Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε αποφυλάκιση στα 13 χρόνια

Η  εφετειακή απόφαση που επιτρέπει την έξοδο του Κορκονέα, δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την φυλακή και αθωώνει τον Βασίλη Σαραλιώτη, έχει προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο.  Οι δικαστές με την αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου για την περίπτωση του πρώτου και με την εξαφάνιση των ευθυνών  του δεύτερου από το συμβάν, προσδιορίζουν τη δολοφονία ενός παιδιού 16 ετών, με όρους και δεδομένα αναντίστοιχα στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύνηγορος της Πολιτικής Αγωγής αποδίδει ευθύνες στους χειρισμούς του δικαστηρίου, ώστε η απόφαση να εκδωθεί, με τον νέο ηπιότερο Ποινικό Κώδικα σε ισχύ. Η σημερινή κυβέρνηση που τόσο είχε ενοχληθεί από την ψήφισή του, τώρα αφήνει να κάνει τη δουλειά του πιστεύοντας πως έτσι κάνει πολιτική ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά το κόμμα που σήμερα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να απαντήσει τόσο για το περιεχόμενο του ποινικού κώδικα, όσο και για την βιασύνη του, να τον περάσει, έχοντας γνώσει και των υποθέσεων που δικάζονταν.  Τα γεγονότα του 2008 με τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλο, συνιστούν δήλωση ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι επειδή του αποδίδουν τα επεισόδια, αλλά διότι τότε ξεπήδησε η ανάγκη των νέων ανθρώπων για ένα άλλον πολιτικό σχηματισμό που θα τους εκφράζει.

Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, τρομάζει και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το μάθημα από εκείνα τα χρόνια, όταν δεν υπήρχε δικαιοσύνη, είναι πικρό και δηλητηριώδες και ταλαιπώρησε μετά την αποκάτασταση της Δημοκρατίας και τη χώρα και τους ανθρώπους της.

“Ενός κακού, μύρια έπονται”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *