17.02.1979 – Το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, τα αποθεματικά των Ταμείων και η …”ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ”

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Αναδημοσίευση μέρους του άρθρου που – με υπογραφή Π.Μ. – δημοσιεύθηκε στην 6η σελίδα της εφημερίδας ”ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ”: «Κατάθεσε η κυβέρνηση Καραμανλή ένα ακόμη οικονομικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αυτό που φέρει τον τίτλο ”Φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς”. Όλο το νομοσχέδιο, όλα τα μέτρα που προτείνει, αφορούν την κίνηση των μετοχών στο χρηματιστήριο(..) Το νομοσχέδιο προβλέπει την επένδυση μέρους των αποθεματικών κεφαλαίων των Ασφαλιστικών Ταμείων σε μετοχές.

Αυτό το τελευταίο σημείο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αποτελεί την ουσία του νομοσχεδίου, που, κοντολογίς, αποβλέπει στο άρπαγμα μερικών δισεκατομμυρίων δραχμών των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων και την επένδυσή τους σε αμφιβόλου αξίας μετοχές και άλλα χρεόγραφα, το χάρισμά τους δηλαδή στους μεγαλομετόχους.

Με επιστολή του προς τον υπ. Συντονισμού κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Κονταξής, τάσσεται ενάντια στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά(..) Το ζήτημα εξηγιέται. Καμιά από τις φάμπρικες δεν ομολογεί τα πραγματικά της κέρδη. Και τα μέτρα για να εφαρμοστούν, προϋποθέτουν μια κάποια εξακρίβωση των πραγματικών κερδών των βιομηχάνων(..)

Αν υπήρχε ένας έστω και στοιχειώδης τέτοιος έλεγχος δεν θα γινόταν λόγου χάρη αυτό που έγινε με την εταιρία ”ΖΗΜΕΝΣ – ΕΛΛΑΣ” της Δυτικής Γερμανίας, η οποία, με τον τελευταίο ισολογισμό που δημοσίευσε και που αφορά την ετήσια περίοδο από 01.10.1977 ως τις 30.09.1978 παρουσίασε καθαρά κέρδη 24 εκατομ. δρχ. Στο ίδιο όμως διάστημα, όπως αποκαλύφθηκε (η υπόθεση έχει παραπεμφθεί ήδη στα δικαστήρια) έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο μάρκα ή κάπου 20 εκατομμύρια δρχ. με τη μέθοδο των υπερκοστολογήσεων. Τα 20 αυτά εκατομ. δρχ. αποτελούνταν βέβαια από μη φανερωμένα καθαρά κέρδη(..)

Περιορισμένα, επομένως, στα πλαίσια της κίνησης των μετοχών στο χρηματιστήριο, τα μέτρα για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς -που εξουσιάζεται πλέον από το τραπεζικό μονοπώλιο- αν δεν στραφούν στις παντοδύναμες ξένες και ντόπιες τράπεζες και στα μεγάλα ντόπια και ξένα βιομηχανικά συγκροτήματα, θα αποδειχθούν σαπουνόφουσκες και απάτη που αποβλέπουν κυρίως στο άρπαγμα των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων».

2 Replies to “17.02.1979 – Το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, τα αποθεματικά των Ταμείων και η …”ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *