29/07/2007 – Θ. Ρουσόπουλος: «Μέσα σε 4 εβδομάδες η χώρα αντιμετώπισε 2753 πυρκαγιές. Γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές»

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδες η χώρα αντιμετώπισε 2753 πυρκαγιές. Γειτονικές, βαλκανικές και ευρωπαϊκές, χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές. Το περιβάλλον, όμως, χρειάζεται υπεύθυνη πολιτική και δεν πρέπει να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση συνολικά και συγκεκριμένους υπουργούς, για την έκταση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα και είχαν ως συνέπεια να καούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

 

Στις τοποθετήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη σύσκεψη της  επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθηση των εξελίξεων στο μέτωπο των πυρκαγιών, αναφέρθηκε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Την ώρα που οι δυνάμεις της Πυρόσβεσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι δίνουν το δύσκολο καθημερινό αγώνα τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, την ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες βοηθά τους πολίτες στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, η γνωστή «ένωση δημαγωγών» παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο λαϊκισμό.

 

Οι πολίτες έχουν μνήμη. Δεν ξεχνούν τα δυόμισι εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης στις πυρκαγιές του 1998 και του 2000, τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση επί ΠΑΣΟΚ.

 

Γι’ αυτό και ο κόσμος τους έχει θέσει στο περιθώριο.

 

Εμείς δεν θα ασχοληθούμε μαζί τους. Για εμάς το σημαντικό αυτή την ώρα είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με υπευθυνότητα τα προβλήματα».

 

Νωρίτερα, στη Χαριλάου Τρικούπη, συνεδρίασε η δεύτερη επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, με αντικείμενο την παρακολούθηση των εξελίξεων στο μέτωπο των πυρκαγιών, τη διαμόρφωση του πλαισίου των θέσεων του ΠΑΣΟΚ και την συγκρότηση κλιμακίων δράσεων όπου αυτό απαιτείται.

 

Στην συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχαν, ο υπεύθυνος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Ρέππας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου, ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Παπαδόπουλος, και ο υπεύθυνος Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

 

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όλοι οι Έλληνες ζούμε μια μεγάλη δοκιμασία. Μια δοκιμασία που αφορά ζωές συμπολιτών μας, αφορά τον κοινό πλούτο που είναι ο δασικός πλούτος, αφορά παραγωγικές περιουσίες, αφορά απειλή στις εστίες των ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή όπως τόνισε ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου, αντιμετωπίζει αυτή την εθνική δοκιμασία, ως εθνική υπόθεση και επιδιώκει σταθερά τη συνεννόηση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η απειλή.

 

Αυτό το νόημα έχει η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για συνάντηση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Βουλής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό το νόημα έχει η πανστρατιά που κήρυξε το κίνημά μας, έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους πολίτες, να συμπαραταχθεί στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη αυτής της δοκιμασίας. Σήμερα συνεδριάσαμε ακριβώς γι’ αυτό τον συντονισμό δράσεων και θα δώσω το λόγο στον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ξεκινάω με τρεις πολιτικές παρατηρήσεις που θέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Το πρόβλημα που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σε κλιματολογικές συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς. Η έκταση των φαινομένων είναι ασυνήθιστη. Όμως δεν πρόκειται για μια έκταση πρωτοφανή. Και στο παρελθόν είχαμε ανάλογη πυκνότητα προβλημάτων. Και κυρίως δεν πρόκειται για φαινόμενα απρόβλεπτα.

 

Από το φθινόπωρο το αργότερο του 2006 οι πάντες, οι επιστήμονες, τα μέσα ενημέρωσης, σε διεθνές επίπεδο προέβλεπαν την εξέλιξη αυτή. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί μια προαναγγελθείσα κρίση και φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για την καταρράκωση του κύρους του κράτους στα μάτια όλων των Ελλήνων πολιτών.

 

Θυμίζω ότι ήδη από το περασμένο φθινόπωρο είχαμε παρουσιάσει στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο Οργανισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Πολιτική Προστασία. Στη συνέχεια, η πρόταση αυτή ενσωματώθηκε και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη καμιά από τις παρατηρήσεις μας, που θα μπορούσαν, αν είχαν υιοθετηθεί, να βοηθήσουν την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού και ιδίως στη διαφύλαξη και την αναβάθμιση της ποιότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

Στις αρχές του 2007, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, υποβάλαμε ερώτηση σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς ζητώντας να μας πουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ενόψει της προφανούς κλιματολογικής αλλαγής, που θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες το καλοκαίρι. Η απάντηση που πήραμε ήταν αυτάρεσκη, ότι «όλα ήταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης». Και βλέπουμε τώρα ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του «πλήρους ελέγχου που είχε ασκήσει η κυβέρνηση».

 

Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει την ολοκληρωμένη πρόταση του για ένα νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας, με κορμό το Πυροσβεστικό Σώμα, με ενιαίο επιτελικό έργο, με ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, με συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών και όλων των βαθμίδων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ενεργό ένταξη των εθελοντικών οργανώσεων, έτσι ώστε, όχι μόνο κάθε δημόσιος υπάλληλος και λειτουργός, αλλά και κάθε πολίτης να ξέρει τι πρέπει να κάνει πριν την κρίση, κατά τη διάρκεια της και στη φάση της αποκατάστασης.

 

Στηρίζουμε ηθικά τα μάχιμα και μαχόμενα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά θεωρούμε επείγον και επιτακτικό ζήτημα τη ριζική ανασυγκρότηση της και την επαναφορά της στο ποιοτικό επίπεδο που είχε κατακτήσει πριν το 2004, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Τώρα για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, γιατί όλα όσα λέμε δεν έχουν κανένα κομματικό χαρακτήρα και πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα μικροκομματικό χαρακτήρα, γι αυτό και δεν θέλω να απαντήσω στα όσα ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να αναπαράγουν σε σχέση με τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

 

Τα θεωρώ κατώτερα και της νοημοσύνης των Ελλήνων πολιτών και του επιπέδου του πολιτικού μας πολιτισμού. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτή τη λογική.

 

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, συγκροτεί μόνιμα κλιμάκια στελεχών του σε όλους τους νομούς της χώρας για την παρακολούθηση της κατάστασης και κατά τη φάση της πρόληψης και κατά τη φάση της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, αλλά και κατά τη φάση της αποκατάστασης των ζημιών.

 

Οι βουλευτές μας κάθε περιφέρειας, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σε κάθε περιφέρεια, τα μέλη των Περιφερειακών και των Νομαρχιακών μας Επιτροπών, υπό τον συντονισμό του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου που είναι αρμόδιο για κάθε περιφέρεια, συγκροτούν μόνιμο κλιμάκιο για την παρακολούθηση της κρίσης.

 

Τα κλιμάκια αυτά βρίσκονται σε στενή συνεννόηση με τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές και σε συνεργασία με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως κινούνται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα παρακολουθήσουμε επίσης με πάρα πολύ συστηματικό και αυστηρό τρόπο, ασκώντας κάθε θεσμική πίεση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και με άλλους τρόπους το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών.

 

Ζητούμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και επίγνωση της ευθύνης της την κατάσταση και να μην εμφανίζει ως δήθεν πολιτική πρωτοβουλία ή πολύ περισσότερο ως δήθεν γενναιοδωρία της κυβέρνησης πράγματα αυτονόητα που προβλέπονται ως υποχρεωτικά από τους ισχύοντες νόμους του κράτους.

 

Όλα όσα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση την Τρίτη στο Αίγιο ή οπουδήποτε αλλού δεν είναι παρά εφαρμογή ισχυόντων κανόνων που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί αυτόματα και προ πολλού. Και όχι μόνο για την Πάρνηθα ή για το Αίγιο αλλά για όλες τις περιοχές της χώρας, χωρίς καμία εξαίρεση.

 

Θα παρακολουθήσουμε την προστασία των οικογενειών των θυμάτων, τις αποζημιώσεις κάθε είδους, αστικές, αγροτικές, σε όλες τις κατηγορίες πληττομένων. Αυτό αφορά και τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της παραγωγής.

 

Θα παρακολουθήσουμε τη δικαστική διερεύνηση για τυχόν καταλογισμό ευθυνών, την κήρυξη των αναδασώσεων χωρίς καμία έκπτωση και χωρίς καμία καθυστέρηση, όλες τις υλικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν στις καμένες περιοχές κατά τους κανόνες της δασολογικής επιστήμης, τα αντιπλημμυρικά έργα και βεβαίως όλα τα έργα υποδομής που είναι απολύτως αναγκαία.

 

Το μοντέλο Χαλκιδικής που με τόση ευκολία επικαλείται ο κ. Καραμανλής είναι ένα μοντέλο που και η επιτόπια επίσκεψη του κλιμακίου μας υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο απέδειξε ότι είναι ένα μοντέλο ανακολουθίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. Τους καλούμε λοιπόν να εφαρμόσουν το μοντέλο που υπαγορεύει η κοινωνική ευθύνη της πολιτείας, το μοντέλο που υπαγορεύει η κείμενη νομοθεσία και να μην εφαρμόσουν το μοντέλο της Χαλκιδικής. Προς Θεού.

 

Νομίζω ότι η δουλειά που έχουμε κάνει, η διαθεσιμότητα των στελεχών μας και κυρίως η πίεση που ασκεί η κοινωνία με τις αντιδράσεις της, θα κάνουν την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιδεικνύει αυτή την πρωτοφανή ανευθυνότητα, δεν μπορεί να κρύβεται και δεν μπορεί να εμφανίζει την ανικανότητα της ως πρόβλημα φυσικό. Δεν φταίει η φύση για τα φαινόμενα αυτά, φταίνε συγκεκριμένοι άνθρωποι που ασκούν πολιτικά καθήκοντα και δυστυχώς λόγω του ερασιτεχνισμού και της ανεπάρκειας της η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα της αυτά.

 

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Παρακαλώ τον Ανδρέα Λοβέρδο.

 

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλουμε να συγχαρούμε, ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, όλους τους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής. Πολίτες που βοηθούν στην πυρόσβεση, πολίτες που περιπολούν προληπτικά για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση, πολίτες που στέργουν δυστυχισμένους συνανθρώπους τους πάνω στα ερείπια της φωτιάς.

 

Το ΠΑΣΟΚ, βλέπει με ιδιαίτερη προσοχή την επόμενη μέρα για κάθε τόπο του δράματος. Αυτή η εθνική δοκιμασία αφήνει πίσω της ερείπια και αφήνει και ανθρώπους απροστάτευτους. Η κυβέρνηση, ως ένωση δημαγωγών, πηγαίνει με τρόπο πληθωρικό στους τόπους της καταστροφής, υπόσχεται, φεύγει και ξεχνάει. Η περίπτωση της Χαλκιδικής, όπως ανέφερε και ο κ. Βενιζέλος, είναι πολύ χαρακτηριστική.

 

Όλοι οι υπουργοί, όλο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο, παρήλασε μετά την καταστροφή του Αυγούστου του 2006 από την Κασσάνδρα, υποσχέθηκε, και όταν έφυγε, ξέχασε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης του 2006, δήλωνε πως θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση των συνεπειών από τις πυρκαγιές. Δήλωνε, μάλιστα, με έμφασή πώς όταν έλεγε «άμεσα εννοούσε άμεσα».

 

Πέρασε 1 χρόνος και τίποτα δεν έχει γίνει. Μελισσοκόμοι μένουν χωρίς αποζημιώσεις, ελαιοπαραγωγοί το ίδιο, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό και τις σχετικές επιχειρήσεις το ίδιο, ακόμη και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν αρχίσει και τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν προχωρήσει σε ποσοστό μόνον 30%. Ο λαός εκεί, τα χωριά, οι πόλεις είναι στο έλεος της πρώτης νεροποντής.

 

Ίδια φαινόμενα απειλούν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Ίδια φαινόμενα απειλούν τους κατοίκους της Αχαΐας και ειδικά της περιοχής του Αιγίου, της Κορίνθου, του Πηλίου και οπουδήποτε αλλού είχαμε καταστροφές. Επιτέλους οι κυβερνώντες πρέπει να συντονιστούν και να κάνουν τη δουλειά τους και για την επόμενη μέρα.

 

Και πάνω από όλα, πέραν της δημαγωγίας με την Πάρνηθα, στην οποία προβάλλουν την έναρξη των αντιδιαβρωτικών έργων που γίνονται, πρέπει να τους θυμίσουμε, ότι και το Πήλιο, και η Κόρινθος, και η Αχαΐα, Ελλάδα είναι. Και κάθε τόπος εθνικής δοκιμασίας με τις πυρκαγιές, έχει την ανάγκη της κυβέρνησης. Κυρίως, όταν φεύγουν οι κάμερες. Να κάνουν τη δουλειά τους όπου ο λαός και η χώρα τους χρειάζεται».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *