06.05.2012 – Βουλευτικές εκλογές: Ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό κατέγραψε το αποτέλεσμα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και νέο τοπίο στον κοινοβουλευτικό χάρτη φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα, με επτά κόμματα να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή. Η εντυπωσιακή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη πτώση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, το υψηλό ποσοστό της αποχής (34,95%) αλλά και των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής (19, 02%), αποτύπωσαν την αλλαγή των συσχετισμών στον κοινοβουλευτικό χώρο.

 

Η ΝΔ ανακηρύχθηκε πρώτο κόμμα, με ποσοστό (18,85%) και 108 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 16,79% και 52 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 13,18% -το χαμηλότερο ποσοστό του από το 1974- και 41 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,62% και 33 έδρες, το ΚΚΕ 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά 6,11% και 19 έδρες. Εκτός Βουλής έμειναν οι Οικολόγοι Πράσινοι (2,93%) ο ΛΑΟΣ (2,90%) και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη (2,56%).

 

Η έλλειψη συγκέντρωσης ποσοστού αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, οδηγεί, βάσει του Συντάγματος, στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, προκειμένου τα κόμματα να επιδιώξουν συνεργασίες.

 

Με τη φράση «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ανοικτή πρόταση συνεργασίας σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.

 

Το γεγονός, τόνισε, ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες μας, καθώς, όπως είπε, «αποτελούμε το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας» στη χώρα και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε έτοιμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του μνημονίου.

 

«Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η ΝΔ δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνοντας τη δήλωσή του.

 

Τη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου «να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας» ανέλαβε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε, θα επιδιώξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως επιβραβεύτηκε η πρόταση του κόμματός του για κυβέρνηση της Αριστεράς «που με τη στήριξη του λαού θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς της δυστυχία».

 

Την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ανεξάρτητα από τη θέση τους για το μνημόνιο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατή «μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού».

 

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επώδυνη» για το ΠΑΣΟΚ την ημέρα των εκλογών, όμως υπεραμύνθηκε των επιλογών του κόμματος σημειώνοντας πως «πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το μέλλον του έθνους». Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά άλλων κομμάτων, που δεν κατονόμασε: «Στη δική μας πλάτη στήθηκε ένας χορός δημαγωγίας και λαϊκισμού από δεξιά και αριστερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αυτό που χρειάζεται πλέον η χώρα είναι μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και απέκλεισε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

 

Το «ούτε νεκρός» (για συνεργασία με ΝΔ) ισχύει, απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν συνεργαζόμαστε με δοσίλογους», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι συμφωνούν μόνο στα οικονομικά.

 

Την πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς απέρριψε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

«Παραμένουμε στο όχι στη συνεργασία», τόνισε η κ. Παπαρήγα, αφού όπως είπε, για να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει «ριζική στροφή», μια «τούμπα», αλλά και «απαράδεκτους συμβιβασμούς» όσον αφορά στα λαϊκά συμφέροντα και κάλεσε τους πολίτες να μην παραπλανηθούν από τη «μεταμφίεση» του πολιτικού συστήματος που θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες.

 

Ο ελληνικός λαός μίλησε και καταδίκασε τις επιλογές του μνημονίου, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εκτίμησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την οργή και αγανάκτηση των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε και την ανησυχία του για την είσοδο στη Βουλή της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα δώσει δημοκρατικό αριστερό άλλοθι σε πολιτικές που εξαθλιώνουν το λαό, τονίζοντας πως  «θα κινηθούμε με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Με συκοφαντήσατε, με λασπολογήσατε, με φιμώσατε, σας νίκησα», ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος με δηλώσεις του εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων, υπογραμμίζοντας πως «όσοι προδίδουν την πατρίδα ήρθε η ώρα να φοβηθούν. Ερχόμαστε. Είμαστε Έλληνες πατριώτες, εθνικιστές και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να το αμφισβητήσει».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *