03/08/1998 – Πύρινος εφιάλτης στην Αττική – Την αποπομπή των υπουργών Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης ζήτησε η ΝΔ – «Να επιδείξει στοιχειώδη υπευθυνότητα στον χειρισμό σοβαρών θεμάτων» την κάλεσε το ΠΑΣΟΚ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Σταμάτα, Διόνυσος, Ραπεντώσα, Ροδόπολη, όρια Αγίου Στεφάνου, Καλλιθέα Πεντέλης, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα, όρια Παλλήνης, ήταν η πορεία της καταστροφικής πυρκαγιάς που –για ένα 24ωρο- κατέκαψε και αφάνισε στο πέρασμά της πεύκα, δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις και ότι πράσινο έχει απομείνει στη Βορειοανατολική και Ανατολική Αττική, ενώ, ο Αττικός ουρανός καλύφθηκε από μαύρους και γκρίζους καπνούς.

 

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης και στην περιοχή του Μοναστηριού της Καισαριανής, στην Κερατέα, στην Επίδαυρο και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Σε διευρυμένη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του ΥΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλου, αποφασίστηκε να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις.

 

«Αποφύγαμε ζημιές σε κατοικημένες περιοχές, αν και η καταστροφή είναι μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν στα μέτωπα των πυρκαγιών με αποφασιστικότητα, ενώ, αποκαλύπτοντας τις τηλεφωνικές απειλές που δέχονται άντρες της πυροσβεστικής, τόνισε ότι το γεγονός αυτό ενισχύει τις υποψίες περί εμπρησμών.

 

Με αφορμή τις πυρκαγιές στην Αττική, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «ποτέ δεν είχε γίνει τέτοιας έκτασης οικολογική καταστροφή και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απουσιάζει από παντού. Η κυβέρνηση βρίσκεται διακοπές, ενώ πριν εξασφάλισε τη διάλυση της κρατικής μηχανής και τον αποσυντονισμό του κράτους».

 

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αφού επισήμανε ότι καίγονται περιοχές στις οποίες θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν γίνει έργα υποδομής και έργα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι και την ύστατη ώρα δεν εξασφάλισε την αποτελεσματική συνεργασία της Πυροσβεστικής με τη Δασική Υπηρεσία, ενώ για το μόνο που ενδιαφέρεται πριν φύγει για τις διακοπές είναι «να εξασφαλίσει την ανανέωση της παράνομης σύμβασης για το ΞΥΣΤΟ».

 

Καταλήγοντας  -στην τοποθέτησή του- ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να αποπέμψει τους υπουργούς Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης.

 

Σε δηλώσεις του, για τα καταστροφικά αποτελέσματα από τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα καίγεται και η κυβέρνηση δροσίζεται περνώντας τις διακοπές της. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Είναι ανάγκη άμεσα να επανέλθουν στις θέσεις τους πρωθυπουργός και υπουργοί για να αντιμετωπίσουν την κρίση».

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ Γιάννης Νικολάου, δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει επιτέλους να επιδείξει στοιχειώδη υπευθυνότητα στον χειρισμό σοβαρών θεμάτων. Η καταστροφή του φυσικού πλούτου και ο κίνδυνος για τις περιουσίες των πολιτών δεν είναι το καταλληλότερο πεδίο για δημαγωγικές κορώνες. Την ώρα, μάλιστα, που ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις, η επιλογή του θέματος για την επίδειξη αντιπολιτευτικής ρητορείας εκθέτει όσους την ακολουθούν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *