05/08/1998 – Αλ. Παπαδόπουλος: «Δεν τίθεται θέμα αναζήτησης πολιτικών ευθυνών για την κυβέρνηση όσον αφορά τη δράση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» – Α. Σπηλιωτόπουλος: «Χρειάστηκε να καεί ολόκληρη η Αττική, να καούν σπίτια για να αποφασίσει τελικά να επιστρέψει ο κ. Σημίτης στην Αθήνα»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Χιλιάδες στρέμματα δάσους, αγροτοδασικών εκτάσεων, καλλιεργειών και θάμνων, καθώς και περιουσίες πολιτών, είναι ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στην Αττική, στον Όλυμπο και στον Ταΰγετο, όπου οι δυνατοί άνεμοι καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσής τους, καθώς και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας. Ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της Ασφάλειας έκαναν λόγο για εμπρησμούς, ισχυριζόμενοι πως έχουν στα χέρια τους αποδεικτικά στοιχεία, όπως καμένα γκαζάκια και υπολείμματα από ναυτικές φωτοβολίδες, που βρέθηκαν στον Διόνυσο και στο Λαγονήσι.

 

«Δεν τίθεται θέμα αναζήτησης πολιτικών ευθυνών για την κυβέρνηση όσον αφορά τη δράση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πολλοί όμως από τους πληγέντες αντιδρούν, μιλώντας για κρατική ολιγωρία, για έλλειψη συντονισμού, για παράνομες δράσεις δασικών υπαλλήλων, για ελάχιστα και πολλές φορές ελαττωματικά μέσα κατάσβεσης.

 

Η κυβέρνηση απάντησε, μέσω των υπουργών Αλέκου Παπαδόπουλου και Στέφανου Τζουμάκα «με τις προβλεπόμενες εκ του νόμου αποζημιώσεις, με τη χορήγηση ποσού έως 2 εκατομμυρίων δραχμών για την αποκατάσταση οικοσκευών, με επιδοτήσεις, με στεγαστική πρόνοια, με αγροτικές αποζημιώσεις», αλλά και με υπόσχεση για «καταγραφή των καμένων εκτάσεων, για μέτρα και έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας, για ειδικούς λογαριασμούς για αναδασώσεις ύψους 15 δισ. δρχ., καθώς και για τη δημιουργία του δασικού κτηματολογίου που θα καθορίζει επακριβώς τι αποτελεί δασική έκταση για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις».

 

«Ο κ. Τζουμάκας προσπαθεί να υποβιβάσει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού στο επίπεδο της δικής του νοημοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος και πρόσθεσε πως «ο μηδενικής κρίσεως κ. Τζουμάκας ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να κατέχει το κρίσιμο πόστο του υπουργού Γεωργίας, είτε διότι τα προσόντα του εκτιμά ο κ. Σημίτης, είτε διότι ο πρωθυπουργός φοβάται να θίξει τις εσωκυβερνητικές ισορροπίες».

 

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και για τον πρωθυπουργό, προσωπικά, αλλά και για την κυβέρνηση, συνολικά, τονίζοντας πως «χρειάστηκε να καεί ολόκληρη η Αττική, να καούν σπίτια για να αποφασίσει τελικά να επιστρέψει ο κ. Σημίτης στην Αθήνα».

 

Επίσης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί «δεν βρήκε δύο λόγια να πει για τους πολίτες και να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Σημίτης είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη μεγάλη καταστροφή και -λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας- ο ηθικός αυτουργός για την τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αττική».

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. υποστήριξε ακόμη ότι «η κυβέρνηση προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών, όταν δηλώνει ικανοποιημένη από τους ρυθμούς κατάσβεσης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ήταν παντελώς απούσα και οι πολίτες έζησαν τον αποσυντονισμό της κρατικής μηχανής» και κατέληξε λέγοντας ότι «η παράταση του βίου της κυβέρνησης ζημιώνει τον τόπο».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *