17.02.1997 – Θύελλα αντιδράσεων για την τροπολογία ΥΠΕΘΟ που επιβάλλει στα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους κεφάλαια στην ΤτΕ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, η οποία προέβλεπε τη μεταφορά των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού όσων αντιτάσσονται στην επίμαχη τροπολογία, ο κ. Παπαντωνίου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” στην οποία δήλωνε ότι ”εθελοντική και όχι υποχρεωτική θα είναι η κατάθεση των αποθεματικών των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας” προσθέτοντας πως η διατύπωση της τροπολογίας “υπήρξε ατυχής νομικώς”.

”Η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη Βουλή δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος χαρακτήρισε τυπική τη ρύθμιση.

Ο κ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση αν το περιεχόμενο της τροπολογίας ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού υπογράμμισε ότι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δίνει κατευθύνσεις για την πολιτική, αλλά δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης της τροπολογίας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν ”Τσάροι”.

Στο μεταξύ, να περιορίσει τις αντιρρήσεις των συνδικαλιστών και να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις τους, επιχείρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου σε συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ.

Ο κ. Παπαϊωάννου παραδέχθηκε κατά τη συζήτηση ότι υπήρξε πραγματικό πρόβλημα επί της διαδικασίας αφού ο ίδιος, αν και αρμόδιος υπουργός, αγνοούσε την τροπολογία. Σημείωσε, όμως, ότι επί της ουσίας δεν έχει σοβαρές αντιρρήσεις στο περιεχόμενό της.

Διευκρίνισε, δε, ότι η τροπολογία αφορά τα διαθέσιμα και όχι τα αποθεματικά κεφάλαια των ταμείων και εκτίμησε ότι η δέσμευση στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα έχει δυσμενείς συνέπειες, διότι τα κεφάλαια αυτά θα ήταν ούτως ή άλλως κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες οι οποίες κέρδιζαν από τις καταθέσεις των ταμείων, αξιοποιώντας τες σε ομόλογα ή άλλες επενδύσεις.

Την απόσυρση της τροπολογίας Παπαντωνίου για τα αποθεματικά των ταμείων ζήτησαν με δηλώσεις τους, οι πρόεδροι του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *