28/07/1998 – Στ. Τζουμάκας: «Γνώρισα τρεις παρακρατικές οργανώσεις στη ζωή μου: Την ΕΡΕ, τη χούντα και τους δασικούς»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” έκανε λόγο για «παρακράτος», «συμμορία», «δίκτυο εξουσίας», «παρακρατική οργάνωση» και «πρωτοφανή συντεχνία» ορισμένων υπαλλήλων του υπουργείου του, που, σύμφωνα με τον ίδιο, “θάβουν” στοιχεία για τις καταπατήσεις και τα καμένα δάση.

 

«Γνώρισα τρεις παρακρατικές οργανώσεις στη ζωή μου: Την ΕΡΕ, τη χούντα και τους δασικούς», αναφέρει ο υπουργός στη συνέντευξη, όπου, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τις δασικές υπηρεσίες της χώρας για ολιγωρία στη συλλογή στοιχείων που θα βοηθούσαν το υπουργείο να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διαφύλαξη και αναδάσωση των καμένων εκτάσεων: «Αυτό που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι φαρισαϊσμός. Έχουν γίνει άπειρες αναδασωτέες πράξεις και ελάχιστες αναδασώσεις. Για να έρθουν ως εδώ τα στοιχεία για τις καταπατήσεις καμένων εκτάσεων θα πρέπει να υπάρχουν και υπηρεσίες που να δουλεύουν. Κάθε νομαρχία, κάθε δασαρχείο θα έπρεπε να στέλνει αναλυτικά πόσες πυρκαγιές ξέσπασαν, πόσες πράξεις αναδάσωσης, πόσες αναδασώσεις, πόσες καταπατήσεις έγιναν και πού. Εδώ, όμως, είναι όλα διαλυμένα. Κάποια κυκλώματα τα θάβουν τα στοιχεία. Και τα κυκλώματα, στον χώρο του υπουργείου Γεωργίας, είναι απλωμένα σε ορισμένες Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχείων των νομών».

 

«Ορισμένοι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, κάποιοι δασικοί, δασολόγοι και δασάρχες, έχουν υφάνει ένα δίκτυο που δρα ως παρακράτος. Είναι αυτοί οι ίδιοι που αποκρύπτουν τα στοιχεία. Είναι ένας μηχανισμός πρωτοφανούς συντεχνίας», υποστηρίζει ο κ. Τζουμάκας και αφού επισημαίνει πως κανείς δε γνωρίζει τον αριθμό των στρεμμάτων που έχουν καταπατηθεί μετά από φωτιές που έχουν καταστρέψει δασικές εκτάσεις, καθώς, δασικοί υπάλληλοι αποσύρουν στο αρχείο έστω και τις ελάχιστες -αποσπασματικές τις περισσότερες φορές- καταγραφές που υπάρχουν, τονίζει: «Είναι συμμορία. Είναι παρακράτος. Λειτουργούν σε δίκτυο εξουσίας. Χαρακτηρίζουν και αποχαρακτηρίζουν. Πάνε στα χωριά και πουλάνε στάτους. Είναι δυνάστες».

 

Η Νέα Δημοκρατία, διά στόματος Μιλτιάδη Έβερτ και Σάββα Τσιτουρίδη, θεωρεί τις συγκεκριμένες κατηγορίες ως «απαράδεκτες», καλώντας μάλιστα τον υπουργό Γεωργίας να προσφύγει στον εισαγγελέα, για να δώσει ότι στοιχεία έχει στη διάθεσή του σχετικά με τις καταγγελίες και τους χαρακτηρισμούς.

 

«Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στη συνέντευξή του ο κ. Τζουμάκας, φαίνεται πως, ενώ ο υπουργός γνώριζε τους εμπρηστές και τους υποκινητές τους, δεν τους παρέπεμψε στη δικαιοσύνη και στο μεταξύ η Ελλάδα καίγεται και χάνουν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους πυροσβέστες και πολίτες», ανέφερε, σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ, ενώ, ο υπεύθυνος τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής Σ. Τσιτουρίδης κάλεσε τον πρωθυπουργό να «συμμαζέψει τον υπουργό του και τις δηλώσεις του».

 

Στο μεταξύ, τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από το σύνολο –σχεδόν- των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα από επαγγελματίες καταπατητές-εμπρηστές, αλλά και για ανοχή, αδράνεια, ολιγωρία και συχνά συνδρομή που δείχνουν κάποια δημόσια όργανα προς τους καταπατητές, ανέλαβε να διερευνήσει η Δικαιοσύνη, με κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση -από τέσσερις εισαγγελικούς λειτουργούς- που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Γεώργιος Κολιοκώστας.

 

Τα δημοσιεύματα, με αφορμή τα οποία ο κ. Κολιοκώστας διέταξε την -σε βάθος-εισαγγελική έρευνα, αναφέρονται σε οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού και του δημόσιου συμφέροντος από επαγγελματίες εμπρηστές καταπατητές, οι οποίοι, με την άμεση συνδρομή και συνεργασία κάποιων κρατικών οργάνων, καταλαμβάνουν δια περιφράξεων δημόσιες δασικές εκτάσεις, που έχουν καεί σε προηγούμενες πυρκαγιές ή αναδασωτέες εκτάσεις και άλλα κτήματα του δημοσίου και οικοδομούν εντός αυτών πολυτελείς πολυώροφες οικοδομές.

 

Στις πολλαπλές αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επισημαίνεται επίσης η αυθαίρετη κατάληψη παραλιών και αιγιαλών, κοιτών χειμάρρων και ρεμάτων ποταμών, όπου έχουν οικοδομηθεί επαύλεις και κτίρια στα οποία λειτουργούν παράνομα νυκτερινά κέντρα, ενώ, παράλληλα, καταγγέλλονται συμβολαιογράφοι, δασικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, υποθηκοφύλακες, υπάλληλοι πολεοδομικών γραφείων, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, υπάλληλοι ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κ.λπ. ως πρόσωπα που συμμετέχουν ενεργά στην όλη δραστηριότητα.

 

Επίσης, καταγγέλλεται η σύνταξη ψευδών-πλαστών τίτλων κυριότητος, η διεξαγωγή εικονικών δικών, η κατάτμηση και μεταβίβαση δημοσίων δασικών εκτάσεων εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων ή μεταγραφή αυτών, καθώς και η δράση επιτήδειων που -μέσω μικρών αγγελιών σε εφημερίδες και περιοδικά- αναλαμβάνουν, έναντι αμοιβής, την τακτοποίηση καταπατημένων οικοπέδων και αυθαίρετων κτισμάτων.

 

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Κολιοκώστας στην παραγγελία του προς τους τέσσερις εισαγγελικούς λειτουργούς που θα διενεργήσουν τη διευρυμένη προκαταρκτική εξέταση, ζητεί -μεταξύ άλλων- να παραλάβουν από το υπουργείο Γεωργίας τις αποφάσεις βάσει των οποίων κηρύχθηκαν αναδασωτέες οι εκτάσεις στην περιφέρεια του νομού Αττικής, καθώς και τους σχετικούς χάρτες, αεροφωτογραφίες και όσα άλλα στοιχεία θα κρίνουν ως αναγκαία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

 

Επίσης, να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από ειδικούς επιστήμονες, να διενεργήσουν αυτοψία στις καταπατημένες εκτάσεις, να ελέγξουν τους τίτλους κυριότητας, τα συμβόλαια, τα προσύμφωνα, τα πιστοποιητικά των δασικών υπηρεσιών, τις άδειες των πολεοδομικών γραφείων, να προχωρήσουν σε ελέγχους συμβολαιογραφείων και υποθηκοφυλακείων, που έχουν σχέση με τη σύνταξη εικονικών-πλαστών συμβολαίων και να κατασχέσουν αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

Τέλος, από τους τέσσερις εισαγγελικούς λειτουργούς που θα διενεργήσουν την προκαταρκτική εξέταση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών ζητεί τον  έλεγχο των φακέλων των αδειών οικοδομής που υπάρχουν στα πολεοδομικά γραφεία και τα δικαιολογητικά αυτών των αδειών, καθώς και την ενδελεχή έρευνα για την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου που αφορούν στη σύνδεση των αυθαίρετων οικοδομών με ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *