16.02.1994 – Μέτρα κατά των Σκοπίων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, με την ομόφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην της Αριστεράς- ανακοίνωσε τη σκλήρυνση της στάσης της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων, σκλήρυνση που περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την άμεση διακοπή της λειτουργίας του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στα Σκόπια και της διακίνησης εμπορευμάτων, από και προς το γειτονικό κράτος, μέσω του λιμένος Θεσσαλονίκης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διευκρίνισε ότι από το δεύτερο μέτρο εξαιρούνται προϊόντα που εντάσσονται στην ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και φάρμακα. Αναφορικά με το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, διευκρινίσθηκε ότι αν υπάρξει λόγος ειδικότερης εξαίρεσης θα αντιμετωπισθεί ”και για το είδος και για την ποσότητα”, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτό, είπε ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, είναι ένα μήνυμα και προς τα Σκόπια και προς όσους μετέχουν στη διαμόρφωση των θέσεων στη διεθνή σκηνή. Επειδή, όπως τόνισε ”τα λόγια υποτιμώνται ή παρερμηνεύονται η Ελλάδα υποχρεώνεται να κάνει σαφή τη θέση της, με συγκεκριμένες πράξεις”.

Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων ανακοίνωσε, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης ‘Εβερτ. Ο κ. ‘Εβερτ είπε συγκεκριμένα ότι ‘‘η Ν.Δ. είναι εθνικό κόμμα και έχει υποχρέωση να στηρίξει την ενιαία εθνική εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας’‘. Επεσήμανε, ωστόσο, την υποχρέωση που είχε η κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα εγκαίρως για τις αποφάσεις της ‘‘και όχι μια ώρα πριν την εξαγγελία τους από τον πρωθυπουργό” , επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι ”αυτά τα οποία ζητάμε σήμερα κλείνοντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είχαν ήδη επιτευχθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο του διαλόγου στον ΟΗΕ”.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού επεσήμανε ότι “τα μέτρα ανακοινώθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί τα κόμματα”, υπογράμμισε ότι “προσθέτουν ένταση σε μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή μας, η οποία απειλείται με ανάφλεξη, λόγω της τροπής της Βοσνιακής κρίσης”.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα “άκαιρα και αναποτελεσματικά” και ισχυρίστηκε ότι ενισχύουν ουσιαστικά τον Γκλιγκόροφ και απομονώνουν περαιτέρω την Ελλάδα, της οποίας ο ρόλος σε αυτή την φάση “θα έπρεπε να είναι η προάσπιση της ειρήνης. Η απόφαση που ελήφθη εξουδετερώνει αυτόν τον ρόλο και γι΄αυτό είμαι απόλυτα αντίθετος”.

 

2 Replies to “16.02.1994 – Μέτρα κατά των Σκοπίων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *