09.05.2013 – Γ. Στουρνάρας: «Η Ελλάδα σώζεται, οι συνθήκες βελτιώνονται»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Σίγουρος πως η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014 εμφανίσθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως δεν θα υπάρξει ανάγκη νέων μέτρων αν τηρηθούν τα ήδη συμφωνηθέντα.

Μιλώντας στην εκπομπή “ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ” αναφέρθηκε στο θέμα της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας πως έχουν γίνει κατασχέσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατομμύρια ευρώ και περισσότερα από 650 πρόσωπα μπήκαν στη φυλακή.

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, επισήμανε πως «έχουμε ήδη πάρει 2 χρόνια παράταση» και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.

«Προγραμματίζουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Τα οικονομικά μέτρα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τους δημοσιονομικούς στόχους όμως Ε.Ε. και Νομισματικό ταμείο είχαν ενιαία φωνή. Χαλάρωση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει τα ελλείμματα ειδικά σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει χαλάρωση της λιτότητας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως από την επόμενη χρονιά θα αρχίσουν να διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως το κλίμα στο εξωτερικό για τη χώρα μας έχει ήδη αντιστραφεί: «Ο διεθνής παράγοντας βλέπει ότι η Ελλάδα σώζεται και ότι παραμένει στο ευρώ. Οι συνθήκες βελτιώνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο κυρίαρχος στόχος για εφέτος είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε η κυβέρνηση να διεκδικήσει από τους δανειστές της ελάφρυνση του χρέους και πρόσθεσε: “Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014 αφού πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Ελπίζω και εμείς να έχουμε την καλή τύχη που είχε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που αρχίζουν και βγαίνουν στις αγορές με επιτόκια κάτω του 6%. Εγώ αυτό το βλέπω προς το τέλος του 2014 όταν θα έχουμε πετύχει ποιοτικό πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Το 2014 θα βγούμε αναγκαστικά από το μνημόνιο, άρα θα πρέπει να βγούμε στις αγορές».

Είπε ακόμη ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων όσο τηρούνται οι δεσμεύσεις, σημειώνοντας: «Όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί δεν υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Θα υπάρξει ωστόσο αν δεν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα».

Ερωτηθείς για το τι θα έλεγε σήμερα σε έναν άνεργο, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως «πρώτα απ’ όλα θα προσπαθούσα να του βρω μια δουλειά. Σίγουρα έχουν γίνει κάποια σημαντικά πράγματα τα οποία μας επιτρέπουν να του πω ότι υπάρχει».

Ο υπ. Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά, λέγοντας πως «η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο της τάξης 2 τοις χιλίοις σε επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Είναι ένα μέτρο που δεν το εφαρμόσαμε. Εφέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου».

Για τις πολιτικές ισορροπίες εντός της κυβέρνησης και τα δικά του πολιτικά πιστεύω, ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε -απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου- ότι δεν γεννήθηκε ΠΑΣΟΚ: «Εμένα, ο πατέρας μου ανήκε στην Αριστερά. Δεν γεννήθηκα, όπως είπατε, ΠΑΣΟΚ. Προέρχομαι από έναν πιο αριστερό ακόμη χώρο», τόνισε, προσθέτοντας πως την μεγαλύτερη στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς του την παρέχει ο πρωθυπουργός.

«Με τον Αντώνη Σαμαρά έχουμε γίνει φίλοι αν και προερχόμαστε από τελείως διαφορετικούς χώρους. Αυτό που μας ενώνει είναι η επιθυμία μας να σωθεί η χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε επίσης ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μεγάλο λάθος, ενώ, ερωτηθείς εάν κυκλοφορεί στο δρόμο και συζητά με τους απλούς πολίτες, δήλωσε: «Πάντα κυκλοφορούσα στο δρόμο. Στο πλοίο πολλοί ήρθαν και μου μίλησαν. Ελάχιστοι διαμαρτυρήθηκαν. Ρωτούσαν γιατί φτάσαμε εδώ. Μου κάνει εντύπωση η ωριμότητα του κόσμου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *