10.05.2010 – Χωρίς τα κόμματα της Αριστεράς η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια για την πορεία της οικονομίας και της χώρας

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την «πορεία της οικονομίας και της χώρας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς, πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς και ακολούθησαν ο Γ. Καρατζαφέρης και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του προς τους τρεις αρχηγούς -που μεταδόθηκαν από τη ΝΕΤ- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων: «Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι βαθιά πολιτική. Γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε οι δανειστές επέβαλαν τους όρους τους. Πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί η σύλληψή της αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος. Δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις. Σας καλώ να συζητήσουμε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης».

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε επίσης ότι «ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και ξέρουμε γιατί. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και η υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, η αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του “πόθεν έσχες” των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος, πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε «μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά είτε για τα μεγάλα», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «η αυστηροποίηση αλλά κυρίως η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα και αυστηρά οι επίορκοι, αποτελεί προϋπόθεση για την κάθαρση στην κρατική μηχανή».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ευχαριστώ τον Κ. Παπούλια για τη συνεισφορά του. Ξέρουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Όχι μόνο φυσικό πλούτο αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά χρειάζονται αλλαγές. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες. Να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας, της ατιμωρησίας και της αδιαφάνειας, όπου ένα πολιτικό σύστημα εξυπηρετεί ειδικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Δικαιωθήκαμε στον αγώνα μας γιατί με τις θυσίες από τη μία πλευρά του ελληνικού λαού και τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης».

«Δικαιωθήκαμε γιατί είπαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και διεθνές. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο συζητήσαμε σήμερα. Όμως αυτό το πρόγραμμα απαιτεί να είναι παρόντες όλοι. Είναι κρίμα που η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν απόντες. Εμείς όμως τη μάχη θα τη δώσουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της συνάντησης έκανε αναλυτικές δηλώσεις από τη Ρηγίλλης: «Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που συνήλθε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξα ότι η χώρα διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, όπως, άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ζούμε, λοιπόν, σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία, αυτό που ονομάζουμε νέα Μεταπολίτευση. Και να αποκρούσουμε πολιτικές συμπεριφορές που πυροδοτούν την κοινωνική οργή κάνοντάς την ανεξέλεγκτη».

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε επίσης «την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Μέτρα που αφορούν τη διαφάνεια στη χρήση των δημόσιων πόρων, τη γενίκευση του ”πόθεν έσχες” στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού. Αλλά και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέχισε τις δηλώσεις του, λέγοντας: «Πρότεινα πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον Ελληνικό λαό. Τέτοια μέτρα αφορούν στην άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του ”Καλλικράτη”. Τη μεταναστευτική νομοθεσία μπορούμε να την εξετάσουμε εξ αρχής όταν περάσει η κρίση. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εξοικονόμηση δαπανών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχουμε δεσμευτεί, χωρίς να εμπλακούμε στις συνενώσεις των Δήμων. Ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να μπορεί να αναβληθεί για μετά την κρίση, όταν θα υπάρχουν και οι σχετικοί πόροι. Χωρίς τους οποίους δεν έχει νόημα. Πάντως και τις δύο αυτές προτάσεις μου, για τον μεταναστευτικό νόμο και τον Καλλικράτη, ο πρωθυπουργός δεν τις δέχθηκε.

Ακόμη, πρότεινα άμεσα μέτρα για την άρση της μεγαλύτερης αδικίας που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο, δηλαδή, την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, των άνεργων και των χαμηλόμισθων, βρίσκοντας χρήματα – γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ – από ισόποσες περικοπές αλλού, για να καλύψουμε τη διαφορά».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του για «μέτρα που μπορούν να βγάλουν την οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των επίμονων ελλειμμάτων, που οδηγούν σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα πιο βαθιά ύφεση και ακόμα πιο επίμονα ελλείμματα», ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Εδώ πρότεινα τα γνωστά μέτρα τόνωσης της οικονομίας άμεσα, και μεσοπρόθεσμα την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Είναι, επίσης, απαραίτητη μια σταυροφορία για τη μείωση της γραφειοκρατίας με νομοθετικές ρυθμίσεις κατά κύματα, καθώς και η άμεση ρύθμιση του Επενδυτικού Περιβάλλοντος που δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ψήφιση ενός νέου Αναπτυξιακού νόμου».

Ο Α. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχουν σήμερα περιθώρια για μείζονες πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, όταν η χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αναιρεί την αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Πιστεύω, όμως, ότι, αν η κυβέρνηση έχει διάθεση για εθνική συνεννόηση μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, μπορούν να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα. Δεν συζητάμε για συγκυβέρνηση ή για οικουμενικά σχήματα. Αλλά προτείνω την ελάχιστη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση. Κι εδώ, ασφαλώς, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς. Και θα ζητήσω να συναντηθώ μαζί τους έστω και διμερώς».

«Ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα. Συζητήθηκαν πέρα από τα οικονομικά ζητήματα και μία σειρά άλλων θεμάτων και έχω την αίσθηση πως αν όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης, απάντησε ότι «υπήρξε οικουμενική συνεννόηση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *