά επιχειρήματα και προσπαθώντας να μπολιάσει τα διαμορφωνόμενα μέτρα με όση δοσολογία κοινωνικής δικαιοσύνης ήταν δυνατή.

Έχοντας μεγάλη ευθύνη στην αρχή για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στη συνέχεια για τη σύνταξη του μνημονίου της χώρας μας με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταφέραμε σε συνεργασία με τους κυρίους Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδη και Ζαννιά, εγώ, ο κ. Κουτρουμάνης, ο κ. Σπυρόπουλος, η κα Δρέττα, καταφέραμε να επιτύχουμε το εξής:

Πρώτον, την εκ μέρους της λεγόμενης τρόικας αξιολόγηση του Ασφαλιστικού όπως το είχαμε διαμορφώσει, και εσείς το ξέρετε καλά, στις 8 Δεκεμβρίου του 2009 και στις 8 Φεβρουαρίου του 2010 με τις εισηγήσεις που κάναμε ως υπουργείο στην επιτροπή του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

Αυτό το Ασφαλιστικό αξιολογήθηκε, όπως σε λίγο θα δείτε, από το μνημόνιο που θα δώσει στη δημοσιότητα η ελληνική κυβέρνηση, αξιολογήθηκε με πάρα πολύ καλό τρόπο από την ομάδα των αξιολογητών και επιτηρητών.

Είχα υποσχεθεί μέσα από τοποθετήσεις μου στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και μέσα από δημόσιες δηλώσεις μου ότι όταν η χώρα θα αξιολογηθεί από την Ε.Ε. και μέσο αξιολόγησης, σημείο αξιολόγησης θα είναι το Ασφαλιστικό, είχα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα αξιολογηθεί σωστά, θετικά. Και αυτό το παλέψαμε και έγινε.

Το δεύτερο που επιτύχαμε είναι να διατηρηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Επαναλαμβάνω, καταφέραμε και επιτύχαμε να διατηρηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Καταφέραμε επίσης να διατηρηθεί ένα ποσό από τη 13η και τη 14η σύνταξη που είναι κοντά στις συντάξεις των φτωχότερων συνταξιούχων.

Καταφέραμε επίσης να απαλειφθεί η ρύθμιση, την τελευταία στιγμή αυτό, ότι όσοι παραιτούνται από 1.1.2010 θα συνταξιοδοτούνται με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Καταφέραμε ακόμη να διατηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε καθορίσει, και εσείς, που είστε δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στο υπουργείο, ξέρετε ότι υπήρχε συζήτηση για το εάν θα γίνονταν αποδεκτά τα χρονοδιαγράμματα του Ασφαλιστικού.

Και τέλος καταφέραμε να διατηρηθεί το γενικό όριο ηλικίας των 65 ετών και παρότι, ως προς αυτό ξέρετε ότι υπήρχε όχι μόνο η συζήτηση με την επιτήρηση αλλά και η ευθεία σύσταση του Ecofin της 16ης Φεβρουαρίου του 2010. Καταφέραμε, ακόμα, να υπάρχει η προαιρετική παραμονή στην εργασία κατά τη δύση του εργασιακού βίου όταν, εδώ, ξέρετε ότι είχαμε αντίθετα επιχειρήματα.

Λυπούμαστε πραγματικά για όσους αυτήν την κρίσιμη περίοδο, είτε ήταν πολιτικοί είτε είναι πολιτικοί, είτε είναι δημοσιογράφοι ή και δημοσιολογούντες, αυτοί οι τελευταίοι είναι οι χειρότεροι στη διασπορά του ψέματος, λυπούμαστε πραγματικά ως υπουργείο που σε αυτήν την κρίσιμη περίσταση κάποιοι τέτοιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και αμέσως μετά από αυτήν, διάλεξαν το δρόμο της υπονόμευσης, επέλεξαν τη μέθοδο της τρικλοποδιάς και επέλεξαν τελικά την επιτάχυνση της καταστροφής της χώρας, αλλά δεν θα τους περάσει.

Άλλοι επέλεξαν να πουν πως δεν έγινε διαπραγμάτευση. Και την ίδια μέρα που το είπαν διαψεύστηκαν. Ας τους κρίνει ο ελληνικός λαός, ειδικά όταν είναι κόμματα. Άλλοι επέλεξαν να διώχνουν τα πλοία, να κλείνουν την Ακρόπολη και να δημιουργούν συνθήκες διωγμού για την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Και σας απαντώ. Σας απαντώ στο πρώτο σας ερώτημα γιατί άλλαξε ο χώρος. Γιατί εσείς ρωτήσατε.

Η καταστροφολογία λοιπόν, τα τηλεοπτικά ψέματα, η δημιουργία κλίματος απελπισίας, οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη σημερινή συνέντευξη, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να διευκρινίσουμε κάποια από τα ψέματα που χωρίς αιδώ κάθε μέρα κάποιοι κατ’ επάγγελμα διακινούν και τελικώς να προσπαθήσουμε να λάμψει η αλήθεια.

Πρώτον. Κυρίες και κύριοι, για αυτούς που φοβήθηκαν τις φήμες και οδηγήθηκαν σε κινήσεις απελπισίας, παρά τον σχεδιασμό το δικό τους ή της οικογένειας τους και παρά τα συμφέροντα τους, και γι’ αυτούς τους λόγους και με αυτό τον τρόπο οδηγήθηκαν σε παραιτήσεις και εργάζονται στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου Δικαίου, στο Δημόσιο, γι’ αυτούς, με το νόμο που σήμερα κατατίθεται στη Βουλή από τον κ. Παπακωνσταντίνου, έχουμε συμπεριλάβει διάταξη, για την οποία θα κάνει ειδική αναφορά ο υφυπουργός ο κ. Κουτρουμάνης, όπου επιτρέπουμε την ανάκληση της παραίτησης όταν αυτή έχει υποβληθεί, ακόμα και όταν αυτή έχει εκκαθαριστεί.

Και τη ρητή διατύπωση στο νόμο, τη ρητή διατύπωση, ότι όποιος ή όποια επειδή φοβήθηκε ή απελπίστηκε, άκουσε τις φήμες και σκέφτεται αυτή τη στιγμή τι να κάνει, έχει ή δεν έχει υποβάλει την πρώτη αίτηση του για παραίτηση, όσα δικαιώματα έχει κατοχυρώσει και όσα θα κατοχυρώσει μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς τα διατηρεί ως δικαιώματα του όποτε στο μέλλον και αν τα ασκήσει.

Ταυτοχρόνως θα σας εξηγήσουν ο κ. Σπυρόπουλος, ο κ. Τσέκος και ο κ. Κικίλιας ότι κάναμε ότι μπορούσαμε μέσα σε λίγες ημέρες, μια δεύτερη δέσμη μέτρων που θα εξαγγέλλαμε κατά τον προγραμματισμό μας στα τέλη Μαΐου, που έχουν να κάνουν με τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς πόρους, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας, αλλά και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όλες αυτές τις ρυθμίσεις να τις διεκπεραιώσουμε σε νομοθετικό επίπεδο στο σημερινό νόμο που θα καταθέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τη λεγόμενη επιταγή ανεργίας, ένα συμπυκνωμένο ποσό το οποίο θα είναι στη διάθεση με επιταγή του ανέργου, ακόμα και του μακροχρόνιου και θα μπορεί με αυτό να εισέρχεται ευκολότερα στην αγορά εργασίας. Την αξιοποίηση των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης για την κάλυψη ορισμένων βραχυχρόνιων αναγκών σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο. Την προστασία των εργαζομένων στη δύση του εργασιακού τους βίου, τις περίφημες απολύσεις των ανθρώπων στα 63, στα 64 τους χρόνια. Την αναστολή της επιστροφής των δανείων στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για το 2010-2011 και τις συμβάσεις μαθητείας, τις ενιαύσιες συμβάσεις μαθητείας μόνο αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα, όπως το είχαμε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει.

Τρίτον, κυρίες και κύριοι, στο μνημόνιο που θα δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου και η Κυβέρνηση σε λίγο στη δημοσιότητα. Όπως είπα στην αρχή υπάρχει θετική, θετικότατη αξιολόγηση του Ασφαλιστικού. Και ξέρετε ότι στις προϋποθέσεις – όχι τώρα του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος, αλλά και από πριν – αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης κορυφαίο, πρώτο θέμα ήταν η θετική εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολόγησης του Ασφαλιστικού, αυτό το καταφέραμε.

Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για το Ασφαλιστικό επισήμως ή την Πέμπτη ή την Παρασκευή ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων στη Βουλή και το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για την Παρασκευή, στο μέτρο που ο Πρωθυπουργός χρειαστεί να φύγει εκτός Αθηνών ή εκτός Ελλάδος την Παρασκευή, θα γίνει το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Θέλω να διευκρινίσω κάτι για το οποίο υπήρχαν παρεξηγήσεις από την αρχή. Και εδώ για όλες τις παρεξηγήσεις, τις χθεσινές, τις προχθεσινές, των προηγούμενων ημερών εμείς δεν λέμε ότι φταίει ένας δημοσιογράφος διαπιστευμένος στο υπουργείο που κάνει την αναμετάδοση, κάποιος διακινεί μια πληροφορία την οποία δεν μπορούμε, δεν προλαβαίνουμε να μαζέψουμε κι αυτό το ψεύδος διακινείται με έντιμες διαθέσεις αυτού που το αναπαράγει. Δεν προλαβαίνουμε, θα σας πω.

Για το ΛΑΦΚΑ διευκρινίζουμε. Δεν αφορά παρά την κύρια σύνταξη. Δεν αφορά την επικουρική κλπ. όπως ειπώθηκε επανειλημμένα ή τα δώρα. Το ξαναλέμε, το ξαναλέμε. Επίσης τα ποσοστά 5%-7%-9%, αυτά που είχαμε καθορίσει, αλλά διευκρινίζω, ότι μετά την τελική σύνταξη του μνημονίου και την ύπαρξη, κυρίες και κύριοι, αυτής της περικοπής στις συντάξεις, ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών να οριοθετήσουμε εκ νέου την περικοπή σε όλα αυτά, δηλαδή θέλουμε σήμερα και αύριο, πριν δηλαδή την Πέμπτη ή την Παρασκευή να έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Οικονομικών για την περικοπή.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η περικοπή θα αρχίσει από την 1η Αυγούστου στο μέτρο βέβαια που όλα πάνε καλά και το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου κατατεθεί στη Βουλή και ψηφιστεί. Αν όλα πάνε καλά κατά την πορεία του σχεδιασμού μας, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου.

Επίσης έχει γραφτεί και έχει ειπωθεί επανειλημμένα και εδώ όσο και αν έχω άδικο σε άλλα, εδώ επιτρέψτε μου να ισχυρίζομαι ότι έχω απόλυτο δίκιο, η διασπορά των ειδήσεων ότι θα περικόψουμε το 50% των συντάξεων με την ανταποδοτική σύνταξη, το 40% ή το 30% ή το 20% δεν είναι ούτε στις προθέσεις, ούτε καταγράφεται στη νομοθετική ρύθμιση του Ασφαλιστικού που έχουμε σχεδιάσει, ούτε κανείς από εμάς το σκέφτηκε ποτέ.

Όμως ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι μέσα απ’ αυτή την πορεία διασποράς μιας φήμης κατασκευάζονται «ψευδείς πραγματικότητες» στην τηλεόραση, και αυτό για μας δημιουργεί υποχρεώσεις. Κάθε ημέρα, μα κάθε ημέρα να βγαίνουμε να διαψεύδουμε το ένα, να λέμε ότι δεν ισχύει το άλλο και τελικώς ο πολίτης να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Κατηγορηματικά διαψεύδουμε αυτές τις «εκτιμήσεις», δεν υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση στις διατάξεις περί του Ασφαλιστικού. Μας ρωτάνε τι γίνεται με τους συντελεστές. Και αυτή είναι μια πολύ εύλογη απορία, και κατανοητή, γιατί είναι πρωτεύουσα ρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Επαναλαμβάνω αυτό που έχουμε πει επανειλημμένες φορές, εμείς κατορθώσαμε να κρατήσουμε το σχεδιασμό μας για την έξοδο από τον εργασιακό βίο καθ’ όπως τον είχαμε καθορίσει από το Δεκέμβριο και επισημαίνουμε πάλι ότι στα τελευταία χρόνια του εργασιακού βίου, στην τελευταία τριετία, 37 έως 40, θα είναι οι συντελεστές αυτοί οι οποίοι θα δημιουργούν το κίνητρο για την παραμονή στην εργασία.

Οι συντελεστές, όπως και όλο το σχέδιο, θα σας δοθεί αυτούσιο με τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης ή της Παρασκευής. Θα σας δώσουμε όλο το κείμενο, όπως το έχουμε ετοιμάσει, με όλες τις ρυθμίσεις του για όλα τα θέματα.

Επίσης έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι ο μηχανισμός προσαρμογής των ορίων εξόδου από την εργασία σε σχέση με την αύξηση του προσδόκιμου, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιστρατεύεται τα γενικά όρια ηλικίας στα 65. Είναι λάθος. Είναι μία ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται και αυτή στις συστάσεις, το είπα πριν, της 16ης Φεβρουαρίου, την είχαμε από την αρχή δει θετικά.

Και τι έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο; Ότι μετά το 2020 θα εξεταστεί το προσδόκιμο, προσδόκιμο απλώς ή και το υγιές προσδόκιμο και ανάλογα με την πορεία του θα καθορίζεται και μία μείωση ή και αύξηση της παραμονής στην εργασία κατά τέσσερις μήνες.

Εάν δηλαδή όλα πάνε όπως κάθε άνθρωπος εύχεται και μετά από την εκτίμηση του 2020 θα φανεί ότι υπάρχει αύξηση του προσδόκιμου κατά ένα ας πούμε χρόνο, θα έχουμε και μία αύξηση της παραμονής στην εργασία κατά 4 μήνες. Αν υπάρχει, όπως κανένας δεν εύχεται, το αντίθετο, αυτό θα οδηγεί σε αντίθετη πορεία.

Τέταρτον και προ τελευταίο. Τα εργασιακά. Κυρίες και κύριοι για μας ότι συνιστά παρέμβαση στα εργασιακά συμπυκνώνεται στο σχέδιο νόμου που καταθέσαμε μετά από κοινωνικό διάλογο 2,5 μηνών στη Βουλή και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και σήμερα ψηφίζεται στο σύνολό του. Αυτή είναι η πολιτική μας παρέμβαση ως Κυβερνήσεως του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Όμως στην πορεία των διαπραγματεύσεων, από την αρχή σε ένα επίπεδο χαλαρό και στο τέλος, τώρα, με ένα επίπεδο συγκεκριμένης ατζέντας και με έναν τρόπο ιδιαιτέρως σαφή μας ετέθησαν ορισμένα ζητήματα που αφορούν, όπως έχω πει χαρακτηριστικά, το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεων των εργασιακών σχέσεων μετά την μεταπολίτευση.

Το τελικό μνημόνιο, όπως θα δείτε, περιλαμβάνει μετά από τις συζητήσεις και την κατάληξη τους, ορισμένες προτάσεις της Τρόικας και κάποιων Κοινωνικών Εταίρων για τα εργασιακά. Θυμίζω ότι πείσαμε με τα επιχειρήματά μας για την παραμονή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεχτήκαμε ορισμένα πράγματα ως προς τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το όριο των απολύσεων, τον τρόπο καταβολής της σχετικής αποζημίωσης, τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τη Διαιτησία.

Θέλω να διευκρινίσω για τον κατώτατο μισθό και θα το δείτε μέσα από ένα πρόγραμμα που υπάρχει στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και για το οποίο θα σας μιλήσει ο κ. Σπυρόπουλος, ναι θα τα περιλαμβάνει όλα, ό,τι λέει το μνημόνιο, θα εξειδικεύονται στο νόμο, σήμερα το απόγευμα που θα κατατεθεί στη Βουλή, όχι μόνο για τα εργασιακά, ένα κομμάτι, μια παράγραφος είναι και για τα εργασιακά.

Εμείς αναλάβαμε μαζί με τον υπουργό των Οικονομικών την εξουσιοδότηση από το νόμο, μετά από κοινωνική διαβούλευση να ρυθμίσουμε θέματα που αφορούν, θα σας το πω τώρα όπως ακριβώς το περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, το καθεστώς της διαιτησίας. Δεν κάνουμε καμία περαιτέρω προσθήκη στη νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή λέμε, θα συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου και θα καταλήξουμε σε Προεδρικό Διάταγμα για να καθοριστούν οι όροι της προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

Η διάταξη λέει ότι θα καθοριστούν με Διάταγμα οι όροι και οι προϋποθέσεις προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Αυτή είναι η ρύθμιση. Όλα τα άλλα είναι να γίνουν στο μέλλον μετά από τη διαβούλευση με τους εταίρους.

Ο νόμος επίσης περιλαμβάνει ρύθμιση που αυξάνει το ποσοστό των απολύσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 άτομα σε βάση μηνιαία, των απολύσεων δηλαδή σε βάση μηνιαία από 2% που είναι σήμερα σε 4%. Η αποζημίωση …

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι – όχι, είναι δικό μου λάθος, όπως το ορίζει η νομοθεσία σε σχέση με το ποσοστό. Το 2% κ. Γάτε, γίνεται 4% με συγχωρείτε πολύ. Εμείς κάνουμε αυτό το 4% κ. Γάτε έχετε δίκιο.

Σε ότι αφορά τώρα το ύψος της αποζημίωσης και την μέθοδο και τον τρόπο καταβολής τους αυτό θα ρυθμιστεί από το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, που ξαναλέω, θα εκδοθεί με πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ωραία. Η σκέψη που κάνει το υπουργείο Εργασίας και που θα εισηγηθεί στους κοινωνικούς εταίρους είναι ει δυνατόν να μην διαφοροποιηθεί το ύψος της αποζημίωσης, αλλά να γίνει μέσα σε ένα εξάμηνο η καταβολή της αποζημίωσης χωρίς τη λεγόμενη προκαταβολή, δηλαδή μια διευκόλυνση για την καταβολή της αποζημίωσης. Οι εταίροι θα καταθέσουν γνώμες και όπως και το διάταγμα λέει, εμείς θα ασκήσουμε την κανονιστική μας αρμοδιότητα αφού έχουμε συζητήσει, στο διάταγμα δεν υπάρχουν αυτές, εγώ ξαναλέω, το μνημόνιο εμπεριέχει και το ύψος.

Η πρότασή μας όμως θα είναι στους Κοινωνικούς Εταίρους να διαρρυθμιστεί ο τρόπος. Θα εξαρτηθεί η πορεία της παρέμβασής μας από το πώς, επαναλαμβάνω, θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Μπορώ να το τελειώσω και θα κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε. Για τη Διαιτησία σας είπα, μου μένει να σας πω για τον κατώτατο και για τις συλλογικές. Δεν υπάρχει φυσικά κανένα θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε οποιαδήποτε βαθμίδα τους, απλώς ρυθμίζεται από το νόμο που σήμερα θα κατατεθεί, ότι οι κατώτεροι μισθοί της Εθνικής Γενικής Συλλογικής μπορούν να αποκλίνουν και επί τα χείρω και προς το καλύτερο απ’ αυτή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής, ο νόμος δεν ορίζει τίποτε άλλο επ’ αυτού.

Και για τον κατώτατο μισθό υπάρχει η πρόβλεψη της μαθητείας ενός έτους με μικρότερη αμοιβή, την οποία όμως στο πρόγραμμα που θα σας αναπτύξει ο κ. Σπυρόπουλος και ο κ. Κοικίλιας, στο πρώτο πρόγραμμα, το οποίο κατοχυρώνεται από το νόμο αυτό σήμερα, προβλέπουμε ότι θα την καλύπτει ο ΟΑΕΔ. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί συλλογική διαπραγμάτευση και σύμβαση με νόμο, αγνοεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις προστατεύονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Δε θα μπορούσε κανένας να τις καταργήσει.

Το τελευταίο σημείο είναι το εξής: Είναι η θέση μας κυρίες και κύριοι, δύσκολη αλλά ξεκάθαρη. Ξέρουμε τι συζητείται, ξέρουμε τι λέγεται, ξέρουμε τι λέτε, μας τα λέτε, θα μας τα ξαναπείτε, ξέρουμε πόσο τραχύ δρόμο πρέπει να διανύσουμε.

Όπως σας είπα και στην αρχή, και μ’ αυτό κλείνω για να δώσω το λόγο στον κ. Υφυπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς, σας διαβεβαιώνω, όσες κι αν είναι οι δυσκολίες, όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις, όσο σκληρές κι αν είναι οι μομφές που εξαπολύονται και θα εξαπολυθούν, εμείς έχουμε μία και μόνο στόχευση: τη σωτηρία της Ελλάδας.

Είμαστε στοιχισμένοι πίσω απ’ αυτή τη στόχευση και δε θα μετακινηθούμε από τη στόχευση αυτή. Θα έχουμε τις επόμενες μέρες λόγω της κατάθεσης του Ασφαλιστικού και λόγω της συζήτησης στην Εθνική Αντιπροσωπεία αύριο και μεθαύριο, έντονη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, για τα εργασιακά, ελπίζουμε και για τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης τα οποία εμπεριέχονται στη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Ξέρουμε τη δυσκολία της συζήτησης, ξέρουμε την ένταση και τη φορά των επιχειρημάτων, θα σταθούμε ακλόνητοι στο στόχο και στην υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Άλλος δρόμος για μας δεν υπάρχει.

Κύριε Υφυπουργέ έχετε το λόγο.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι να σας καλημερίσω κι εγώ. Θα είμαι πολύ σύντομος γιατί αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε κι εσείς με τη σειρά σας να υποβάλλετε ερωτήσεις.

Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν το Ασφαλιστικό και όσα ακούγονται, γράφονται, λέγονται την τελευταία περίοδο. Έχω πει στην τελευταία συνάντηση που είχαμε όταν έληξαν οι διαδικασίες στην Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, ότι σ’ αυτό το Υπουργείο όπως και σε άλλα Υπουργεία βεβαίως, αλλά σ’ αυτό το Υπουργείο είχαμε να επιλέξουμε ειδικότερα σε σχέση με το Ασφαλιστικό, ανάμεσα στο ν’ αφήσουμε τα Ταμεία να καταρρεύσουν και να μην έχουν να πληρώσουν από το Μάιο τις συντάξεις και στην επιλογή που κάνουμε που θεωρώ ότι είναι μια επιλογή ευθύνης, να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές, να πάρουμε τ’ αναγκαία μέτρα και δε μιλώ μόνο για τις ρυθμίσεις, μιλώ και για τα μέτρα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και φαίνεται ότι έχουν αρχίσει ν’ αποδίδουν, έτσι ώστε να φτάσουμε σ’ ένα σύστημα βιώσιμο που να μπορούν τα Ταμεία όχι μόνο το χρόνο που διανύουμε αλλά και τον επόμενο χρόνο και το μεθεπόμενο χρόνο ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να καταβάλλουν συντάξεις.

Πρέπει να πω ότι αν είχαμε το χρόνο, 6-7 μήνες παραπάνω, τα μέτρα μας τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, θα μπορούσαν να δώσουν πολύ πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βάλεις μια αγορά που είναι σε πλήρη αταξία ή και ανομία σε πολλές περιπτώσεις, να λειτουργήσει με έναν τρόπο που οι επιχειρήσεις θα αποδίδουν κανονικά τις εισφορές τους, να λειτουργήσουν οι προμηθευτές με άλλη λογική απ’ αυτή που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα και θεωρούσαν τα Ταμεία ξέφραγο αμπέλι, που μπορούν να μπαίνουν και να κατασπαταλούν τους πόρους τους.

Κινούμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να πω ότι και τις επόμενες εβδομάδες και επόμενους μήνες, με ιδιαίτερη ένταση θα επιταχύνουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει η ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης των Ταμείων μέσα από την περιστολή της εισφοροδιαφυγής και την περιστολή της σπατάλης, τον έλεγχο της σπατάλης.

Βρισκόμαστε λοιπόν λίγες μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση και την κατάθεση στη Βουλή του Ασφαλιστικού και έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες εβδομάδες και ακούγονται συνεχώς πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και σ’ αυτά θέλω να σταθώ διευκρινίζοντας ορισμένα πράγματα έτσι ώστε να ξέρουν οι εργαζόμενοι σε ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα.

Έχουμε ακούσει ότι υπονομεύεται το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος και ο κοινωνικός του χαρακτήρας. Αυτό θα συνέβαινε εάν η χρηματοδότηση του συστήματος από την πλευρά του κράτους ήταν χαμηλότερη και σε βάθος χρόνου δεν υπήρχε. Γιατί ακούγεται για παράδειγμα ότι πλέον ο εργαζόμενος θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για την ασφάλισή του και για το ύψος της σύνταξης θα καταβληθεί. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Μέσα από το νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε και θα το δείτε σε λίγες μέρες, ουσιαστικά ενισχύεται η τριμερής χρηματοδότηση, βέβαια σ’ ένα βαθμό με την ανακατανομή των πόρων στο εσωτερικό του συστήματος, ωστόσο το ΙΚΑ ή ο ΟΑΕΕ που δε θα μπορούσαν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από τους επόμενους μήνες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Δεύτερο σημείο: Διασφάλιση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός, θα πω κι εγώ δυο λόγια. Παρά το γεγονός ότι χτες κάναμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, δηλαδή να καταθέσουμε μια διάταξη η οποία να λέει ότι «κύριοι, είναι εξασφαλισμένα τα δικαιώματά σας και μπορείτε να τα ασκήσετε όποτε θέλετε», παρ’ όλα αυτά άκουγα και σήμερα το πρωί ότι θα υπολογισθούν οι συντάξεις με όλο τον ασφαλιστικό βίο, από αύριο το πρωί θα υπάρξει εξίσωση, θα εγκλωβιστούν κάποιοι, θα υπηρετήσουν 10 και 15 χρόνια παραπάνω προκειμένου να πάρουν σύνταξη.

Είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι: όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και όσοι θα θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μπορέσουν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματά τους οποτεδήποτε, με τους σημερινούς όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για το σύστημα, δηλαδή με τα όρια ηλικίας, με τον τρόπο υπολογισμού που ισχύουν και σήμερα. Αυτή η διάταξη βέβαια αφορά το δημόσιο τομέα, γιατί εκεί δίνουμε τη δυνατότητα σ’ αυτούς οι οποίοι παραπλανήθηκαν και κατέθεσαν αίτηση, να επανέλθουν στις Υπηρεσίες τους, για να μη χάσουν τα δικαιώματά τους.

Κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βεβαίως και τους κατανοούμε και καταλαβαίνουμε, ακούνε όλα αυτά τα εφιαλτικά σενάρια και έχουν επιλέξει την πρόωρη συνταξιοδότηση. Για να μη χάσουν δικαιώματα, λέμε λοιπόν ότι πρέπει να επανέλθουν, μπορούν να επανέλθουν, ακόμη και μετά από ένα μήνα από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Και μιλούμε γι’ αυτό το νόμο που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα.

Αυτό ισχύει και για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Ισχύει και για τους εργαζομένους που έχουν θεμελιώσει δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα αλλά εκεί όπως καταλαβαίνετε δε μπορούμε να μιλήσουμε για αναστολή της αίτησης που έχει υποβληθεί από τις αρχές του χρόνου ή οποτεδήποτε.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα ούτε το 2011, ούτε το 2012 ούτε το 2013. Όμως δε θέλαμε να πάμε σε περιπτωσιολογία και κυρίως θέλαμε ν’ αποτρέψουμε αυτό το κλίμα που υπάρχει, το άγχος, η ανησυχία, ο φόβος ότι μπορεί κάποιοι να εγκλωβιστούν. Να σημειώσω εδώ ότι μια δεύτερη ρύθμιση την οποία καταθέσαμε χτες το βράδυ και θα περιληφθεί σ’ αυτό το νόμο που θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα, είναι η κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, όσων επαγγελματιών διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και για τα δύο επόμενα χρόνια.

Αυτό το πρόγραμμα υπάρχει για τους μισθωτούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, διευρύνονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Θα επαναλάβω δυο τρία πράγματα και μ’ αυτά θα κλείσω από αυτά που είπε και ο κ. Υπουργός, ότι κατ’ αρχήν δεν υπάρχει θέμα να υπολογισθούν οι συντάξεις για τους σημερινούς ασφαλισμένους με όλο τον ασφαλιστικό βίο. Αυτό το σύστημα αρχίζει για όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από το 2013 που αλλάζει το σύστημα και γι’ αυτούς θα υπάρχει αυτός ο τρόπος υπολογισμού, για τους άλλους θα υπάρχει μεταβατική περίοδος και σε κάθε περίπτωση ομαλή μετάβαση από το προηγούμενο καθεστώς στο νέο καθεστώς.

Αυτός ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί μετά το 2018 θα θεμελιώσει δικαίωμα, μετά την 1/1/2018 θα έχει μικτό σύστημα. Θα έχει μέρος από το νέο σύστημα και μέρος από το παλιό. Επαναλαμβάνω, αυτός που θα θεμελιώσει δικαίωμα και θα συνταξιοδοτηθεί μετά την 1/1/2018 θα είναι εκείνος ο οποίος θα πάρει από τη βασική σύνταξη και μέρος της βασικής σύνταξης και βέβαια και με το παλιό σύστημα. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του θα υπολογισθεί με το παλιό σύστημα και ένα μικρό μέρος με το νέο σύστημα. Και σταδιακά θα υπάρξει όπως είπα, ομαλή μετάβαση από το παλιό στο νέο σύστημα.

Υπάρχει η ερώτηση που αυτή τη στιγμή διατυπώνεται για το νέο σύστημα. Το νέο σύστημα ξέρετε, για τους νέους εργαζομένους ισχύει ήδη. Το νέο όμως σύστημα το οποίο θεσμοθετείται και θα εφαρμοστεί μετά το 2018 ουσιαστικά είναι το σύστημα με τη βασική σύνταξη. Κι εκεί δε σημαίνει ότι πάμε από τον παράδεισο στην κόλαση.

Υπάρχει ένα νέο σύστημα το οποίο όπως έχουμε πει πολλές φορές έχει ως αφετηρία τα 360 ευρώ με σημερινά δεδομένα και στη συνέχει υπάρχει η αναλογική σύνταξη που είναι συνάρτηση των εισφορών που έχουν καταβληθεί και του χρόνου ασφάλισης. Δεν υπάρχουν επομένως σενάρια για μείωση των συντάξεων 30, 40, 20, 50 τοις εκατό ούτε υπάρχουν σενάρια με τα οποία θα χρειαστεί κάποιος όπως έχω ακούσει να δουλεύει λέει25, 30 ή και 50 χρόνια παραπάνω για να πάρει την ίδια σύνταξη που θα πάρει σήμερα.

Αυτές είναι εντελώς ανεύθυνες προσεγγίσεις, αφορούν εκείνους οι οποίοι τις εκφέρουν κάθε φορά στο δημόσιο λόγο τους, από κει και πέρα στα δικά μας σενάρια δεν υπάρχουν αυτά τα θέματα με τον τρόπο τον οποίο τίθενται.

Να πω ότι για το θέμα του ορίου ηλικίας που ήταν ένα στοιχείο που τέθηκε στην αρχή, δηλαδή για το 65-67, αυτό το οποίο θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός, είναι η σύνδεση με το προσδόκιμο και με τους δύο δείκτες. Δηλαδή και με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, και με την αύξηση του υγιούς προσδόκιμου. Είναι δύο δείκτες οι οποίοι είναι αποδεκτοί στους διεθνείς Οργανισμούς και κυρίως στη Eurostat και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αν αυξηθεί το 2020, δηλαδή την επόμενη δεκαετία το όριο ηλικίας, το προσδόκιμο επιβίωσης κατά ένα έτος, το 1/3 αυτού του χρόνου, μακάρι ν’ αυξηθεί το προσδόκιμο κι ας είναι και τρεις μήνες παραπάνω ή τέσσερις το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, περί αυτού πρόκειται..

Ανά τρία έτη η μεταβολή. Η μεταβολή ξέρετε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η μεταβολή ήταν της τάξης του 0,6% – 0,7%. Κάνετε λοιπόν μια αναγωγή. Είναι 0,1 – 0,2 μήνες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ανάλογα με τη μεταβολή, πάντα ανάλογα με τη μεταβολή. Ανέφερα ότι είναι για τη μεταβολή η οποία θα επέλθει από τώρα μέχρι το 2020. Εγώ δεν έχω κάτι να προσθέσω. Σας ευχαριστώ.

Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση που θα αφορά την άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων τα οποία θεσμοθετούνται με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα σε σχέση με το μηχανισμό στήριξης. Υπάρχουν τρία προγράμματα, τρεις δέσμες προγραμμάτων όπου θα μεταφέρουν για το επόμενο 12μηνο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο κομμάτι της απασχόλησης.

Τα χρήματα θα οδηγηθούν σε εργατικό εισόδημα, σε ενίσχυση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, γιατί μια σειρά από αυτά ή στο σύνολό τους οι όποιες ενισχύσεις απασχόλησης συναρτώνται απόλυτα με την καταβολή εκ μέρους του ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ και τη βελτίωση βέβαια της ανταγωνιστικότητας.

Τα προγράμματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ξεκίνημα και είναι τα εξής. Πρώτον, θεσμοθετείται το ισοδύναμο της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας. Για ποιους; Για όσους είναι άνεργοι και έχουν 10, 12, 8 μήνες επιδότηση ανεργίας, συναρτώμενη βέβαια όλη αυτή η επανένταξη σε θέση απασχόλησης, γιατί πια δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας καθίσταται ο εργοδότης που τους προσλαμβάνει και βέβαια συναρτάται και με μια σειρά προϋποθέσεις για διεύρυνση της απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση του επιδότησης της ανεργίας από τον εργοδότη.

Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά κυρίως στο να στρέψει το ενδιαφέρον και των επιχειρήσεων αλλά και των ανέργων στο να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας χρησιμοποιώντας πια ενεργητικά την ενίσχυση της ανεργίας σαν ενίσχυση απασχόλησης.

Οι προϋποθέσεις είναι οι συνήθεις, που δεν επιτρέπουν την καταστρατήγηση του προγράμματος, τα οποία βέβαια συμπεριλαμβάνονται στην εξουσιοδοτική διάταξη που προβλέπει ο νόμος και θα είναι Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία του προγράμματος.

Ένα δεύτερο, και θεωρώ ίσως και το πιο σημαντικό, είναι ότι στο σύνολό τους οι μακροχρόνιοι άνεργοι και οι επιδοτούμενοι άνεργοι ηλικίας 55 έως 64 ετών θα υπάρξουν προγράμματα προκειμένου να θεμελιώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις κατοχύρωσης βασικής σύνταξης ή κύριας σύνταξης μέσα από την ενίσχυση της απασχόλησής τους.

Ωστόσο για να μπορεί να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του τρόπου ένταξης αυτών των ανθρώπων, γιατί κατανοούμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει να οδηγηθούν σε θέσεις απασχόλησης είτε των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε του ευρύτερου δημοσίου είτε του δημοσίου είτε των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας. Εκεί είναι οι θέσεις οι οποίες με την εργασία αυτή θα κατοχυρώσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Για να βρεθεί ο νομικός τρόπος, ο διαδικαστικός τρόπος ανατίθεται το έργο της διασύνδεσης αυτών των ανθρώπων με τις θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, όπου ο ΟΑΕΔ συνολικά θα προκηρύσσει και μέσω αυτών ουσιαστικά λύνεται το νομικό πρόβλημα τοποθέτησης των ανθρώπων στις θέσεις αυτές. Τους κάνουμε συνταξιοδοτούμενους.

Όταν δεν έχει τα 4.500 και του λείπουν 400 ένσημα, αυτός ο άνθρωπος θα μπορεί να τα πάρει, να κατοχυρώσει την κατώτερη ή αν έχει 10.500 και του λείπουν 1.000 θα μπορεί να πάρει την ανώτερη. Άρα λοιπόν ο μοναδικός στόχος είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα οδηγούντο ίσως σε μια σύνταξη βοήθεια και όχι στην κατοχυρωμένη βασική, να κατοχυρώσουν τη βασική τους σύνταξη. Τρίτον, τοποθετούνται σε θέσεις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ο ΟΑΕΔ δίνει τις ασφαλιστικές εισφορές και ο εργοδότης του ευρύτερου δημόσιου τομέα δίνει το ημερομίσθιο, γιατί δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Τρίτον, πρόγραμμα εργασίας για νέους έως 24 ετών με σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η σύμβαση αυτή ουσιαστικά έρχεται να δοκιμάσει και κατά τη διάρκεια της συλλογικής διαπραγμάτευσης, της διαβούλευσης που θα κάνουμε όπως σας είπε ο Υπουργός προηγούμενα, τη δυνατότητα των ίδιων των επιχειρήσεων να προσλάβουν ανθρώπους έως 24 ετών με σύμβαση από 6 έως 12 μήνες.

Η υποχρέωση της επιχείρησης είναι να αμείβουν αυτούς τους νέους εργαζόμενους με το 80% του κατώτερου μισθού ή ημερομισθίου της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και ο ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους αυτούς θα δίδει την εισφορά του εργαζόμενου προς το ΙΚΑ. Δηλαδή ουσιαστικά ο εργαζόμενος, αν υπολογίσουμε ότι από το 80% της εθνικής δεν θα δίδει τις ασφαλιστικές εισφορές που του αντιστοιχούν, ουσιαστικά έχει μηδενική απόκλιση από το βασικό μισθό ή το κατώτερο ημερομίσθιο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Να ολοκληρώσω. Ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήμουν σαφής. Ο εργοδότης ουσιαστικά αυτό που γλιτώνει είναι το 20% του κατώτερου μισθού και αυτό εμείς που προσδοκούμε είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για την απασχόληση των νέων έως 24 ετών πιο πολλές ενδεχόμενα από όσες δημιουργούνται σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια. Όλες βέβαια οι διασφαλίσεις είναι οι συνήθεις διασφαλίσεις που προβλέπονται από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Σας απαντώ λοιπόν ότι δεν θα μπορεί. Ερωτήσεις, ας αρχίσουμε από τον κ. Υπουργό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Κικίλια θέλετε να πείτε κάτι;

Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να απαντήσω σε ερωτήσεις, ότι θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) … Αφήστε με να ολοκληρώσω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όπως θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να σεβόμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει λοιπόν ένα έλλειμμα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Σήμερα βλέπω ένα έλλειμμα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά και το εργασιακό. Δεν μπορούμε να παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα. Θα έπρεπε να έχετε τα χαρτιά να μας μοιράσετε επίσημα τι ισχύει – τι δεν ισχύει. Δεν μπορεί να είναι στον αέρα και μετά να ζητείτε από τους δημοσιογράφους να καλύψουν σωστά με προσοχή ή και τους άλλους οι οποίοι είναι επαγγελματίες στην τηλεόραση, τρομολάγνοι να τρομοκρατούν τον κόσμο. Αυτό είναι δεδομένο, αλλά εσείς τους δίνετε βοήθεια σ’ αυτό και επιτρέψτε μου να σας το πω.

Τώρα θα ήθελα να βάλουμε με ένα συστηματικό τρόπο την κουβέντα. Αν μου επιτρέπετε, να ξεκινήσουμε πρώτα από το ασφαλιστικό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όπως θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά πάμε στα εργασιακά. Εγώ θα ήθελα πάντως δυο πράγματα να ρωτήσω, που με καίνε και προσωπικά αν θέλετε. Είπατε ότι κάνετε στο μνημόνιο αναφορά, ρύθμιση ότι όσοι έχουν κατοχυρώσει ή θεμελιώνουν το 2010 δικαίωμα δεν πειράζετε τίποτα γι’ αυτούς.

Μα αυτό είναι αυτονόητο. Το προβλέπει και η ισχύουσα νομοθεσία, ότι όποιος θεμελιώνει μέχρι το τέλος του έτους, αφού από το 2011 τα ανατρέπετε όλα και όχι από το ΄13 που εσείς και ο κ. Παπακωνσταντίνου λέγατε ότι όποιος θεμελιώσει μέχρι το ΄13 δικαίωμα δεν ανατρέπεται. Ήρθατε δυο χρόνια νωρίτερα. Είστε σ’ αυτό το πράγμα – δεν θα ήθελα να δώσω χαρακτηρισμό – κάποιοι λένε αναξιόπιστοι. Εγώ δεν θέλω να χρησιμοποιώ τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Εγώ λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω συγκεκριμένα. Ο νόμος Πετραλιά είπε ότι θεμελιωμένα είναι τα δικαιώματα όταν κάποιος έχει το όριο ηλικίας και τα απαιτούμενα έτη υπηρεσίας. Απάντηση να μου δώσετε σας παρακαλώ πολύ. Τι εννοείτε «θεμελιωμένα δικαιώματα», πρώτον. Θέλω συγκεκριμένη απάντηση. Ποια θεωρείτε θεμελιωμένα;

Και φέρνω παράδειγμα. Μια γυναίκα εργαζόμενη στο δημόσιο, η οποία είναι παντρεμένη και σήμερα είναι 54 χρονών, το 2011 που λέτε ότι θα ξεκινήσουν η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα ήθελα να μου πείτε αν το 55 γίνεται 56. Δηλαδή μία γυναίκα η οποία είναι 55 χρονών θα πάει να πάρει τη σύνταξη στα 60. Αυτό δηλαδή που θα έπαιρνε το ΄11, χάνει για 6 μήνες το δικαίωμα και εσείς της λέτε: πήγαινε να πάρεις τη μειωμένη σύνταξη. Εγώ το θεωρώ αδιανόητο και ληστρικό, αν αυτό ισχύει.

Θα ήθελα ένα άλλο επίσης ζήτημα. Τι θα γίνει με την 35ετία για τους παλαιούς ασφαλισμένους; Και όταν λέω «παλαιούς», από το ΄78, το ΄79, το ΄80, πριν από το ΄82 όπως επίσης ο νόμος ορίζει. Θα επίσης να μας πείτε, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, τι θα γίνει από το 2013 στα Ταμεία, παράδειγμα, για να μην κοροϊδευόμαστε, των δημοσιογράφων, στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, στα Ταμεία των δικηγόρων. Τι άλλο να σας πω; Δεν λέω για το ΙΚΑ που έχουν ήδη ποσοστό 79% αναπλήρωσης.

Επίσης σας παρακαλώ πολύ πείτε μου για τα εργασιακά. Αν κατάλαβα καλά, το όριο των απολύσεων 4% που είναι για 200, επιχειρήσεις, και πάνω, αν επίσης το έχω καταλάβει. Θα ισχύει άμεσα, αναδρομικά από τον Μάιο; Διότι είπατε ότι τα άλλα θα ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο κάποια στιγμή θα έρθει προς ψήφιση και θα ήθελα να μας πείτε σε τι χρόνο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σταματάτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σταματάω, ναι.

YΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πολύ σοβαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σοβαρά και νομίζω ότι έπρεπε γραπτά όλα να…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να αρχίσω από το τελευταίο που είναι πάντα πολύ συγκεκριμένο και θέλω να γίνει καθαρό. Το χρονοδιάγραμμα που συνοδεύει το μνημόνιο προβλέπει για όλα τα εργασιακά – για όλα – ημερομηνία ευθυγράμμισης της Ελλάδας, μ’ αυτό το οποίο υπογράφει και συμφωνεί, το Δεκέμβριο του 2010. Έως τότε η χώρα πρέπει να έχει κάνει τα δέοντα. Το 4%…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, σας λέω για το συγκεκριμένο, για τα εργασιακά. Δεν ξέρω να σας πω γιατί. Εγώ είδα το μνημόνιο στην τελευταία του εκδοχή και το έχω και τώρα, αλλά θέλω να ξέρετε ότι ο δικός μου λόγος όχι μόνο επικεντρώνεται, αλλά περιορίζεται στα δικά μας θέματα και υπάρχουν ποικίλα χρονοδιαγράμματα.

Ας πούμε έχουμε άλλα θέματα. Για το ασφαλιστικό έχουμε τον Ιούνιο του ΄10 καθώς εμείς έχουμε ορίσει από την αρχή. Για το ασφαλιστικό έχουμε πει ότι ο νόμος θα ψηφιστεί τον Ιούνιο του ΄10. Για τα εργασιακά που λέει ο κύριος… Κι εμείς έχουμε ένταση, αφήστε με να σας απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω πληροφόρηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για τα εργασιακά, όλα τα εργασιακά το μνημόνιο και οι συνοδευτικοί πίνακες με το χρονοδιάγραμμα κάνουν λόγο για το Δεκέμβριο του 2010. Στο νόμο που καταθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου σήμερα προβλέπεται η αύξηση αυτή του ορίου που είπαμε πριν, με το δικό μου σαρδάμ. Εάν δεν εκδοθεί το Διάταγμα, το οποίο θα ορίζει αποζημίωση και τρόπο αποπληρωμής, όπως πριν είπα, η ρύθμιση είναι ατελής. Είναι ατελής, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Το Διάταγμα που προϋποθέτει διάλογο με τους εταίρους, που τον προϋποθέτει και το μνημόνιο, θα καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο νέο καθεστώς για το οποίο πρέπει να προλάβουμε το 2010 το Δεκέμβριο και ξέρετε ότι αυτό σημαίνει γρήγορη ροή γιατί τα Διατάγματα καθυστερούν πάρα πολύ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Άρα το νέο status, για να είμαι ευθύς στο ερώτημά σας, αρχίζει να εφαρμόζεται από το Δεκέμβριο του 2010. Δεν προλαβαίνουμε νωρίτερα, στο συγκεκριμένο εργασιακό, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα εργασιακά, για να προλάβω άλλες ερωτήσεις.

Τώρα, στη ροή πληροφοριών. Ο κ. Γάτος έχει δίκιο και μάλιστα έχω και προσωπική ευθύνη απέναντι σε ορισμένους ή στους περισσότερους ή σε όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου και αναλαμβάνω την ευθύνη, διότι τις τελευταίες μέρες δεν απαντούσα σε ερωτήματα, δεν απαντούσα και στα τηλέφωνα.

Δεν αναφέρομαι στις ημέρες της ασθένειάς μου, αναφέρομαι στις τελευταίες 10 ημέρες. Έχω μια απάντηση κ. Γάτε, δεν ξέρω αν θα σας καλύψω, εγώ πάντως γι’ αυτό το λόγο επιφυλασσόμουν. Ήταν δέσμευση δική μου απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι το Ασφαλιστικό αξιολογούμενο από την Τρόικα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σύνολο του Προγράμματος Σταθερότητας, θα αξιολογηθεί θετικά.

Δεν θα ήταν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το αίτιο, για να πουν στη χώρα «πτωχεύεις». Αυτό προϋπέθετε μια διαπραγμάτευση με την Τρόικα στο επίπεδο το δικό μου και του κ. Κουτρουμάνη, στο επίπεδο το υπηρεσιακό με επικεφαλής τους Γενικούς Γραμματείς. Στο επίπεδο του Υπουργείου Οικονομικών και του Πρωθυπουργού συνολικά, δηλαδή μια διαπραγμάτευση η οποία θα ήταν διαπραγμάτευση αξιοπρέπειας και επιχειρημάτων. Δεν μπορούσα λοιπόν κ. Γάτε …

κ. ΓΑΤΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Δεν λέω αυτό, επιτρέψτε μου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ, αφήστε με να δώσω την απάντησή μου.

κ. ΓΑΤΟΣ: Θα ήθελα να σας πω κάτι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ότι θέλετε.

κ. ΓΑΤΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Δεν μπορεί ο Παπακωνσταντίνου την Κυριακή να λέει λεπτομέρειες που θα δώσει ο Λοβέρδος και ο Λοβέρδος να εμφανίζεται στο «Alter», στο ραδιόφωνο ή δεν ξέρω που και στο «Mega» και να λέει για τα φορολογικά. Δεν μπορεί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας απαντώ …

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε ότι αφορά το δημόσιο λόγο μας, τηρούμε με σεβασμό αποκλειστικό την προτεραιότητα όταν θα βγούμε σε αυτόν που μας κάλεσε. Δεν βγαίνουμε, για παράδειγμα, να πούμε «Κύριε Γάτε, να πω κάτι στην εφημερίδα σας;». Μας ρωτούν και όποιος μας ρώτησε πρώτος, απαντάμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΓΑΤΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Είναι δικαίωμά σας να δώσετε στο «Mega» και εγώ χαίρομαι όταν δίνετε στο «Mega», δεν έχω πρόβλημα. Εγώ είπα ότι την Κυριακή είπε ο Παπακωνσταντίνου θα δώσει ο Λοβέρδος διευκρινίσεις και εσείς δεν δώσατε καμία έως και σήμερα και περιμένω ακόμη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Γάτε, το ασφαλιστικό αξιολογείται από το Μνημόνιο και σας ανέφερα την καλή του αξιολόγηση. Στο μνημόνιο καταγράφονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα που σας είπα πριν και κάποιες βασικές συνιστώσες της επίλυσης του ασφαλιστικού που τις ξέρετε.

Το ασφαλιστικό υπό την έννοια αυτή που το ρωτάτε και διαμαρτύρεστε ευλόγως γιατί δεν το ξέρετε, σας το έχουμε πει επανειλημμένα, όχι τώρα, όχι μόνο εγώ και ο κ. Υφυπουργός, αλλά επί πολλές εβδομάδες όλη η ηγεσία του Υπουργείου. Όμως, το Ασφαλιστικό στις επιμέρους τελικές του εκδοχές κ. Γάτε, στους συντελεστές, στη βασική, στις επιμέρους λεπτομερειακές ρυθμίσεις για το ΛΑΦΚΑ, πρώτα θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά θα σας το πω. Και μάλιστα αυτή η εξειδίκευση αφορούσε και τη διαπραγμάτευση.

Πρώτα θα εγκρίνει η Κυβέρνηση το νόμο της. Μη μου ζητάτε το αντίστροφο, γιατί από την πρώτη στιγμή δεν ίσχυσε από αυτό το υπουργείο προς όλα τα Μέσα Ενημέρωσης μαζί και προς το καθένα ξεχωριστά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η σημερινή συνέντευξη έχει το νόημα και το στόχο να ξεκαθαριστούν ανακρίβειες, ψεύδη και εσφαλμένοι υπολογισμοί, πάνω στα θέματα που αναφερθήκαμε. Αν δεν το καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Αυτό το επιχείρημα έχω.

Σε ότι αφορά το δημόσιο, όπως ξέρετε από το άρθρο 73 του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά του, αποτελεί αυστηρά αρμοδιότητα του υπουργού των Οικονομικών. Τα συνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίου ρυθμίζονται νομοθετικά μόνο με αυτοτελές σχέδιο νόμου με πρωτοβουλία του υπουργού των Οικονομικών. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι γνωστό.

Εκείνο που μεσολάβησε και ως υπουργείο Εργασίας αποκτήσαμε κι εμείς λόγο γι’ αυτό, ήταν το γεγονός ότι η Επίτροπος, η κα Reding, σε κάποια φάση των συζητήσεων απευθύνθηκε και σε εμάς και υπήρξε μια αλληλογραφία, υπήρξε και μια τηλεφωνική επικοινωνία δική μου, όπου το όριο του 2013, κ. Γάτε, δεν ενοχλούσε. Έλεγε όμως ότι επειδή η απόφαση για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών ελήφθη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τώρα, το Μάρτιο του ’09, όμως από το 1990 υπάρχει σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία από τότε παραβιάζεται. Το ’09 υπήρξε απόφαση για σας και ό,τι ρυθμίσεις έχετε για τις γυναίκες, πρέπει να τις έχετε και για τους άνδρες. Αυτή είναι η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Άρα άμα μου λέτε το ’13 για το 60-65, μειώστε και για τους άνδρες τώρα, στο επίπεδο που ο νόμος έχει ρυθμίσει για τις γυναίκες.

Έκανα μια απάντηση, είπα ότι εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε το μέσο όριο αποχώρησης από την εργασία στην Ελλάδα κατά 2 χρόνια, για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2003 και έχουμε δεσμευτεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στο ασφαλιστικό να κάνουμε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις νομοθετικά. Μας ζητάει ο ένας Επίτροπος αυτό και ο άλλος Επίτροπος το άλλο και πρέπει να υπάρξει μια λύση.

Η συζήτηση συνεχίστηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί σας ξαναλέω κατά το Σύνταγμα είναι ο μόνος αρμόδιος και σε ότι αφορά το τι ακριβώς θα συμβεί στο δημόσιο. Η ενημέρωση θα δοθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου μετά από την κατάθεση του Μνημονίου. Κύριε Γάτο δεν μπορώ, δεν έχω τη δυνατότητα …

κ. ΓΑΤΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι σημασία έχει η νομοθετική παρέμβαση που κάναμε χτες με τον κ. Κουτρουμάνη και αν είναι σωστή η κριτική σας ότι δεν προσθέτει κάτι. Κυρίες και κύριοι, υπάρχουν δυο νομικά πλαίσια που δεν συμπίπτουν πάντα, που σχετίζονται με το τι είναι ώριμο ή και θεμελιωμένο δικαίωμα.

Το ένα πλαίσιο το δίνει η ελληνική νομολογία με τις γνωστές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρες σε ό,τι αφορά το τι σημαίνει ώριμο ή και θεμελιωμένο και υπάρχει και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία μας βοήθησε πάρα πολύ στη διαπραγμάτευση αυτή, γιατί θέλω να ξέρετε ότι τα επιχειρήματα που γίνονταν δεκτά όταν προβάλλονταν από την ελληνική πλευρά ή είχαν δημοσιονομική όψη που έπειθε ή είχαν διεθνή νομολογιακή βάση οπότε δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς και οι συνομιλητές μας.

Το ζήτημα λόγου χάριν που προτάθηκε κ. Γάτε από 1/1/2010 όποιος καταθέτει να συνταξιοδοτείται με τον καινούργιο καθεστώς προσέκρουε στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτή η νομολογία ακουγόταν κ. Γάτε καλώς ή κακώς. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ελληνικά Δικαστήρια έχουν καταργηθεί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σαφώς και δεν έχουν καταργηθεί. Αλλά στη διαπραγμάτευση και στο κείμενο, το δυνατό επιχείρημα προέκυπτε από την επίκληση της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Άρα έχουμε μια ασφαλή βάση σε ότι αφορά τα ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα και από τη νομολογία της ΕΣΔΑ.

Έχουμε πάρει και την πρωτοβουλία επειδή όλα αυτά κ. Γάτε μπαίνουν στη συζήτηση ενδεχομένως μπαίνει ένα στη συζήτηση με αυτό που λέτε εσείς, και τι πάει να πει; Αυτά τα λένε τα Δικαστήρια, τα έχουν πει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι γνωστά και κατοχυρωμένα.

Ο πολίτης δεν το πιστεύει αυτό, ούτε πιστεύει τους πολιτικούς ούτε πιστεύει τις διαβεβαιώσεις. Και ακούει κάτι, απελπίζεται και κάνει μια κίνηση. «Το δεδομένο» θα λέγατε εσείς και θα συμφωνούσα, αυτό όμως το δεδομένο που δεν γίνεται πιστευτό, έπρεπε να το κατοχυρώσουμε, έπρεπε να το κάνουμε νομική πράξη του κράτους. Και αφού πείσαμε και απαλείφθηκε από το Μνημόνιο η σχετική αναφορά, η δική μου παρέμβαση, αφού συνεννοήθηκα ότι «αυτό το θέμα θα το λύσω εγώ, θα το λύσουμε εμείς το Υπουργείο Εργασίας, θα καθησυχάσουμε τους ανησυχούντες». Κάναμε με τον κ. Κουτρουμάνη αυτή την παρέμβαση, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του κ. Παπακωνσταντίνου.

Αυτό διασφαλίζει και περαιτέρω αφού ξέρετε τη νομολογία, κατοχυρώνει. Ο άλλος λέει «εγώ έχω θεμελιώσει» τι σημαίνει «έχω θεμελιώσει»; Μπορεί να σημαίνει «έκανα αίτηση και έγινε και εκκαθάριση», μπορεί να σημαίνει «έπιασα τα 25, τα 35, τα 37 τα όρια» και λέμε ότι στο δημόσιο, στους ΟΤΑ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό θα τεθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου το απόγευμα, θα τα πει συνολικά, κατ’ αρχήν κατατίθεται το σχέδιο.

Το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου γι’ αυτούς μιλάμε, όποιος έχει κάνει αυτή την κίνηση και ήταν χιλιάδες οι κινήσεις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Πόσο πίσω πάμε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 1/1/2010. Από αυτούς που κατέθεσαν αιτήσεις. Όποιος κατοχύρωσε οποτεδήποτε στο παρελθόν το ’10 ή και προηγούμενα χωρίς να κατέθεσε αίτηση, αλλά λέμε και γι’ αυτόν που κατέθεσε σε ένα μήνα μπορεί να την πάρει πίσω. Όποιος θεμελιώσει ή θα θεμελιώσει όποτε και να το ασκήσει, το διατηρεί. Πιστεύουμε ότι παρέχουμε πλήρη διασφάλιση και ο νόμος το επιβεβαιώνει. Αν κάποιος δεν πιστεύει και αυτό, δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Να ξεκινήσω μ’ αυτό το θέμα. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος αυτό είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών για το μεταβατικό στάδιο και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ακριβώς με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί το χρονοδιάγραμμα εξίσωσης των ορίων.

Ωστόσο επανερχόμενος στο θέμα των θεμελιωμένων δικαιωμάτων και όλα αυτά, πρέπει να πω, ότι ανεξάρτητα από το τι λέμε εμείς, οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι δεν το θεώρησαν αυτονόητο ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα είναι και διασφαλισμένα, γι’ αυτό εξάλλου τις τελευταίες μέρες είχαμε μεγάλη αύξηση αιτήσεων για συνταξιοδότηση, σε ορισμένες υπηρεσίες όπως στις Εφορίες είχαμε 900 αιτήσεις σε μία εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μας λέγανε ναι το 2013, αλλά το ’13 και για τους άνδρες.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Κοιτάξτε, σε κάθε περίπτωση όμως …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Μία απάντηση μπορούμε να έχουμε;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, μπορούμε να έχουμε απάντηση, αλλά θα με αφήσετε και εμένα όμως να κάνω μια διατύπωση δική μου πάνω στην απάντηση.

Λοιπόν, οι εργαζόμενοι αυτοί οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανησυχία και βρίσκονται στο μεγαλύτερο δίλημμα είναι εκείνοι που έχουν αυτή τη στιγμή να επιλέξουν ανάμεσα στο να καταθέσουν αίτηση ή να παραμείνουν στην εργασία τους.

Εκείνος ο οποίος θεμελιώνει δικαίωμα το ’11, το ’12, το ’13, το ’25 μπορεί να περιμένει και ένα μήνα για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Γι’ αυτό απαντάμε σήμερα και λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και στο συγκεκριμένο ερώτημα επάνω, η θεμελίωση του δικαιώματος σε κάθε ασφαλιστικό φορέα ή το δημόσιο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Παράδειγμα στο δημόσιο η θεμελίωση για τις μητέρες είναι με την συμπλήρωση της 25ετίας (όλες οι γυναίκες που έχουν προσληφθεί πριν από το ’83 στο δημόσιο, όλες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα), συνεπώς το να δεχόμαστε ερωτήματα ότι έχω 34 χρόνια και αν θα αλλάξει για εμένα κάτι είναι ένα ερώτημα που πρέπει να το απαντήσουμε και το απαντούμε με κατηγορηματικό τρόπο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλαγής.

Όπως θεμελιωμένο δικαίωμα είναι για τις γυναίκες οι οποίες δεν έχουν παιδιά, αλλά έχουν 15 χρόνια και είναι στο 60ο έτος της ηλικίας τους ή 35ετίες χωρίς όριο που ισχύουν για τους παλιούς βεβαίως συνεχίζουν τα ισχύουν ή τα 37 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή για το Ταμείο σας για τους παλιούς ασφαλισμένους.

Και σε ότι αφορά το ’13 που λέτε για τη μεταβατική περίοδο, έχουμε πει, ότι υπάρχει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού γι’ αυτούς που συνταξιοδοτούνται κατ’ αρχήν μετά το ’18 και ένα μέρος του χρόνου που έχουν διανύσει θα υπολογιστεί με το νέο καθεστώς.

Δεύτερον, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με ταμεία τα οποία έχουν υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης και αναφέρομαι κυρίως στον ΟΑΕΕ, όπου το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 3,5%. Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν από το ’13 ή το ’14 θα δούμε και μετά, θα υπάρχει για τα χρόνια αυτά και όχι για τα προηγούμενα, θα υπάρχει περιορισμός του ποσοστού αναπλήρωσης, έτσι ώστε να μην μεταφέρουμε το βάρος μόνο στους νέους εργαζόμενους, να υπάρχει μία ομαλή μετάβαση από το παλιό είπαμε σύστημα στο νέο σύστημα.

Συνεπώς αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί το ’17, θα έχει για τα δύο τελευταία χρόνια ενδεχόμενα ή για τα 3 μια διαφορά στο ποσοστό αναπλήρωσης. Για εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ταμεία και αναφέρθηκα συγκεκριμένα, όπου έχει υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης και είναι ταμεία τα οποία έχουν πολύ κακή οικονομική κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Θα υπάρξουν και … που έχουν 3% …

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δεν έχετε 3%, έχετε 2,28%. Και θα υπάρξει αν θέλετε και ειδική προσαύξηση και μετά την 35ετία και μετά την 37ετία για να υπάρχει κίνητρο παραμονής. Δηλαδή η προσαύξηση που είναι σήμερα πάνω από τα 35 χρόνια και για τον κλάδο σας και για άλλους θα είναι μεγαλύτερη με το νέο καθεστώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Την Πέμπτη μετά το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχετε όλο το σχέδιο νόμου, δηλαδή να μην πάμε πρώτα στο Υπουργικό Συμβούλιο, μπορεί εκεί να υπάρχουν και αλλαγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή ή μάλλον δεν μπορείτε να μας πείτε ποια θα είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, 10, 15, 20, όλος ο εργάσιμος βίος. Υπάρχει απάντηση σήμερα σ’ αυτό ναι ή όχι;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Η απάντηση σε ότι αφορά τους νέους εργαζόμενους …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ή δεν υπάρχει;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Εργαζόμενους οι οποίοι θα μπουν μετά το ’13 είναι ότι γι’ αυτούς θα ισχύσει το νέο σύστημα, δηλαδή με όλο τον ασφαλιστικό βίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ. Δεύτερον, ΛΑΦΚΑ υπάρχει απάντηση σήμερα ή δεν υπάρχει;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Το απάντησε ο κ. Υπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρίτον, είπατε προηγουμένως, ότι όλες οι γυναίκες πριν το ’83 του δημοσίου έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης, αν κάποιες ήταν στο ΙΚΑ για παράδειγμα;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Όλο, τα πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλο. Τέταρτο, είπατε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δεν ισχύει αυτό. Είπα ότι όταν έχει συμπληρωθεί 25ετία και με διαδοχική ασφάλιση έχει θεμελιώσει δικαίωμα, τι άλλο πρέπει να πούμε για να γίνει σαφές και μετά και πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταίο ερώτημα, αν υπάρξει απάντηση. Είπατε ότι για το εργασιακό θα υπάρχει δοκιμαστική περίοδος 12 μηνών για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Θα υπάρχει αποζημίωση γι’ αυτούς αφού θα είναι σε δοκιμαστική περίοδο; Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να δουλέψει δοκιμαστικά σε μια εταιρεία, σε μια επιχείρηση για ένα χρόνο, στο τέλος του 12μηνου του λέει ο εργοδότης συγνώμη έχω άλλα 500 βιογραφικά, δεν μου κάνεις, πάμε στο επόμενο. Παίρνει αποζημίωση ναι ή όχι;

Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δοκιμαστική περίοδο και τώρα ισχύει και δεν παίρνει αποζημίωση, ούτε τώρα παίρνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τώρα η δοκιμαστική περίοδος πόση είναι;

Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δοκιμαστική περίοδο δεν υπάρχει αποζημίωση. Και στην περίπτωση που λέμε, πάλι ο εργοδότης την πληρώνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα πόση είναι η δοκιμαστική περίοδος κ. Υπουργέ;

Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο την ασφαλιστική εισφορά …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόση είναι η δοκιμαστική περίοδος σήμερα, αυτό ρωτώ; Πόση είναι;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Σήμερα ο βασικός μισθός είναι 739,00 € – 740,00 €. Και έχει από αυτά 18,5%, από 16% έως 18,5% είναι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου. Συνεπώς αυτά που παίρνει καθαρά ο εργαζόμενος είναι 620,00 € και πληρώνει ο ΟΑΕΔ ουσιαστικά αυτή τη διαφορά ούτως ώστε να μην έχει ο εργαζόμενος ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) …αλλά ο εργοδότης θα δίνει λιγότερα;

Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιον θα δίνει λιγότερα; Δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές ο εργαζόμενος και κατ’ επέκταση θα παίρνει τον ίδιο μισθό και δεν θα πληρώνει και ο εργοδότης εισφορές ως κίνητρο, ακούστε να απαντήσω αυτό που ρωτάτε, και προσδοκούμε οι επιχειρήσεις να πάρουν νέους έως 24 ετών, όχι μαύρα που τους παίρνουν τώρα, λευκά, πάρα πολύ καθαρά.

Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να πω κάτι, με συγχωρείτε, να πω κάτι. Κατ’ αρχήν η δοκιμαστική περίοδος μέσα στην οποία μπορεί κάποιος να απολυθεί είναι άλλο πράγμα απ’ αυτό που λέμε εδώ, σήμερα είναι 2 μήνες αυτό που λέμε και ισχύει για όλους.

Εδώ μιλάμε για συμβάσεις εργασιακής μαθητείας ή απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Ξέρετε όλοι πολύ καλά ότι σήμερα υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για Stage στον ιδιωτικό τομέα με το 50% ή τα 40% του κατώτατου μισθού χωρίς ασφάλιση. Το ξέρετε ότι υπάρχει αυτό.

Επίσης υπάρχουν και οι μισθοί 15.000,00 €, τώρα τι θέλετε να μου πείτε μ’ αυτό; Τώρα εδώ μιλάμε για το εξής. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά ανέργους νέους έως 24 ετών στη βάση μίας σύμβασης, σύμβασης εργασιακής μαθητείας που μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 μήνες και στην οποία καταβάλλεται το 80% ως αμοιβή, είναι το 80% του κατώτατου.

Το κίνητρο είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ. Στη συνέχεια το πρόγραμμα αυτό θα έχει δύο χρόνια με προϋπόθεση τη μετατροπή -της σύμβασης εργασιακής μαθητείας ή απόκτηση εργασιακής εμπειρίας- της σε σύμβαση εργασίας, θα ακολουθεί, θα συνεχίζεται με επίσης πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, τα πιθανότερο τον πρώτο -ακόμα δεν τα έχουμε οργανώσει, μέχρι το τέλος του μηνός θα είμαστε έτοιμο- χρόνο 100% όλων των ασφαλιστικών, τον δεύτερο χρόνο έτσι; Τον τρίτο χρόνο 100% των εργοδοτικών και τέταρτος υποχρεωτική δέσμευση.

Φυσικά με όλες τις πρόνοιες, όπως έχουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την αποφυγή καταχρήσεων. Επί της ουσίας δηλαδή εγώ περιγράφω προσπάθεια για τέσσερα χρόνια εργασίας νέων, συνολικά είναι τέσσερα, επανένταξης νέων στην αγορά εργασίας, τα ποσοστά ανεργίας των οποίων τα ξέρετε φαντάζομαι το ίδιο καλά όσο κι εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εάν εννοείτε ότι δεν φτιάχνουμε θέσεις στο δημόσιο τομέα, στην οποία οι νέοι από 18 ετών, όλοι οι νέοι της χώρας θα τοποθετούνται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, ναι δεν το κάνουμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέγεται Συμβόλαιο πρώτης απασχόλησης.

Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πείτε το και έτσι. Και σας είπα, σε σχέση με το υπάρχον καθεστώς, θα το επαναλάβω, σταματά νομοθετικά κάθε δυνατότητα για να περίφημα Stage, καλά στο δημόσιο έχει σταματήσει και στον ιδιωτικό τομέα με αμοιβές κάτω από το 50% του κατώτατου και χωρίς καμία ασφάλιση.

Και θεωρούμε ότι μέσα στη σημερινή συγκυρία αυτό είναι μία πρόοδος, θεωρούμε, πιστεύουμε. Τώρα σας είπα ότι η μαθητεία, αυτό το Συμβόλαιο Εργασιακής Μαθητείας θα διαρκεί από 6 μέχρι μάξιμουμ 12 μήνες, για να συνεχιστεί η εργασία θα πρέπει να μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν θέλει να συνεχιστεί;

Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αν δεν θέλει να συνεχιστεί, δεν θα συνεχιστεί. Γι’ αυτό και στη συνέχεια θα ακολουθήσει και πρόγραμμα με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Να σας πω το εξής. Να σας δώσω και ένα στοιχείο. Μέχρι χθες το βράδυ ξέρετε ότι έχουμε στον αέρα τέσσερα προγράμματα. Το ένα είναι 4.000 για γυναικεία επιχειρηματικότητα, το οποίο είναι σαφές θα καλυφθεί όλο. Έχουμε δύο προγράμματα για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι χθες το βράδυ είχαμε αιτήματα για 9.600 θέσεις σ’ αυτή τη συγκυρία.

Σήμερα σ’ αυτή τη συγκυρία να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό για να έχετε μία σύγκριση, το περίφημο πρόγραμμα «Μια αρχή, Μια ευκαιρία» των προκατόχων μας για 40.000 θέσεις εδώ και 3 χρόνια, μέχρι σήμερα έχουμε 4.000 αιτήσεις, το 10% μετά από τρία χρόνια σε άλλες συγκυρίες. Ένα πρόγραμμα στο οποίο μάλλον οι διαφημιστικές δαπάνες κοστίσανε περισσότερο από το ίδιο το πρόγραμμα. Και μάλιστα και προς δική μας μικρή έκπληξη, το 4ετές πρόγραμμα έχει διπλάσια ζήτηση από το διετές.

Έχουμε επίσης ένα πρόγραμμα για 50.000 εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους, το οποίο το διευρύνουμε αυτές τις μέρες, περιμένουμε την ΚΥΑ και στις επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας πάλι για εποχικούς. Είναι 2-3 μέρες στον αέρα νομίζω, μερικές μέρες. Μέχρι σήμερα έχουμε 1.600 θέσεις. για 3.000 μήνες περίπου συνολικά.

Που τι σημαίνει αυτό, το 3.000 μήνες; Ότι σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να ζητήσουν επιδότηση εισφορών μέχρι 2 μήνες, επιλέγοντας Απρίλιο, Μάιο ή Οκτώβριο. Οι εποχικές. Ακόμα δεν έχουν μπει οι 12μηνες για εποχικούς. Και μπαίνουν οι 12μηνες και αν χρειαστεί οι θέσεις από 50.000 θα γίνουν 70.000. Άλλες 20.000.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τζάμπα χρήμα.

Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τώρα εάν είναι τζάμπα χρήμα, αυτά με συγχωρείτε…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο) Θα πάμε …;

Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα πάμε, αλλά θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Μπορεί ο καθένας να δει αυτά τα προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών όπως θέλει. Δεν είναι εισόδημα σε επιχειρήσεις. Είναι εργασία για ανέργους ή επισημοποίηση της εργασίας για ανασφάλιστους, που ταυτόχρονα είναι δηλωμένοι ως άνεργοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Διοικητά, σε σχέση με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα…

Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι με τη γυναικεία τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο) Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυξάνει γενικά η περίοδος εισφορών από τα 37 σε 40 έτη μέχρι το 2015. Αυτό σημαίνει ότι το 37 χωρίς όριο ηλικίας γίνεται 40 χωρίς όριο ηλικίας μέχρι το 2015; Και αυτό είναι η ελάχιστη; Και ένα δεύτερο. Είπε μάλιστα ότι …. κάτω από 60. Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο) Ποιοι τελικά θα βγουν, το ξεκαθαρίσαμε. Ποιοι θα βγουν και μπορούν και βγουν με το νόμο Πετραλιά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα που σχετίζεται με τα 40 και τα 37, έδωσα μια απάντηση στην αρχή και δεν θέλω να την επαναλάβω. Υπήρχε συζήτηση εκ μέρους της αντιπροσωπείας για να εισαχθεί 40ετία. Με την κατάργηση των προηγούμενων ανωτάτων ορίων.

Επιμείναμε ότι η φύση του συστήματος το οποίο θεσπίζουμε δεν έχει αυτές τις λογικές και τις δεσμεύσεις και πείσαμε ότι όποιος εργαζόμενος θέλει την παραμονή του έχει κίνητρο να κάνει αυτήν την επιλογή γιατί οι συντελεστές καθορίζονται ανά τριετία και όπως είπαμε στην αρχή ενισχύεται ιδιαιτέρως το 37ο, το 38ο και το 39ο και έναντι αυτών, όχι ως ενιαία τριετία.

Άρα, η ροή του συστήματος θέλει την παραμονή των εργαζομένων με τη δική τους βέβαια βούληση και δικό τους ζήτημα είναι η επιλογή να φύγουν νωρίτερα, όχι όμως κατοχυρώνοντας τα πλήρη δικαιώματα, την πλήρη σύνταξη που δίνει το καινούριο σύστημα.

(συζήτηση μακριά από το μικρόφωνο)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα 37 παραμένουν 37.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς το όριο ηλικίας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα όρια ηλικίας είναι στη γενική τους ρύθμιση αυτά που σας είπα στην αρχή. Δεν επηρεάζουν και θα το δούμε και στην πορεία, τη διαμόρφωση του ασφαλιστικού, θα το δούμε την Πέμπτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο) Μέχρι σήμερα εγώ για να πάρω την πλήρη σύνταξη που μου υπόσχεται το Ταμείο, έχω υποχρέωση 37 χρόνων. Τώρα εγώ τι υποχρέωση έχω;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Συγνώμη κ. Υπουργέ. Γιατί είναι 37 τα χρόνια για την πλήρη σύνταξη; Στο Ταμείο σας μπορεί κάποιος και με 30 χρόνια και με 29 και με 20 να έχει πλήρη σύνταξη. Γιατί το λέτε αυτό, ότι κάποιος πρέπει να έχει 37 ή 35 ή 40;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καθίστε, δεν ρωτάω για τους δημοσιογράφους τώρα, ρωτάω για τον κόσμο.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Γενικότερα. Για πείτε μου λοιπόν, κάποιος που έχει 35 χρόνια και είναι στο ΤΕΒΕ ασφαλισμένος δεν παίρνει πλήρη σύνταξη; Όταν έχει το όριο ηλικίας. Δεν παίρνει πλήρη σύνταξη, αυτή που του αναλογεί, αυτός που έχει 15 χρόνια ασφάλισης και το 65ο έτος της ηλικίας του; Τώρα αυτό που γίνεται είναι να υπάρχει κλιμάκωση και μετά τα 35 και μετά τα 37.

Χωρίς όριο ηλικίας παραμένει. Βέβαια το σχέδιο δεν έχει ακόμη περάσει από ειδικό Συμβούλιο. Λέμε λοιπόν …..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο, δεν μπορώ να καταλάβω κάτι. Κάναμε μια συμφωνία με την τρόικα, υπογράψαμε ένα memorandum, το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στα εργασιακά. Και αυτή τη στιγμή ενώ έχουμε υπογράψει και έχουμε συμφωνήσει, δεν ξέρουμε ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές; Δεν ξέρουμε τι αλλαγή θα έρθει στη μείωση των αποζημιώσεων; Γιατί το μόνο που ξέρουμε συγκεκριμένο είναι η αύξηση του ορίου απολύσεων. Πώς υπογράψαμε ένα χαρτί; Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και για το θέμα των αποζημιώσεων …..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι ειδικότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μπορεί και να αυξηθούν οι αποζημιώσεις; Μα συγνώμη, παύει να είναι σαφές αυτό όμως;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας το είπα. Είπαμε ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει την αλλαγή του ποσού προς τα κάτω. Αλλά η εισήγηση στους Εταίρους ήταν δική μας, γιατί αυτήν τη διαδικασία συμφωνήσαμε, την προτάξαμε εμείς. Είπαμε ότι θέλουμε πριν καταλήξουμε να μιλήσουμε με τους Εταίρους. Η δική μας πρόταση θα είναι αλλαγή της μεθόδου καταβολής της αποζημίωσης και διατήρηση του ποσού, Αν όμως, σας το ξαναλέω ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, συγνώμη που σας διακόπτω. Από τη στιγμή που η υπογραφή λέει ότι πάει προς τα κάτω πώς η πρόταση στους κοινωνικούς εταίρους είναι να διατηρηθεί;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει διακριτική ευχέρεια όταν αλλάζω το ποσοστό, όταν αλλάζω τη μέθοδο πληρωμής και οι Εταίροι είναι ικανοποιημένοι και εκτιμούν ότι αυτό ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς, έχω πρόσωπο να το κάνω. Οι κοινωνικοί εταίροι είναι και στη συμφωνία τους προϋπόθεση και στο memorandum που υπογράψαμε με την τρόικα. Από την αρχή το είπα όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να μην έρθει. Όμως μεταξύ τους δεν θα συζητήσουν; Θα συζητήσουν από ότι ακούω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο) Την αύξηση του ορίου των απολύσεων …..;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η αύξηση του ορίου των απολύσεων περιλαμβάνεται στη ρύθμιση που θα κατατεθεί το απόγευμα. Η αποζημίωση και ο τρόπος καταβολής της είναι ζήτημα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους. Το λέω για 4η φορά.

Και επειδή λέει η κα Κοψίνη “και αν δεν προσέλθει ένας εταίρος; “, έχω την ενημέρωση, το λέω με κάθε επιφύλαξη, ότι ακόμα και αν κάποιος Εταίρος δεν προσέλθει στο υπουργείο Εργασίας να συζητήσει, θα συζητήσουν οι Εταίροι μεταξύ τους. Δηλαδή θα πραγματοποιηθεί το επιθυμητό. Να συζητήσουν οι δύο τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Είστε στη θέση αυτή τη στιγμή να πείτε ότι όλα αυτά που θα ανακαθορίσετε δεν θα χειροτερεύσουν το 2012, το 2013 ή το 2014; Γιατί η επιτήρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και όλη αυτή η διαδικασία. Ένα ζήτημα είναι αυτό. Αν είστε σε θέση να πείτε ότι αυτός είναι ο πάτος.

Και το δεύτερο, όσον αφορά το ζήτημα με την ανεργία, έχετε πολλές φορές την εκτίμηση για ισπανικού τύπου 18% και 20%. Τώρα που οι απολύσεις γίνονται πιο φτηνές και πιο πολλές, τι εκτίμηση κάνετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε ότι αφορά τον πάτο που λέτε, εγώ πιστεύω και δεν έχω διστάσει να το πω και θα το πω ακόμη μια φορά, ότι η για την Ελλάδα αυτός ο μηχανισμός στήριξης, που ο Πρωθυπουργός της χώρας πέτυχε να συνταχθεί στις 25 Μαρτίου και αποφάσισε να ενεργοποιηθεί πριν λίγες ημέρες, έχω λοιπόν πει και ξαναπεί και το ξαναλέω ότι είναι η τελευταία ελπίδα της χώρας.

Μπορεί να προκύπτει αυτή η διαπίστωση μου ως αποτέλεσμα μικρότερης εμπειρίας από ότι έχουν άλλοι, πολύπειροι πολιτικοί. Όμως στο βαθμό που εγώ μπορώ να καταλάβω τα πράγματα, δεν βλέπω άλλη ευκαιρία.

Άρα η μοναδική ευκαιρία για τον τόπο είναι καθόσον χρόνο βρίσκεται η χώρα στο καταφύγιο αυτών των 110 δισ. που δανείζονται στη χώρα με τιμές επιτοκίου λογικές, η μόνη ελπίδα που έχει η χώρα είναι να οργανώσει τους μηχανισμούς της ανάπτυξης της. Και με το κλείσιμο της τριετίας η χώρα θα βρεθεί σε μια θέση, όπως είπα και στη εισαγωγή μου, ανάπτυξης και ανάκαμψης.

Αν αυτό δεν συμβεί, εγώ δεν βλέπω πώς η χώρα θα μπορούσε να περπατήσει αλλιώς. Αν όμως συμβεί, όλοι εμείς που τώρα δεχόμαστε μορφές, καταγγελίες, ραπίσματα, προπηλακισμούς, θα έχουμε συμβάλει στη διάσωση της χώρας και αυτός είναι ο στόχος μας.

Στο δεύτερο που λέτε, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πολιτικό ερώτημα. Δεν αφορά μόνο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που ξέρετε ότι υποδέχεται την ανεργία, δεν την δημιουργεί. Σε ότι αφορά τα ποσοστά της. Η Εθνική Στατιστική Αρχή έδωσε στοιχεία ή μάθαμε τα στοιχεία της για τον Ιανουάριο του 2010.

Το ποσοστό του 11,3% που κατεγράφη – και θα σας θυμίσω ότι η πρόταση της ήταν για να κλείσουν οι 3 χειμερινοί μήνες με 12%, και φαίνεται ότι η Εθνική Στατιστική Αρχή επαληθεύεται σ’ αυτή την πρόβλεψη, αφού τον Ιανουάριο είχαμε το 11,3% – σε αυτό το ποσοστό ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το υπουργείο Εργασίας εμείς συνυπολογίζουμε, δεν προσθέτουμε, συνυπολογίζουμε τα ποσοστά των μερικώς απασχολουμένων, έχοντας συνείδηση ότι εξ αυτών το 80% θα ήθελε να έχει μια κανονική εργασία με πλήρη ασφάλιση.

Συνυπολογίζοντας λοιπόν τα ποσοστά του Δεκεμβρίου, γιατί Γενάρη δεν έχουμε γι’ αυτό το δεδομένο, να κινούνται στο 6,5%, αυξανόμενα σε σχέση δηλαδή με τον περασμένο Οκτώβριο, ξέρουμε ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας που έχουν θέμα.

Με ρωτάτε πόσο αυτό θα αυξηθεί. Εγώ δεν έχω στατιστικά δεδομένα άλλα, πέραν αυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε την πεποίθηση. Και τα νούμερα που δίνει σήμερα ο κ. Κικίλιας, που δεν τα ήξερα, γιατί κάθε ημέρα αυξάνονται, έχοντας τα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής και τις προβλέψεις και για το Φεβρουάριο και για τον Μάρτη, θα τα έχουμε σε λίγο στα χέρια μας, προβλέπω ότι επιβεβαιώνονται οι σχετικές προβλέψεις που είχαμε κάνει και εμείς ως υπουργείο.

Αλλά από την άλλη δημιουργώντας αυτές τις αντίρροπες τάσεις, για τις οποίες σας διαβεβαιώνω και το έχω πει και στη Βουλή, όταν ξεκινάγαμε τα προγράμματα και τα ανακοινώναμε με τον κ. Παπανδρέου, στο Περιστέρι τον Μάρτιο, είχα αμφιβολία για το εάν και κατά πόσο θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα θελήσουν να τ’ αξιοποιήσουν. Έλεγα προσφέρουμε κάτι, αλλά υπάρχει κινητικότητα στην επιχειρηματικότητα; Θα βρεθούν άνθρωποι να τα χρησιμοποιήσουν; Και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πιο αισιόδοξες προσεγγίσεις από τη δική μου.

Δεύτερον, έχω κι άλλη μια εμπειρία: Όταν καθορίστηκε από τον κ. Κικίλια το πρόγραμμα για τον τουρισμό και αφορούσε τα εποχικά ξενοδοχεία, άρχισαν αμέσως οι διαμαρτυρίες απ’ όλες τις Ενώσεις των Ξενοδόχων που δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο, να μπουν κι αυτοί στο πρόγραμμα. Και οι ανακοινώσεις τους ήταν πάρα πολύ μαχητικές εναντίον μου.

Συνεννοηθήκαμε με τον κ. Κικίλια ότι αφού αυτή η ζήτηση υπάρχει και στα ξενοδοχεία που δουλεύουν 12 μήνες να επεκτείνουμε το πρόγραμμα και το κάναμε. Και στη συνάντηση που είχαν οι φορείς με τον Πρωθυπουργό στην οποία ήμουν μπροστά, οι ξενοδόχοι όλης της χώρας είπαν πολύ καλά λόγια για το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το πρόγραμμα αυτό. Που σημαίνει, αν και η ροή που λέει ο κ. Κικίλιας, αυξάνεται όπως ο κ. Κικίλιας κάθε μέρα μας ενημερώνει, θα έχουμε μια πολύπλευρη αξιοποίηση των προγραμμάτων.

Αυτό σημαίνει, ότι τον αριθμό των ανθρώπων που ζητούν κάτι, να μη μένουν σπίτι τους, ζητούν κάτι, ζητούν έστω μια μορφή απασχόλησης ελαστική, ξέρουμε τι ονειρεύεται ο κάθε άνθρωπος, αυτούς τους ανθρώπους τους καλύπτουμε. Και αν οι ενθαρρυντικοί αυτοί ρυθμοί συνεχιστούν, πιστεύω με τη δύναμη του παραδείγματος, όχι με δικές μου εκτιμήσεις, ότι μπορεί και τα προγράμματα που κατοχυρώνουμε στο νόμο σήμερα, και αυτά να δουλέψουν.

Τότε, με δεδομένη και τη λειτουργία του τουρισμού, πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε άλλους αριθμούς στο τέλος της προσπάθειας. Άρα δε θέλω να διακινδυνεύσω καμία εκτίμηση. Έχω τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, και ο κ. Κικίλιας μπορεί να σας πει για τα στοιχεία που έχει ο ΟΑΕΔ με τις ιδιαιτερότητές τους.

ΗΛΙΑΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όλοι γνωρίζετε ότι ο ΟΑΕΔ δημοσιοποιεί τα στοιχεία του κάθε μήνα, βγάλαμε και τα στοιχεία του Μαρτίου, προφανώς τα γνωρίζετε, μαζί με εκθέσεις αναλυτικά, περιφερειακά, τόσο τα στοιχεία του Μητρώου και αρχίζουμε και βγάζουμε, βγάλαμε δηλαδή ήδη των ροών μισθωτής απασχόλησης. Θα πρέπει τώρα και με το καπέλο του επιστημονικού μου χώρου, να σας πω ότι οι καθαρές ροές στη μισθωτή απασχόληση, στο ΙΚΑ, στον ιδιωτικό τομέα, ήταν τον Ιανουάριο -ως καθαρή ροή εννοούμε απολύσεις συν οικειοθελείς αποχωρήσεις μείον προσλήψεις.

Τον Ιανουάριο ήταν μείον 16.000 περίπου, δηλαδή οι προσλήψεις ήταν λιγότερες κατά 16.000 από τις απολύσεις και τις αποχωρήσεις, το Φεβρουάριο αυτό έπεσε στο μείον 1,6% αν δεν απατώμαι και το Μάρτιο άρχισε να γυρίζει θετικό. Δηλαδή οι προσλήψεις ήταν κατά 1.000-1.300 περίπου περισσότερες από τις απολύσεις και τις αποχωρήσεις.

Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έχει αρχίσει μια άλλη πορεία κτλ. Μπορεί να σημαίνει ότι έγιναν ότι απολύσεις ήταν να γίνουν και έχει επέλθει μια στασιμότητα. Απλώς είναι ένα στοιχείο μαζί με άλλα στοιχεία, το οποίο καλό είναι να συνεκτιμάται. Στις προβλέψεις της ανεργίας από τη μεριά της επιστημονικής βάσης, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει στον τουρισμό, πώς θα δουλέψουν τα προγράμματα, τι θα γίνει στ’ αναπτυξιακά κτλ. Δηλαδή δε μπορεί κανείς να δώσει κάποια εκτίμηση με επιστημονική βάση χωρίς να έχει αυτά τα δεδομένα.

Να πω και το εξής: Η αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο θεωρείται ομαδική απόλυση, περί αυτού πρόκειται, για όσους γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας επί της ουσίας δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Καμία απολύτως σημασία. Ξέρετε ότι το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολούν μέχρι 20 άτομα και λιγότερα. Στις επιχειρήσεις αυτές οι απολύσεις ήταν και είναι ελεύθερες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν κατάλαβα στην αρχή που αναφερθήκατε σε ένα μέτρο αναστολής της επιστροφής δανείων. Τι είναι αυτό; Δεύτερον: Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και τη δυνατότητα που θα υπάρχουν στις κλαδικές συμβάσεις να είναι μικρότερος ο κατώτατος μισθός από αυτόν που θα προβλέπει η εθνική σύμβαση εργασίας, εδώ ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου.

Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτό και δεν ξέρω τι νόημα έχει αυτό σε σχέση με την εργασιακή μαθητεία που θα είναι κατά 80% μικρότερο απ’ τον κατώτατο όταν μπορούν στις κλαδικές συμβάσεις ο οποιοσδήποτε, δεν ξέρω με ποιες προϋποθέσεις θα το βάλετε, να έχουν μικρότερους μισθούς από τον κατώτατο της εθνικής.

Δεν ξέρω επίσης τι σημαίνει η εγγυημένη ελάχιστη σύνταξη που είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Θέλω κάποιες διευκρινίσεις, πόση θα είναι αυτοί, από πότε θα ισχύσει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις. Θέλω να πω, κυρίες και κύριοι ότι εμείς κινηθήκαμε δυστυχώς στο πλαίσιο δυσμενών διλημμάτων. Κατάρρευση της χώρας ή διάσωση της χώρας; Ανεργία ή έστω απασχόληση με ελαστικές μορφές; Το δίλημμά μας δεν ήταν ελαστικές μορφές ή πλήρης απασχόληση; Ήταν ανεργία ή προώθηση μιας κατοχύρωσης στο πλαίσιο αυτών που μπαίνουν στις ελαστικές μορφές. Κανένα εισόδημα ή περιορισμός των εισοδημάτων για να βγει η χώρα από την κρίση.

Όλο τέτοια διλήμματα λύναμε. Και σας ξαναλέω ότι Δεκέμβρη-Ιανουάριο συζητούσαμε με τους επιτηρητές μας, από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός συζητούσαμε με τους δανειστές μας, όταν από την αγορά δε βρίσκαμε χρήματα. Ή τα βρίσκαμε, αλλά με τα επιτόκια τα οποία έχετε παρακολουθήσει. Προσπαθήσαμε να παρέμβουμε με μια δέσμη κοινωνικών μέτρων. Μία απ’ αυτές είναι σχετικά με τον ΟΕΚ, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που έχει προγράμματα δανειοδότησης είτε για αγορά είτε για ενοικίαση κατοικίας.

Και είπαμε στην κα Κωτίδου, την Πρόεδρο του Οργανισμού, να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, ο νόμος θα της δίνει αυτή τη δυνατότητα, όποιος θέλει, κάποιος μπορεί να μη θέλει, αλλά όποιος θέλει να μην αποπληρώνει τα δάνειά του το 2010 και το 2011, να μπορεί να το κάνει. Αυτό περιλαμβάνεται στο νόμο Παπακωνσταντίνου που έγινε σήμερα με δική μάς πρωτοβουλία. Αλλά για τον κατώτατο, ευρισκόμενοι μέσα στα τρία διλήμματα που σας είπα πριν, παρ’ ότι στον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ είχαμε πει «όχι» γιατί κι αυτός μας το είχε πει, «έχετε πολύ υψηλό προσδιορισμένο κατώτατο από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση», και λέγαμε ότι δεν είναι υψηλός, διότι είναι 740 αλλά ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στα 140 ευρώ είναι εισφορά. Μένουν 600 ευρώ.

Και λέγαμε στον κ. Γκούρια, ” πόσο κάτω να πάμε; ” Και λέγαμε όχι. Αλλά σ’ έναν διεθνή οργανισμό που έκανε έκθεση για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο που σας προείπα, που γινόταν στο τέλος η συζήτηση, κατοχυρώσαμε μια σειρά από πράγματα αλλά και μια σειρά από πράγματα, όπως είπα στην εισήγησή μου, δεν τα κατοχυρώσαμε.

Κατοχυρώθηκε στο μνημόνιο η γνώμη του συνομιλητή μας που ήθελε αυτή τη μείωση για την οποία παρεμβήκαμε με το πρόγραμμα. Πώς την ήθελε; Η δική μου πεποίθηση είναι ότι οι Κοινωνικοί Εταίροι το ζήτησαν. Η προβολή του επιχειρήματος της ανταγωνιστικότητας, από μας είχε τον αντίλογο, το «όχι», να πάμε στις τιμές των προϊόντων, να μην πάμε, δέχτηκαν τον 13ο και 14ο, εδώ έπρεπε κι εμείς με τη σειρά μας σε κάτι που αυτοί επέμεναν να δεχτούμε. Υπήρξε αυτή η διαπραγμάτευση με τους αξιοπρεπείς όρους που είπα στην εισήγησή μου.

Εμείς δεν το θέλαμε. Και πήραμε το μέτρο Σπυρόπουλου – Κικίλια ως αντίδοτο. Όποιος το υποτιμάει, το υποτιμάει. Όποιος μπαίνει στο πρόγραμμα. Εμείς θέλουμε να μπουν όλοι στο πρόγραμμα. Μακάρι να είναι πάρα πολλοί, μακάρι να είναι όλοι. Θα κοιτάξουμε να το καλύψουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ συγνώμη, έχετε υπ’ όψιν σας ότι σήμερα θεσπίζεται υποχρεωτικό κατώτατο όριο σε χώρες όπου δεν υπήρχε κι εμείς το καταργούμε; Έχουμε δηλαδή πρωτοτυπία ευρωπαϊκή σ’ αυτό το κομμάτι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ξέρετε πόσες φορές είπα ότι τέτοια μέτρα, τέτοια δέσμη μέτρων, κι από την προηγούμενη, όχι μόνο με την τελευταία, δεν έχει πάρει η χώρα; Και ξέρετε τι απαντούσαν; Χώρα σ’ αυτή την κατάσταση δεν έχει βρεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Όχι. Πρέπει να βάλουμε ένα χέρι, πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη χώρα απ’ αυτό.

Αυτό δεν είναι για πάντα, αυτό είναι ένα τούνελ. Όχι το σύνηθες των δήθεν κρίσεων που οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης άρθρωναν κάθε λίγο και λιγάκι. Κυρίως όποιος ήταν στην αντιπολίτευση έβλεπε κρίση. Και μέσα στη Κυβέρνηση δεν την έβλεπε. Τώρα τη βλέπουμε όλοι. Και αυτό είναι ένα μάθημα για το πελατειακό πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης. Κρίση κατά κυριολεξία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς το προσδιορίσαμε. Στην εισήγησή μας θα πούμε ότι εμείς που νομοθετούμε, διατηρώντας τη συνταγματική μας αρμοδιότητα σε σχέση και με τους κοινωνικούς εταίρους, ακούμε τι θα πουν και η υποχώρησή μας είναι αυτή που είπαμε: Στην εργοδοτική εισφορά, στην εισφορά του εργαζόμενου. Δεν πάμε παρακάτω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Αυτό είναι το πρόγραμμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι είναι και το μνημόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να σας πω, επειδή είχα την προσωπική ευθύνη της σύνταξης της διάταξης το Σάββατο και την Κυριακή και επειδή τώρα πριν από λίγο με τον κ. Σπυρόπουλο την επαναδιατυπώσαμε. Είχαμε στην αρχή κατά το μνημόνιο αυτή τη διατύπωση «εισαγωγής προαιρετικής».

Το αφαιρέσαμε και είπαμε, όπως σας είπα στην αρχή της ομιλίας μου, ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις της διαιτησίας θα διατυπωθούν με το Προεδρικό Διάταγμα μετά από διάλογο με τους Εταίρους. Δεν εισάγουμε στη ρύθμιση σήμερα, το αφαιρέσαμε, την προαιρετικότητα. Ξέρουμε καλά το μηχανισμό της εθνικής γενικής συλλογικής, των κλαδικών, των επαγγελματικών, την ξέρουμε. Εγώ την ξέρω και νομικά καλά.

Ξέρουμε την πορεία των μεταπολιτευτικών πραγμάτων, ξέρουμε την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων του νομοθέτη σε σχέση με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Εδώ είχαμε παρέμβαση προφανώς επειδή οι Εταίροι το ζήτησαν, όχι όλοι οι Εταίροι, κάποιοι Εταίροι το ζήτησαν.

Η ενημέρωσή τους δηλαδή της Τρόικα, δεν ήταν ενημέρωση που παρήγετο μόνο από τα στοιχεία που έδινε το ελληνικό δημόσιο, ή τα επιχειρήματα των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας πριν, τώρα τα δικά μας, ήταν και ενημέρωση που αντλούν από τους Κοινωνικούς Εταίρους και αιτήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ξαναλέω ότι σε ότι αφορά το δικό μας πολιτικό χαρακτήρα και τις δικές μας πολιτικές επιλογές θα τις βρείτε στο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Τετάρτη. Αυτά είναι το μνημόνιο. Όμως το μνημόνιο θα εναρμονιστεί και με τις παρεμβάσεις που ψηφίσαμε την περασμένη Τετάρτη. Είναι πια ένα πλαίσιο.

Και εμείς ξέρουμε σε σχέση και με το εσωτερικό μέτωπο από ποιες διαπραγματεύσεις περάσαμε και τι δυσκολία είχαμε σε όλα μας τα επιχειρήματα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην Τρόικα, αναφέρομαι και στο εσωτερικό μέτωπο.

Μ. ΛΑΜΠΑΔΙΤΗ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελεί μια σκέψη …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μια σκέψη. Το είπα και χτες. Είναι συζήτηση. Εμείς επειδή έχουμε ένα μεγάλο βάρος της ευθύνης όταν μειώνεται στο βαθμό που μειώθηκε η σύνταξη και έχουμε ανθρώπους που σε αυτό το υπουργείο μας λένε “Εμάς;” και τους απαντήσαμε ότι “Παλέψαμε να διατηρήσουμε ένα ποσό ” και εδώ ήταν μεγάλη η συμβολή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη διατήρηση.

Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε τις τελευταίες δυο ημέρες, εμείς από την Τετάρτη και μετά λίγα πράγματα κάναμε. Το υπουργείο ολοκλήρωσε την Τετάρτη. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, και εμείς βέβαια σε κάποια σημεία, αλλά τον κύριο κορμό της ευθύνης τον είχε ο υπουργός των Οικονομικών. Έσωσε, διέσωσε κάτι. Έχουμε όμως το επιχείρημα “Εμάς μειώνεις; Τα 800 μου τα κάνεις…;”.

Και κυρία Λαμπαδίτη γι’ αυτό εμείς όταν ρωτηθήκαμε ή όταν το συζητήσαμε, λέμε είναι θέμα κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αλλά ούτε τους αριθμούς έχουμε εμείς, ούτε έχουμε και τα στατιστικά στοιχεία πόσοι δηλώνουν πόσα εισοδήματα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, πόσο είναι χρήσιμο το μέτρο.

Εμείς τι είπαμε; Είπαμε ότι αφού το φορολογικό, πράγματι για πρώτη φορά μετά το ’74, πιάνει αυτά τα στρώματα που φοροδιαφεύγουν, αλλά εμείς χρειαζόμαστε και νωρίτερα κάποια χρήματα, αφού στις επιχειρήσεις βάζεις έκτακτη εισφορά με βάση την κερδοφορία του ’09 με τα στοιχεία του ’09, η γνώμη μας ήταν με τα στοιχεία του ’09 μπορείς να δεις και αυτά τα στρώματα τα οποία…

Αλλά η απόφαση είναι του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι του υπουργείου Εργασίας, ούτε θέλουμε να κάνουμε εισπήδηση. Το συζητήσαμε και με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Σαχινίδη, συζητήθηκε και σε ευρεία σύσκεψη χτες, όμως δεν έχουμε εμείς την τελική απόφαση. Και θα δεχτούμε όποια τελική απόφαση υπάρξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Δυο ερωτήσεις. Πρώτον, σε σχέση με τα εργασιακά υπάρχει θέμα μείωσης … και αν υπάρχει ποια είναι η πρόταση της Κυβέρνησης.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι. Δεν έχουμε εμείς. Εμείς ότι παράγεται από το μνημόνιο το φέρνουμε σήμερα στη Βουλή. Δεν έχουμε. Ας πούμε έχουμε τη συγκεκριμενοποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, δηλαδή να βάλουμε όρια χρονικά, δηλαδή έχουμε και κάποια άλλα άλλης σημασίας από τα πρώτα, αλλά αυτό δεν το έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Ωραία. Δεύτερον, μιλήσατε για την αύξηση με το νέο ΛΑΦΚΑ … ο προηγούμενος ΛΑΦΚΑ κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι – όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το νέο ΛΑΦΚΑ και τον κάνει συνταγματικό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο προηγούμενος ΛΑΦΚΑ έχει κριθεί με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Υπήρχε μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε προβληματική μια επιμέρους νομική οργανωτική ρύθμιση για το ΛΑΦΚΑ. Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας και η λύση δίδεται από νομικής και συνταγματικής πλευράς από το γεγονός ότι δεν είναι αφαίρεση περιουσιακού στοιχείου υπέρ ας πούμε του κεντρικού κρατικού προϋπολογισμού, αλλά είναι υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ίδιου του συνταξιοδοτικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων. Έχετε καθορίσει …ή θα περάσουν πάλι 7 μήνες για να δούμε την περιουσία των Ταμείων; Ένα. Και δεύτερον η Ελλάδα θα συνεχίσει να …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι θέματα τα οποία έχουμε ανακοινώσει για το Ασφαλιστικό. Το πρώτο έχει να κάνει με τη σύμπραξη Τραπεζών που θα αναλάβει τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, ύψους 2 δισ. ευρώ κατά αντικειμενική αξία, άρα αυτό είναι λυμένο νομοθετημένο, όταν ψηφιστεί ο νόμος για το Ασφαλιστικό ψηφίζεται και αυτό.

Και σε ότι αφορά, έχει πει ο κ. Κουτρουμάνης επανειλημμένα ότι μέσα από τον ενιαίο μηχανισμό καταβολής της σύνταξης, που σημαίνει συναρμολόγηση των διαδικασιών καταβολής σύνταξης από τους επιμέρους φορείς θα προκύπτουν οι διπλοσυνταξιούχοι και όσοι δεν δικαιούνται για το λόγο αυτό της συντάξεώς τους και όσοι έχουν περάσει το πλαφόν και παρ’ ότι έχουν περάσει το πλαφόν που σήμερα ισχύει, παίρνουν τις συντάξεις τους. Συνεπώς υπάρχει η απάντηση στο πρόβλημα αυτό από το νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου.

Ευχαριστούμε πολύ και συγνώμη αν κάπου σας έχουμε στενοχωρήσει».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *