18.02.1999 – Παραιτήσεις τριών υπουργών στον απόηχο της σύλληψης Οτσαλάν

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος. Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση και το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε για την κυβέρνηση και τη χώρα από τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τους κάλεσε να παραιτηθούν για να διευκολύνουν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, άφησε να εννοηθεί ότι την ευθύνη για την εξέλιξη της υπόθεσης έφεραν ο Θ. Πάγκαλος και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπαδόπουλος παρέθεσε τα γεγονότα και τις αποφάσεις της ελληνικής πλευράς από την πρώτη ημέρα, ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει να δημοσιοποιηθεί η άφιξη Οτσαλάν και να συλληφθούν οι άνθρωποι που τον έφεραν στη χώρα.

Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Εξωτερικών που έδωσε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο Θεόδωρος Πάγκαλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμούσε την παρουσία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα και -αμφισβητώντας την ηγετική υπόστασή του στο κουρδικό Κίνημα- αναρωτήθηκε γιατί ο ίδιος “δεν αντιλαμβανόταν ότι η παρουσία του στην Ελλάδα τον έκανε προδότη, εχθρό της Τουρκίας, όργανο των Ελλήνων, δηλαδή τον ακύρωνε πολιτικά και ιδεολογικά”. Δυστυχώς, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών “οι φίλοι του που τον έφεραν στην Ελλάδα φαίνεται ότι αυτό δεν το καταλάβαιναν. Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να συμβάλει προς την κατεύθυνση την οποία επεδίωκαν αυτοί που ήθελαν να τον εγκαταστήσουν στην Ελλάδα”.

Εξηγώντας, επίσης, την επιλογή για τη μετάβαση του Οτσαλάν στην Κένυα, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι έγινε διότι η ελληνική πρεσβεία εκεί ήταν άρτια οργανωμένη και οι συνοριακοί έλεγχοι σχετικά χαλαροί, αφού, όπως ισχυρίσθηκε, κάποιοι από τους συνεργάτες του κούρδου πολιτικού είχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και σε μια οργανωμένη χώρα θα τους συνελάμβαναν αμέσως.

Αφηγούμενος, στη συνέχεια, όλο το θρίλερ που ακολούθησε, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούσε να πείσει τον Οτσαλάν να μεταβεί σε κάποιο αγρόκτημα μακριά από την πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και ο ίδιος αρνιόταν κατηγορηματικά, πρόσθεσε πως ο ίδιος ο Οτσαλάν επέλεξε τελικά να ταξιδέψει στην Ολλανδία και αρνήθηκε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήρθε σε επαφή με τις ολλανδικές αρχές, τονίζοντας ότι “εμείς απλώς φιλοξενήσαμε τον Οτσαλάν, δεν είχαμε σκοπό ούτε να τον υιοθετήσουμε, ούτε να τον κηδεμονεύσουμε”.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι δεν υπήρξε λόγος να ακολουθήσει ο Έλληνας πρέσβης στην Κένυα την πομπή που συνόδευε τον Οτσαλάν προς το αεροδρόμιο, και απέρριψε τις ευθύνες που του καταλογίσθηκαν, εκτιμώντας ότι -κατά πάσα πιθανότητα- εάν είχε ακολουθήσει τις συμβουλές της Ελλάδας, θα ήταν σώος και αβλαβής.

2 Replies to “18.02.1999 – Παραιτήσεις τριών υπουργών στον απόηχο της σύλληψης Οτσαλάν”

  1. Είχαν γίνει και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας απ’ όσο θυμάμαι.
    Ενάντια στην κυβέρνηση.
    Μουσικές συγκεντρώσεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *