26/06/2013 – Γ. Στουρνάρας: «Εγώ δεν βλέπω καµία καταστροφή της χώρας – Κατάντια της ελληνικής κοινωνίας οι offshore»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Το μήνυμα ότι η χώρα έχει την ικανότητα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, έστειλε -από το βήμα της Βουλής- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξαπολύοντας παράλληλα οξύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως βρίσκεται σε σύγχυση και επιδίδεται σε λαϊκίστικα επιχειρήματα, χωρίς να αρθρώνει πρόταση.

 

Απαντώντας στον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ”το μνημόνιο οδηγεί στην καταστροφή της χώρας”, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Εγώ δεν βλέπω καµία καταστροφή της χώρας. Πράγµατι, είµαστε µια χώρα που περνάµε δύσκολα, µια χώρα που προσπαθεί να κρατηθεί στα πόδια της. Έχουµε, όµως, θετικές ενδείξεις ότι τα πράγµατα πηγαίνουν καλύτερα και υπάρχει ελπίδα. Και υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάµεις, όπως η Νέα Δηµοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, άλλοι ανεξάρτητοι Βουλευτές , οι οποίοι έχουν το θάρρος της γνώµης και µας βοηθάνε για να βγάλουµε τη χώρα από το αδιέξοδο».

 

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Νοµίζω, όµως, ότι κι εσείς δεν έχετε αποφασίσει τι ακριβώς θέλετε. Απλώς, νοµίζω ότι έχετε πλήρη σύγχυση. Το τελευταίο που χρειάζεται σήµερα η χώρα αυτή είναι λαϊκίστικα επιχειρήµατα του τύπου ”μπορούµε να είµαστε στο ευρώ, αλλά να µην έχουµε µνηµόνιο”. Χαίρω πολύ. Κι εγώ θα το ήθελα. Γίνεται, όµως; Δεν γίνεται έτσι, δυστυχώς!».

 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αφού ζήτησε «πολιτική σταθερότητα» διότι «η προσφυγή σε εκλογές θα έθετε σε κίνδυνο κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα µας για να βγει από την ύφεση», υπογράμμισε πως «ξεκινάµε µία καινούργια περίοδο µε ειληµµένη την απόφαση να βαδίσουµε µέχρι το τέλος της διαδροµής, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζοντας µε εντατικούς ρυθµούς το µεταρρυθµιστικό έργο. Η χώρα µας έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί -και θα ανταποκριθεί- τόσο στους δηµοσιονοµικούς στόχους που έχουν τεθεί, όσο και στο πρόγραµµα των µεταρρυθµίσεων. Για την ευόδωση των προσπαθειών θα απαιτηθεί η µέγιστη δυνατή συναίνεση που αφορά τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Βουλή».

 

Με αφορμή την εφαρµογή στην Ελλάδα της κοινοτικής οδηγίας 2011/16, που, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών «αποτελεί ένα ακόµα µέτρο καταπολέµησης του φαινοµένου της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. διευκολύνοντας τον εντοπισµό εισοδηµάτων που φοροδιαφεύγουν µε τη συνδροµή κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο Γ. Στουρνάρας είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρο. Το πλήρες κείμενο του ”ζωηρού” κοινοβουλευτικού διαλόγου τους, είναι το εξής:

 

«ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: (…)Και κάτι άλλο. Αναφέροµαι επί τροχάδην σε αυτό το νοµοσχέ-διο. Είπατε για τη φοροδιαφυγή. Ποιοι θα φοροδιαφύγουν, εάν υποτεθεί ότι βοηθάµε και ψηφίζουµε αυτήν την οδηγία που εν σωµατώνεται;

 

Σας διαβάζω: ”Όσοι έχουν εισόδηµα από απασχόληση, αµοιβές διευθυντών, προϊόντα ασφάλειας ζωής που δεν καλύπτονται από άλλες νοµικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πληροφοριών και άλλα παρόµοια µέτρα, συντάξεις και ακίνητη περιουσία και εισόδηµα από ακίνητη περιουσία”. Μένω στο τελευταίο, γιατί τα υπόλοιπα είναι για µεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώµατα(…)

 

Λέµε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία: Ξέρετε πολλές ακίνητες περιουσίες που δεν είναι σε off-shore; Έχετε ακούσει ποτέ τι έχει γίνει σε αυτήν την περίφηµη ΔΟΥ Κρανιδίου που έκλεισε και έστειλε τις offshore στη ΔΟΥ Ναυπλίου και η ΔΟΥ Ναυπλίου σήκωσε τα χέρια ψηλά και έλεγε σε όλο τον κόσµο και στους ερωτώντες Βουλευτές ότι ”ξέρετε, δεν µπορούµε να προχωρήσουµε στον έλεγχο, διότι είµαστε πολύ λίγοι υπάλληλοι και αδυνατούµε να αντεπεξέλθουµε σε αυτές τις υποχρεώσεις”; Ξέρετε πόσες έφυγαν µέσα σε µία εβδοµάδα από τις offshore, πόσες άλλαξαν πατρίδα; Γύρω στις εκατόν είκοσι. Ενοχλήσατε ποτέ να µάθετε ποιοι είναι πίσω από τις offshore Κρανιδίου, για να δείτε πώς φεύγουν και για να δείτε πώς γίνεται η φοροδιαφυγή;

 

Και κάτι άλλο. Είχα την τύχη –δεν ξέρω αν είναι τύχη, εγώ θα το έλεγα ατυχία, αλλά τυπικά λέω ότι είναι τύχη- να συµµετέχω στην προκαταρκτική επιτροπή. Στη λίστα Λαγκάρντ, κύριε Υπουργέ, είναι ενενήντα δύο offshore. Ενενήντα δύο! Και, όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν προσωπικά δεδοµένα στις off shore, τα προσωπικά δεδοµένα αναφέρονται σε φυσικά πρόσωπα. Ενενήντα δύο offshore στη λίστα Λαγκάρντ, που για πολλές από αυτές αποκαλυπτόταν από τον διακριτικό τους τίτλο σε ποιον ανήκαν!

 

Από τον διακριτικό τους τίτλο ή εάν θέλετε από την επωνυµία τους αποκάλυπταν οι ίδιες, έσωθεν αποκαλυπτόταν ο ιδιοκτήτης.

 

Τι έγινε; Ποιος έλεγχος; Από ποιο ΣΔΟΕ; Γνωρίζετε για ανθρώπους, φίλα προσκείµενους ή φιλικότατα προσκείµενους στον Πρωθυπουργό, µε ποσά τεράστια και µάλιστα όχι στων ιδίων το όνοµα, αλλά στο όνοµα των γονέων. Τι κάνατε, για να δούµε ότι οι υπηρεσίες υπό τη διοίκησή σας επιτελούν αυτόν τον σκοπό για τον οποίον δηµιουργήθηκαν κι ότι δεν κάνουν φιέστα για το Δελφινάριο, νούµερο στην Ύδρα, για να συλλάβουν µε τα ΕΚΑΜ και το ΣΔΟΕ τον ταβερνιάρη και να παίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης; Εδώ, επί της ουσίας, τι κάνατε γι’ αυτούς, γι’ αυτές τις λίστες και γι’ αυτή τη λίστα Λαγκάρντ µε τις ενενήντα δύοoff-shore;

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: (…) Όσον αφορά τώρα για τις offshore που λέτε, πράγµατι αυτή είναι µία κατάντια της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να κοιταχτούν όλοι στον καθρέφτη γι’ αυτό. Όµως µη λέτε και πάρα πολλά για τις offshore. Γυρίστε και εσείς και κοιτάξτε στο δικό σας περιβάλλον, διότι ο ελληνικός λαός έχει µια παροιµία που λέει ότι ”λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του”.

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: (…) Όσον αφορά στις offshore, εµείς δεν µιλούµε ούτε εκδηλωνόµαστε και εκφέρουµε απόψεις µε υπαινικτικά υπονοούµενα. Εµείς τα λέµε ευθέως. Σας λέµε λοιπόν: Αν θέλετε να πείτε κάτι, να πείτε ονοµατεπώνυµα. Γιατί αν αναφέρεστε σε αυτό το πρόσωπο που εκλαµβάνω ότι εννοείτε, η offshore δεν ανήκει στον ίδιο. Ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο.

 

Εάν θέλετε όµως, µπορούµε να κάνουµε ένα πείραµα. Μπορούµε να µπούµε και σε άλλους βαθµούς συγγενείας. Μπορούµε από τώρα να θεσπίσουµε νόµους, όπως σας είπα, και να το δούµε από τώρα το θέµα. Να δηλώσουµε όλοι την ιδιοκτησία των συγγενών µας µέχρι τον τέταρτο βαθµό, εάν είµαστε σε θέση να λέµε και να ισχυριζόµαστε αυτά τα πράγµατα, για του λόγου το αληθές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *