04/08/1993 – 13 οι νεκροί από τη φωτιά στην Ικαρία – «Η κυβέρνηση έκαμε ότι μπορούσε στο θέμα των πυρκαγιών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης – «Δηλώσεις αναισθησίας» τις χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές και στις καταστροφικές συνέπειές τους σε όλη τη χώρα, καθώς και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν -κατά κύριο λόγο- κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τα μέλη της κυβέρνησής του.   

 

Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε «τα συλλυπητήρια και την οδύνη» των μελών του υπουργικού συμβουλίου για τα θύματα των πυρκαγιών της Ικαρίας, επισήμανε ότι «είχαμε πολλές πυρκαγιές σε προεκλογική –με την ευρύτερη έννοια- περίοδο, την εποχή που φυσούν στη χώρα θυελλώδεις άνεμοι και γύρω από ευαίσθητες και στρατιωτικές περιοχές».

 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις υπέρτατες προσπάθειες που κατέβαλε ο κρατικός μηχανισμός για την κατάσβεση των πυρκαγιών και τόνισε ότι «ο συντονισμός ήταν καλύτερος και αποτελεσματικότερος απ’ ότι στο παρελθόν».

 

«Η κυβέρνηση έκαμε ότι μπορούσε στο θέμα των πυρκαγιών. Το κράτος ανταποκρίθηκε στο χρέος του. Κάναμε ότι μπορούσαμε», είπε ο πρωθυπουργός, ζητώντας, παράλληλα, τη βοήθεια του λαού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε «τέτοιες περιπτώσεις» και προσθέτοντας πως «στον τομέα της δασοπυρόσβεσης έχουμε κάνει πολλά βήματα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι επαρκή. Το πρόβλημα δε λύνεται με απλές λύσεις, αλλά χρειάζεται συντονισμός, καλύτερες επικοινωνίες, εκπαίδευση και σχεδιασμός».

 

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές, από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

«Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είναι δηλώσεις αναισθησίας και αναλγησίας. Τον παραπέμπουμε στις προεκλογικές και μετεκλογικές του δηλώσεις και υποσχέσεις, στα μεγάλα “ΘΑ” για τη δασοπυρόσβεση και τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του, για να συγκρίνει ο ίδιος, με τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησής του και σ΄ αυτόν τον τομέα.

 

Μόνο μέλημα αυτής της κυβέρνησης υπήρξε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και του τομέα της δασοπυρόσβεσης και η κατασκευή δασοκτόνων νομοσχεδίων.

 

Οι προτάσεις της διακομματικής επιτροπής αγνοήθηκαν και οι υποσχέσεις έμειναν κενό γράμμα. Και δηλώνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ότι “η από αέρος επέμβαση δεν αποτελεί πανάκεια και δεν αρκεί” και ότι “χρειάζονται τα επίγεια μέσα, χρειάζεται, προπαντός, συντονισμός, επικοινωνία, εκπαίδευση, σχεδιασμός“, αλλά, εμφανίζεται ικανοποιημένος, διότι, λέει “η κυβέρνηση έκαμε ότι μπορούσε” και απονέμει εύσημα στους υπουργούς του.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι, για τα δάση που έχουν απομείνει στη χώρα μας, η πολιτική της κυβέρνησης είναι, στην κυριολεξία, εμπρηστική».

 

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τις πυρκαγιές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Μαγγίνας, δήλωσε:

 

«Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την απαράδεκτη εκμετάλλευση, με αφορμή τις πυρκαγιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα. Προσπαθεί απεγνωσμένα να επιρρίψει τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει ότι κατεβλήθησαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε, κατά τρόπο αποτελεσματικό.

 

Είναι, όμως, εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε καμιά από τις πολυάριθμες και μακροσκελείς ανακοινώσεις του, δεν βρήκε μια επικριτική λέξη να πει για τους εγκληματίες εμπρηστές που καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο, ούτε βέβαια έναν καλό λόγο για τους χιλιάδες πυροσβέστες, δασικούς υπαλλήλους και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, που με αυτοθυσία προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές.

 

Ο Ελληνικός Λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *