01/08/2007 – Φ. Πετσάλνικος: «Γίνεται πανηγύρι με έξοδα του λαού» στην ΕΡΤ – 22.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως ο μισθός του επαναδιοριζόμενου προέδρου της Χρ. Παναγόπουλου

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής συνάντησε η πρόταση του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου για  τον -εκ νέου- διορισμό του Χρήστου Παναγόπουλου, στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ.

 

Υπέρ της πρότασης του κ. Ρουσόπουλου τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος και του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης ψήφισαν λευκό.

 

Ο Χρήστος Παναγόπουλος τόνισε ότι το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα αλλάξει ριζικά την επόμενη πενταετία, λόγω της ψηφιακής μετάδοσης (διαδραστικές υπηρεσίες, διαδικτυακή τηλεόραση, λήψη από τα κινητά κ.ά.), γεγονός που -όπως είπε- απαιτεί ευελιξία και «αυτό είναι που αναζητούμε στην ΕΡΤ», καθώς και προσωπικό που ανταποκρίνεται γρήγορα και επιθετικά στις νέες ανάγκες.

 

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζήτησαν τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης για τα πεπραγμένα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

 

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έθεσε θέμα επαρκούς εμφάνισης των βουλευτών στη δημόσια τηλεόραση, ενώ ζήτησε να μάθει τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς και τους μισθούς των επικεφαλής στην ΕΡΤ.

 

Ο Χρήστος Παναγόπουλος υποστήριξε ότι η δημόσια τηλεόραση καλύπτει όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας και ότι οι δημοσιογράφοι της καλούν όλο και περισσότερους σημαντικούς ανθρώπους στις εκπομπές τους: «Στην ΕΡΤ δεν υπάρχει μαύρη λίστα, ούτε οιασδήποτε μορφής λογοκρισία. Όλες οι έρευνες αγοράς και τα μηνύματα από την κοινωνία μου λένε ότι πάμε καλά».

 

Για τον αριθμό των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ο πρόεδρός της δήλωσε ότι είναι 3.840 στους οποίους προστίθενται ακόμη –περίπου-700 συνεργαζόμενοι ανά εποχή: «Με επτά κανάλια, πέντε ραδιόφωνα, δεκαεννιά περιφερειακούς σταθμούς, δύο ορχήστρες και μία χορωδία, το προσωπικό της ΕΡΤ είναι αναλογικά μικρότερο από μεγάλα ιδιωτικά κανάλια», υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση του Απόστολου Κακλαμάνη για την ύπαρξη ή όχι κομματικών διακρίσεων στην ΕΡΤ, τόνισε ότι δεν ζητά «κομματική ταυτότητα από κανένα, είτε είναι εργαζόμενος, είτε μέλος του ΔΣ» και ότι τα χρόνια που ηγείται της εταιρείας εργάζεται για «να μπει επί τέλους ένα σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού».

 

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Καστοριάς του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Πετσάλνικου, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι σύμφωνα με το τρέχον συμβόλαιό του λαμβάνει 22.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως και ότι οι μηνιαίες αποδοχές των γενικών διευθυντών και των εντεταλμένων συμβούλων του ανέρχονται σε 16.000 ευρώ μεικτά.

 

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ υπογράμμισε την ανάγκη ηθικής και οικονομικής επιβράβευσης τόσο των υψηλόβαθμων, όσο και ομάδων εργαζομένων, που έχουν συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών και ποιοτικών δεικτών της ΕΡΤ, ενώ ο κ. Πετσάλνικος εκτίμησε ότι οι αμοιβές στους διευθυντές είναι ιδιαίτερα υψηλές και ότι «γίνεται πανηγύρι με έξοδα του λαού».

 

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου – ο οποίος παρατήρησε πως «αν και τα πράγματα είναι καλύτερα από άλλα κανάλια, ούτε καν το ποσοστό μας δεν υφίσταται» στα ποσοστά προβολής – ο Χρ. Παναγόπουλος δήλωσε πως το ΚΚΕ «θεωρώ ότι δεν είναι αρκετά προβεβλημένο όσο έπρεπε». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό αποτελεί «σημείο τριβής με τη Διεύθυνση Ενημέρωσης», αφού «το ΚΚΕ θα έπρεπε να συμμετέχει περισσότερο στα πάνελ». Σημείωσε, μάλιστα, ότι και στην ΕΡΤ, αλλά και συνολικότερα «υπάρχει μια πάγια αντίληψη στους δημοσιογράφους που λέει ότι το ΚΚΕ δεν πουλάει». Πάντως, σημείωσε ότι « συνολικά, είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις ειδήσεις και την ενημέρωση».

 

Τέλος, ερωτηθείς για τα δικαιώματα της ΑΕΠΙ, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία απόδοσης του 2,2% επί των διαφημιστικών εσόδων (όχι επί του ανταποδοτικού τέλους): «Όταν ανέλαβα βρήκα ένα δεκαετές αδιέξοδο με αγωγές της ΑΕΠΙ κατά της ΕΡΤ που έφθαναν τα 24 εκατομμύρια ευρώ και με τη συμφωνία που πετύχαμε θα δώσουμε 2,9 εκατομμύρια», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *