15.02.2008 – Κ. Καραμανλής για Ασφαλιστικό: «Επιλογή μας είναι να χτίσουμε ένα δίκαιο σύστημα που δεν θα κινδυνεύει να καταρρεύσει»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Την απόφασή του να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων με όποιο κόστος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το Ασφαλιστικό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι πόροι του “ασφαλιστικού λογαριασμού αλληλεγγύης γενεών” θα προέλθουν από το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, από το 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ και από το 10% των ποσών που εισπράττουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό αφορά σε κοινωνικούς πόρους και όχι σε αποθεματικά ταμείων: “Είναι ελάχιστη συνεισφορά στους αδύναμους του συστήματος και στη νέα γενιά. Είναι στοιχειώδης έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης”, είπε ο κ. Καραμανλής, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

 

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του Ασφαλιστικού στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός αφού υπογράμμισε ότι οι σχετικές αποφάσεις ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής θητείας, κατέστησε σαφές ότι στόχος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, είναι να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες και οι επείγουσες αλλαγές. “Είναι χρέος μας”, είπε ο κ. Καραμανλής, “να μην αφήσουμε το συντηρητισμό των λίγων να γίνει ανάχωμα στο συμφέρον των πολλών. Επιλογή μας είναι να χτίσουμε ένα ολοένα και πιο δίκαιο σύστημα που δεν θα κινδυνεύει να καταρρεύσει, που δεν θα επιβάλει σε κάποιους άλλους στο κοντινό μέλλον να κόψουν παροχές από τους πολλούς, ούτε να αφαιρέσουν υπηρεσίες από τη νέα γενιά”.

 

Συνέχισε, δε, λέγοντας: “Τη μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν τη διαπραγματεύομαι. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων. Δεν πρόκειται να δεχτώ να θυσιαστεί το συμφέρον των πολλών σε κομματικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται να παραβλέψουμε τους κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέοι και οι νέες σε λίγα χρόνια εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα”.

 

Τονίζοντας -με έμφαση και υπό την επιδοκιμασία των βουλευτών της ΝΔ- πως “η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται, δεν σταματά”, ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι οι θεμελιώδεις παράμετροι του Ασφαλιστικού Συστήματος δεν μεταβάλλονται: “Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται. Το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται. Το ύψος των συντάξεων δεν μειώνεται. Ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση. Οι περισσότερες μεταβολές ξεκινούν μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους, για να ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου”.

 

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό αποτελούν “απαίτηση της κοινωνίας αλλά και υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων και φορέων, υποχρέωση στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενέστερους στις νέες και στους νέους και σε τελική ανάλυση υποχρέωση στην πατρίδα”.

One Reply to “15.02.2008 – Κ. Καραμανλής για Ασφαλιστικό: «Επιλογή μας είναι να χτίσουμε ένα δίκαιο σύστημα που δεν θα κινδυνεύει να καταρρεύσει»”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *