31/07/1993 – 12 νεκροί από πυρκαγιά στην Ικαρία – Στα Χανιά για διήμερο ξεκούρασης ο πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης – Στην Ελούντα για 20ημερες διακοπές ο Α. Παπανδρέου

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα τραγωδία έπληξε την Ικαρία, όπου 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ακριτικό νησί στις τρεις το μεσημέρι της 30ης/07/1993 και τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα της επόμενης ημέρας, 31ης Ιουλίου 1993.

 

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος από την προηγούμενη ημέρα –όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά που κατέκαψε την Ικαρία- βρισκόταν στα Χανιά για διήμερο ξεκούρασης, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Βιομηχανίας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Βασίλη Μαγγίνα, γνωστοποίησε τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μόλις εξερράγη η πυρκαγιά στην Ικαρία, έδωσε εντολή στον αρμόδιο Υφυπουργό Γεωργίας Απόστολο Σταύρου να μεταβεί επί τόπου, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατασβέσεως. Ο κ. Σταύρου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Κατσούδα , ευρίσκονται ήδη στην Ικαρία και συντονίζουν το έργο της κατασβέσεως, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (ισχυροί και εναλλασσόμενοι άνεμοι) που καθιστούν δυσχερέστατη την παρέμβαση των πυροσβεστικών αεροπλάνων.

 

Η πυρκαγιά, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ανδρών της Δασικής Υπηρεσίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, κατέστη δυνατόν να τεθεί υπό πλήρη, σχεδόν, έλεγχο.

 

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τα τραγικά θύματα της πυρκαγιάς και συλλυπήθηκε τους οικείους τους».

 

 

Στο μεταξύ, σε ενημερωτική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Γεωργίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Χθες, 30 Ιουλίου 1993 και περί ώρα 15.00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος, στις παρυφές της πόλης του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο και πάνω από το στρατόπεδο του Τάγματος Εθνοφυλακής της νήσου. Το παρακείμενο όχημα της Δασικής Υπηρεσίας έσπευσε εντός πενταλέπτου και προσέγγισε την εστία της φωτιάς. Νέα, όμως, εστία άναψε σε παρακείμενη περιοχή. Οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούσαν χθες στο νησί κατέστησαν αδύνατο το έργο της άμεσης κατάσβεσης. Η φωτιά επεκτάθηκε -σε μήκος 8 χλμ εντός 20 λεπτών- στους παρακείμενους οικισμούς Παναγιά και Γλαρέδων, όπως και στα ακραία σημεία της ίδιας της πόλης του Αγίου Κηρύκου. Στις 15.40 ειδοποιείται η Νομαρχία Σάμου, η οποία πάραυτα προετοίμασε αποστολή 3 (τριών) ακόμα πυροσβεστικών οχημάτων και λόχου ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες με επικεφαλής το Νομάρχη έφθασαν στο νησί (…)».

 

 

Λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Μαγγίνας, σε νέα δήλωσή του, τονίζει ότι «από τις πρώτες ενδείξεις και τις ανακρίσεις που διεξάγονται, συνάγεται ότι πρόκειται πιθανότατα περί εμπρησμών, τόσο στην Ικαρία, όσο και στη Σάμο, αν ληφθεί μάλιστα υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κοντά σε στρατόπεδα και αποθήκες πυρομαχικών.

 

Ας σημειωθεί εξάλλου, ότι κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν προκληθεί πυρκαγιές κοντά σε στρατιωτικές μονάδες και αποθήκες πυρομαχικών ή άλλων εύφλεκτων υλικών.

 

Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες, από οποιαδήποτε κίνητρα κι αν προέρχονται, καταδικάζονται στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως πράξεις με τις οποίες επιχειρείται η δημιουργία κλίματος αναταραχής και μάλιστα σε περίοδο τουριστικής αιχμής.

 

Είναι, συγχρόνως , απαράδεκτο – και η κυβέρνηση το καταγγέλλει ενώπιον του ελληνικού λαού από σήμερα το πρωΐ – να επιχειρείται από διάφορες πλευρές, άθλια καπηλεία μιας ανθρώπινης τραγωδίας, που προήλθε από τις εγκληματικές αυτές ενέργειες.

 

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες Πυρόσβεσης καθώς και οι κατά τόπους Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, ευρισκόμενες συνεχώς σε άμεση ετοιμότητα, σε όλες τις περιπτώσεις -όπως και σε αυτές της Ικαρίας και της Σάμου- και σχεδόν πάντοτε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

 

Η Κυβέρνηση θα διαλευκάνει όλες αυτές τις εγκληματικές περιπτώσεις και θα παραδώσει τους εμπρηστές στη Δικαιοσύνη».

 

 

Για την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς στην Ικαρία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος στις 8 το βράδυ της 31ης/07/1993 αναμενόταν στο Ηράκλειο, απ΄ όπου θα αναχωρούσε για την Ελούντα, όπου θα παρέμενε για ένα 20ημερο διακοπών, δήλωσε: «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την τραγωδία στην Ικαρία, από την οποία θρηνούμε ήδη τόσα θύματα. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός και είναι αυτονόητη η απαίτηση για την πλήρη έρευνα και τον καταλογισμό των ευθυνών, οι οποίες υπάρχουν».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *