24.01. 2012: Τελευταίο “ταξίδι” για τον Θ. Αγγελόπουλο

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με το Δημήτρη Μαρούλη

Στις 24 Ιανουαρίου  2012  έφυγε από τη ζωή ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο, στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας “Η άλλη θάλασσα”.

Ο Θ. Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, ξεκίνησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο ΑΘηνών, τις οποίες εγκατέλειψε και το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας καθώς και μαθήματα εθνολογίας, ενώ στη συνέχεια, μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musee de l’ homme.

Μετά από την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη.

Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του “Εκπομπή”, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “Αναπαράσταση” κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό.

Έκτοτε, οι ταινίες του συμμετείχαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

To 1998 κατέκτησε στις Κάνες τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του “Μία αιωνιότητα και μια μέρα”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *