15.05.1998 – Κ. Σημίτης: «Όποιος έχει στοιχεία που τεκμηριώνουν ισχυρισμούς για δήθεν σκάνδαλα να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα. Ο δρόμος προς τον Εισαγγελέα είναι γνωστός»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Πυρά κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

«Τις μέρες αυτές τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν μια νέα επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, εγκαταλείποντας τελείως το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αποκλειστική τους φροντίδα η σκανδαλολογία, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, η απειλή εξεταστικών επιτροπών και δικαστηρίων. Υποχρέωση μου είναι να διαπιστώσω πρώτα απ΄ όλα ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει την έλλειψη πολιτικών προτάσεων και επιχειρημάτων, την αδυναμία, να προβάλλουν μια συγκροτημένη πολιτική άποψη, την έμμεση αναγνώριση ότι η μάχη δεν κερδίζεται από αυτούς σε επίπεδο αντιπαράθεσης για την πολιτική. Η σκανδαλολογία είναι η διέξοδος τους από το αδιέξοδο ιδεών και προτάσεων».

Αναφορικά με τα ζητήματα ελέγχου και διαφάνειας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Σημίτης κάλεσε όσους καταγγέλλουν «δήθεν σκάνδαλα» να καταθέσουν στον εισαγγελέα τα στοιχεία που διαθέτουν: «Η απάντηση σε όλες αυτές τις δήθεν καταγγελίες είναι απλή. Όποιος έχει στοιχεία που τεκµηριώνουν ισχυρισµούς να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα. Ο δρόµος προς τον Εισαγγελέα είναι γνωστός. Όποιος προβάλλει δήθεν σκάνδαλα, αλλά αγνοεί τον δρόµο προς την Εισαγγελία συµπεριφέρεται ανεύθυνα. Και απέναντι στον τόπο και απέναντι στο πολιτικό µας σύστηµα. Γίνεται νεροκουβαλητής όλων εκείνων που θέλουν να απαξιώσουν την πολιτική για να προωθήσουν είτε δικά τους συµφέροντα, είτε τις δηµοκρατικές τους αντιλήψεις. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση υποστηρίζουν σταθερά τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, του ελληνικού λαού, απέναντι στα διάφορα οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους. Η στάση μας αυτή βεβαίως και ενοχλεί. Και βεβαίως οι ενοχλούμενοι ενορχηστρώνουν διαμαρτυρίες, πιέζουν , προσφεύγουν σε επιχειρηματολογίες, όπου αποκρύπτουν με επιμέλεια τι επιδιώκουν, στρατεύουν υπερασπιστές για την πολιτική τους, για να γίνουν πιο πιστευτοί».

Για τη στάση δε της κυβέρνησης απέναντι σε όλα αυτά, ξεκαθάρισε: «Αυτές οι προσπάθειες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν ούτε να μας σπρώξουν σε άλλους δρόμους από εκείνους που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του τόπου. Ας το καταλάβουν όλοι καλά. Εμείς αισθανόμαστε ηθικό χρέος να ακολουθήσουμε μια στάση που δίνει κύρος και αξιοπρέπεια στη χώρα, στην πολιτεία, στους πολίτες. Αυτή τη στάση θα τηρήσουμε χωρίς δισταγμούς, αποφασιστικά. Γιατί είναι η μόνη που δικαιώνει τον αγώνα μας, η μόνη που εκφράζει τους Έλληνες».

Ο πρωθυπουργός αφού υπογράμμισε ότι «η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ είναι μονόδρομος», σημείωσε πως «η ΟΝΕ δεν είναι βεβαίως πανάκεια, αλλά θα υπάρξουν και αρνητικά φαινόμενα όπως η ανεργία κ.ά.», παρουσιάζοντας, παράλληλα, στοιχεία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής των προηγούμενων ετών, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ανεργία, τις κοινωνικές δαπάνες, την απασχόληση, τους αγρότες, τη φορολογία.

Ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα, ο Κ. Σημίτης τόνισε: «Λέμε όχι στο ξεπούλημα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Γιατί αυτή η τυφλή λογική της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος φανερώνει ότι η Ν.Δ. δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε όραμα για τη χώρα. Ο κ. Καραμανλής μέσα στην ένδεια των προτάσεων του είναι ο μόνος πολιτικός στην Ευρώπη που μετά είκοσι έτη γοητεύεται από τον γηράσκοντα Θατσερισμό. Λέμε το ίδιο κατηγορηματικά όχι στην καταστροφική στασιμότητα στην οποία μας καλεί η δήθεν αριστερή κριτική της αντιπολίτευσης. Δεν έχει καμιά σχέση το συντεχνιακό κράτος με την αριστερά, οποιαδήποτε αριστερά. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η ελληνική κοινωνία υπάρχει για να συντηρεί τον δημόσιο τομέα».

Ο πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε ως «μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους» διότι «δεν πρέπει απλά να αποτραπεί η στασιμότητα και η ανισότητα, αλλά να δημιουργηθούν νέες πηγές πλούτου και δυναμισμού(…)Να μετατραπεί το κράτος σε κράτος στρατηγείο και να είναι ανταγωνιστικό. Να γίνει ο δημόσιος τομέας τέτοιος που οι πολίτες να αισθάνονται ότι τους παρέχει σωστές και σύγχρονες υπηρεσίες», έκανε λόγο για «κρίσιμο προσεχές διάστημα», καθώς, όπως είπε «πρέπει να υλοποιηθούν αποφάσεις που δεν συμβιβάζονται με παραδοσιακές νοοτροπίες και χρόνιες πρακτικές», αναφέροντας ενδεικτικά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης της Ο.Α., το πακέτο των μέτρων για την απασχόληση (μερική απασχόληση, διευθέτηση στην αγορά εργασίας) τις μετοχοποιήσεις, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το νόμο για την κοινωνική ασφάλιση, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

«Η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, παρά τα όσα έχει ήδη επιτύχει και θέτει ως κεντρικό ζήτημα το δημόσιο χρέος», επανέλαβε ο πρόεδρος του Κινήματος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, απευθυνόμενος στα μέλη της Κ.Ε. και της Κ.Ο., υπογραμμίζοντας ότι «στρατηγικός στόχος είναι η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα» καθώς «αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών».

Τέλος, ο Κώστας Σημίτης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση μπορεί να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια, αφού ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα της πολιτικής της και οι κόποι πιάνουν τόπο. Η κυβερνητική πολιτική αποτελεί ακριβή και συνεπή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων», τονίζοντας πως «φιλολαϊκό δεν είναι το ευχάριστο και αντιλαϊκό το δυσάρεστο, αλλά φιλολαϊκό είναι το κοινωνικά αναγκαίο. Δεν είμαστε εδώ για να διηγούμαστε παραμύθια, είμαστε εδώ για να λέμε την αλήθεια, λέμε την αλήθεια και για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *