Αλ. Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να διαπραγματευτεί πραγματικά με την Τρόϊκα»

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

20/03/2014

 

Ως «μια αριστερή αφήγηση των τεσσάρων χρόνων της μεγάλης κρίσης στη χώρα μας», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το βιβλίο του Γιάννη Μηλιού ”Από την κρίση στην κυβέρνηση της Αριστεράς – Η στρατηγική των αναγκών”, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη ”Στοά του Βιβλίου”, όπου μίλησαν γι΄αυτό – εκτός από τον κ. Τσίπρα- η Ρένα Δούρου, υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «διαβάζοντας κανείς τα άρθρα που  περιέχονται στο βιβλίο, αντιλαμβάνεται αμέσως την τεράστια απόσταση ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο αναλύει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική πραγματικότητα και στον ακραιφνώς προπαγανδιστικό τρόπο παρουσίασης της πραγματικότητας από το μνημονιακό στρατόπεδο», ενώ, επικαλούμενος δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, υποστήριξε πως «οι δανειστές δεν νοιάζονται αν θα απαλλαγεί η Ελλάδα από το βραχνά του δημόσιου χρέους. Φαίνεται πολύ καθαρά τώρα που μας λένε ότι θα είμαστε για 50 χρόνια δεμένοι με μνημόνια, για να ξεχρεώνουμε ένα χρέος που ποτέ δεν ξεχρεώνεται. Αυτό που τους νοιάζει είναι να υπάρχει πάντα το χρέος ως απειλή για να περνάνε εκβιαστικά τα μέτρα λιτότητας. Ίσως αυτό το σημείο να αποτελεί την πιο σημαντική συνεισφορά αυτού του βιβλίου».    

Αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Ο Μηλιός αφιερώνει ένα μεγάλος μέρος του βιβλίου του στη διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα. Το κάνει αυτό για να ξεκαθαρίσει ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονται στην πραγματικότητα για την ουσία, που είναι η πολιτική λιτότητας και το κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά μόνο για το πώς θα εκβιάσουν το λαό για να περάσουν τα μνημονιακά μέτρα. Κάτι που φάνηκε ολοκάθαρα πλέον στο τελευταίο σίριαλ της δήθεν διαπραγμάτευσης. Δεν εκβίαζε η τρόικα την κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση την τρόικα. Από κοινού ψάχνανε να βρουν τον τρόπο ώστε να μαγειρέψουν τα νούμερα και να βγουν και στους δύο. Να χουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ακέραιη. Με μόνο πεινασμένο φυσικά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που στενάζει κάτω από τα μέτρα της σκληρής λιτότητας. Δήθεν διαπραγματεύονται, αλλά στην πραγματικότητα από κοινού σχεδιάζουν τη συνέχιση του νεοφιλελευθερισμού, την εμβάθυνσή του, δηλαδή την εμβάθυνση της καταστροφής των πολλών για να συνεχιστεί το πάρτι των λίγων. Και σε αυτό το σημείο ο Γιάννης Μηλιός εξηγεί στο βιβλίο του γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να διαπραγματευτεί πραγματικά με την Τρόϊκα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ΣΥΡΙΖΑ και Τρόϊκα, ως πολιτικές δυνάμεις, εξυπηρετούν διαφορετικά, αντιμαχόμενα κοινωνικά συμφέροντα και πολιτικά σχέδια».

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γ. Μηλιός, Τρόϊκα και μνημονιακές κυβερνήσεις κάθονται από τη μια πλευρά του τραπεζιού και η άλλη πλευρά είναι κενή. Όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καθίσει με μεγάλη αυτοπεποίθηση στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Επιτέλους, θα σταματήσει η άλλη πλευρά να είναι άδεια. Και η αυτοπεποίθησή του αυτή θα προέρχεται από τη στήριξη που θα έχουμε από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τα συμφέροντα της οποίας, η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπηρετεί. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει την ενεργή στήριξη του λαού αλλά και των εργαζομένων και των κινημάτων, πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Εκεί ακριβώς βασίζεται όλη η στρατηγική μας για τη διαπραγμάτευση, την οποία σκιαγραφεί ο Μηλιός στο βιβλίο του».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για τη σχέση όσων πραγματεύεται το βιβλίο με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ισχυρίστηκε ότι «στόχος είναι, όπως πολύ συχνά επισημαίνει σε ομιλίες και άρθρα του ο συγγραφέας, η δημιουργία του λευκού κινέζου εργαζόμενου. Δηλαδή του εργαζόμενου που θα ζει στην Ευρώπη, θα είναι Ευρωπαίος αλλά θα μάθει να ζει και να εργάζεται με αμοιβές και σε συνθήκες ασιατικές». Σημείωσε, δε, πως, η κατασκευή ενός νέου τύπου εργαζόμενου προϋποθέτει «αφενός μεν την υποτίμηση της εργασιακής του δύναμης, αφετέρου δε την αποστέρηση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η εργατική τάξη και η μικροαστική ή τον φόβο αποστέρησής τους».  

Επικαλούμενος, επίσης, τη μαρξιστική προσέγγιση της οικονομίας -που ξεδιπλώνεται μέσα από το βιβλίο του Γ. Μηλιού- ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε: «Το βιβλίο ξεκινάει από την κρίση υπερσυσσώρευσης, την οποία εξηγεί με μαρξιστική γλώσσα. Εξηγεί δηλαδή, ότι το κεφάλαιο είναι μια κοινωνική σχέση αντιφατική και όχι ένα “απόθεμα μέσων παραγωγής” ή μια “ποσότητα χρήματος”. Από αυτήν την εξήγηση εξάλλου προκύπτει και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ζήτημα δεν είναι “πού θα βρούμε τα λεφτά” αλλά “τι θα κάνουμε με τα λεφτά”».

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την κρισιμότητα των ευρωεκλογών για «μία νέα Ελλάδα και μία άλλη Ευρώπη», ισχυριζόμενος, παράλληλα, πως «στην πραγματικότητα η νίκη της Αριστεράς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα είναι η αρχή σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας. Θα είναι σαν η Ελλάδα να δείχνει το δρόμο στους λαούς της Ευρώπης».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *