09.02.1994 – Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν επίσημα τα Σκόπια

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με το Δημήτρη Μαρούλη

Σε επίσημη αναγνώριση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας προχώρησαν οι ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως ”η κίνηση αυτή γίνεται σε αναγνώριση της δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους που θα βασίζεται στις δημοκρατικές αρχές”.

Στην ανακοίνωση, αφού προστίθεται ότι ο πρόεδρος Κλίντον έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας στην οποία του κοινοποιεί την απόφαση, που, όπως επισημαίνεται ”θα προωθήσει τη σταθερότητα στην περιοχή”, σημειώνεται: ”Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν σημαντικές διαφορές, οι οποίες αναμένουμε να επιλυθούν μέσω καλόπιστων διαπραγματεύσεων”.

Τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη διπλωματική αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Βενιζέλος.

”Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα Σκόπια. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι βέβαια ευχάριστη για την Ελλάδα. Πρόκειται για λανθασμένη κίνηση των ΗΠΑ. Έχει, όμως, σημασία το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται ρητά ως προς τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τα Σκόπια και τη συνδέουν με προϋποθέσεις που ουσιαστικά αναφέρονται στην εχθρική προπαγάνδα των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας (σύμβολα, σύνταγμα) και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι το πρόβλημα εντοπίζεται ακριβώς σ’ αυτό: Στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Σκοπίων, τα οποία πρέπει να δώσουν επιτέλους συγκεκριμένα και απτά δείγματα για την εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας και του ψευτοαλυτρωτισμού τους. Η κυβέρνηση των Σκοπίων οφείλει να μην παρεξηγήσει το νόημα της σημερινής αμερικανικής ενέργειας και να μην καλλιεργεί στην κοινή γνώμη της χώρας της φευγαλέες ψευδαισθήσεις με αφορμή την αναγνώριση των Σκοπίων από έναν αριθμό κρατών -κατά συντριπτική πλειοψηφία- με το όνομα FYROM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *