19.02.2016 – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε να παραλάβει την λίστα Μπόργιανς το 2012

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Σύμφωνα με καταγγελία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη και Αννέτας Καββαδία, με εντολή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνου Μπούρα, προς τον γενικό πρόξενο της χώρας μας στο Ντίσελντορφ – στις 19 Νοεμβρίου του 2012 – απορρίφθηκε η πρόταση για παραλαβή της ”λίστας Μπόργιανς”.

Οι βουλευτές επικαλέστηκαν έγγραφα που περιλαμβάνονται σε απάντηση του υπουργού Εξωτερικών – σε σχετική ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – και υπογράμμισαν, σε γραπτή δήλωσή τους, ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ήταν ενήμερες για την ύπαρξη της λίστας Βεστφαλίας – Ρηνανίας ή ”λίστας Μπόργιανς” και πως «αρνήθηκαν ευγενικά» την πρόταση για παραλαβή της.

«Πρόκειται περί γελοιότητας», σχολίασαν από το περιβάλλον του πρώην διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, καθώς – όπως τόνισαν – ο ίδιος ο Μπόργιανς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι παρέλαβε την λίστα με τους Έλληνες φοροφυγάδες την άνοιξη του 2015.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο γενικός πρόξενος του Ντίσελντορφ από τις 8 Οκτωβρίου του 2012 ενημέρωσε τις εθνικές αρχές πως ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Βεστφαλίας – Ρηνανίας, Dr Nordert Walter – Borjans, τον προσκάλεσε για να συζητήσουν «θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων», ζητώντας σχετικές οδηγίες. Σε επόμενη επικοινωνία, στις 19 Νοεμβρίου, ο γενικός πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ενημερώνοντάς τον ότι απέρριψε ευγενικά την πρόταση «σε συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών» που έλαβε από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνο Μπούρα.

«Δεν αφορούσε καμία λίστα το αίτημα, η οποία άλλωστε δεν υπήρχε το 2012, αφορούσε σε τεχνική βοήθεια», επισήμαναν από το περιβάλλον του Κ. Μπούρα, προσθέτοντας πως υπάρχει επίσης δήλωση του τότε υπουργού Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του τέτοιο θέμα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *