Κ. Σημίτης: «Ο τόπος περιμένει από εμένα…»

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

21/03/1999

 

 

Με ποσοστό 65,7% ο Κώστας Σημίτης επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής του 5ου Συνεδρίου του Κινήματος. Αναλυτικότερα, από τους 5.868 εγγεγραμμένους, στις κάλπες προσήλθαν 5.666 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 3.723 ψήφισαν τον Κώστα Σημίτη, 1.708 έριξαν λευκό ψηφοδέλτιο (ποσοστό 30,1%) και 235 σύνεδροι προτίμησαν την άκυρη ψήφο (ποσοστό 4,2%). Ο κ. Σημίτης, ο οποίος αμέσως μετά την επανεκλογή του, απηύθυνε προς τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ προσκλητήριο για ένα νέο ξεκίνημα, έκανε λόγο για πρωτοφανή συσπείρωση που αφυπνίστηκε τις μέρες διεξαγωγής του Συνεδρίου.

 

Οι σύνεδροι του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι επιφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή -με ιαχές και συνθήματα- στον Κ. Σημίτη, μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος, άκουσαν τον πρωθυπουργό, αρχικά, να ευχαριστεί τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του «για τη συμμετοχή και τη συνεργασία στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ» και αμέσως μετά, να τονίζει: «Ευχαριστώ όλους, και αυτούς που με ψήφισαν και αυτούς που εξέφρασαν διαφορετική γνώμη, γιατί είμαστε όλοι μαζί στην ίδια πορεία, για τον ίδιο στόχο. Η παρουσία όλων σας, όλων ανεξαίρετα, είναι εκείνη που έδωσε δύναμη στο συνέδριό μας, είναι εκείνη που έκανε το συνέδριο ένα ιδιαίτερα σημαντικό, πολιτικό γεγονός. Που έκανε το συνέδριο ένα εθνικό γεγονός, ένα γεγονός που δίνει προοπτική στον τόπο. Η παρουσία και η συμμετοχή όλων είναι αυτή που δίνει σε όλους μας ανεξαίρετα μεγάλη δύναμη. Και αυτή τη στιγμή αφού κλείσαμε το συνέδριο, αφού ολοκληρώθηκαν οι εκλογές, έχουμε όλοι μας συναίσθηση της μεγάλης μας ευθύνης. Της ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στον τόπο, απέναντι στον ελληνικό λαό».

 

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πώς «το 5ο συνέδριο ήταν το συνέδριο μιας μεγάλης στροφής. Είχαν γίνει και πριν συνέδρια στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό ήταν το πρώτο συνέδριο, το οποίο μετά από την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου, μετά από την εκλογή μου, ήταν το πρώτο συνέδριο, με το οποίο αρχίσαμε μια νέα εποχή  δημοκρατικής συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης κοινής γνώμης. Γεννήθηκε μέσα από αυτό το συνέδριο μια νέα συλλογικότητα. Η νέα αυτή συλλογικότητα στηρίζεται και τροφοδοτείται από την πρωτοφανή συσπείρωση που αφυπνίστηκε αυτές τις μέρες. Υπήρξαν, θετικές προτάσεις, διαφορετικές απόψεις και αυτοκριτική, αλλά η κοινή πορεία αποτελεί την πηγή της δύναμης και της προοπτικής. Πιστεύω ότι όλοι εδώ το εκφράσαμε με το σύνθημα μας: Το μεγάλο, το ενιαίο, το δυνατό ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που είναι ο στόχος μας».

 

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν στο συνέδριο ενωμένο, δυνατό. Ενωμένο, δυνατό γιατί ήθελε την κοινή πορεία. Την κοινή πορεία με την αυτογνωσία του, με την αυτοκριτική του με τις διαφορετικές του γνώμες. Αλλά και την κοινή πορεία που είναι πηγή της δύναμής του και της προοπτικής του και αυτή την κοινή πορεία θα ακολουθήσει. Δείξαμε ότι έχουμε θέληση να υπερβούμε τις αδυναμίες μας. Δείξαμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην εσωστρέφεια, στις μεμψιμοιρίες. Να δώσουμε πνοή στο ισχυρό ΠΑΣΟΚ και δίνοντας πνοή στο ισχυρό ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά για την ισχυρή Ελλάδα», υποστήριξε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κ. Σημίτης.

 

Υπογραμμίζοντας -με έμφαση-την ανάγκη αξιοποίησης της ενωτικής προσπάθειας που καταβλήθηκε στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε ενωτικός, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Σε όλα αυτά για τα οποία υπάρχουν τώρα αναμονές, θα ανταποκριθώ, πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι. Κι εγώ θα ανταποκριθώ με τη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση. Κι εσείς όλοι θα ανταποκριθείτε με τη συνεργασία όλων των άλλων. Όλων μαζί. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί. Ο στόχος τώρα είναι να πετύχουμε σε όλους αυτούς τους σκοπούς που έχουμε θέσει. Να αλλάξουμε τις λειτουργίες. Να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Να σηκώσουμε ψηλά τις σημαίες της κοινωνικής αλλαγής. Στις Ευρωεκλογές, στις εκλογές του 2000. Ο τόπος περιμένει από εμάς, από εμάς όλους. Και περιμένει και από εμένα. Η πατρίδα περιμένει από εμάς δουλειά, αύριο. Και θα ξεκινήσει αυτή η δουλειά αύριο, αμέσως. Η πατρίδα περιμένει να λύσουμε προβλήματα. Δεν θέλει καθυστερήσεις, δεν θέλει να συνεχίζουμε διαδικασίες συζήτησης. Θέλει αποτελέσματα. Και αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να δείξουμε και θα δείξουμε. Είναι ολόκληρη η ευθύνη μας. Και ατομικά και συλλογικά. Να αξιοποιήσουμε αυτή την ενωτική προσπάθεια που έγινε στο συνέδριο για την πορεία της χώρας. Θα την αξιοποιήσουμε. Μαζί με τη νέα Κεντρική Επιτροπή που εκλέξαμε θα κάνουμε το νέο ξεκίνημα. Στεκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι στην πρόκληση του 5ου συνεδρίου. Στην πρόκληση να σηματοδοτήσουμε μια νέα εποχή. Θα ανταποκριθούμε λοιπόν όλοι εμείς με τόλμη, με περηφάνια, με φιλότιμο στη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας. Για το ΠΑΣΟΚ, για τον ελληνικό λαό, για την ισχυρή Ελλάδα. Όλοι μαζί το ενιαίο, το μεγάλο, το δυνατό ΠΑΣΟΚ. Για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας, το πρόγραμμα μας, αυτό που καθορίσαμε για την Ελλάδα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *