21.02.2012 – Το 2ο Μνημόνιο, το PSI και οι διαβεβαιώσεις Ευ. Βενιζέλου για στήριξη και προστασία των μικροομολογιούχων

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μία μαραθώνια διαπραγμάτευση που διήρκεσε περισσότερες από 13 ώρες, κατέληξε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με ενισχυμένη εποπτεία.

Σύμφωνα με την απόφαση στη χώρα μας χορηγείται νέο δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο έως το 2014. Τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες (PSI) ”κουρεύονται” σε ποσοστό 53,5%, έναντι 50% που όριζε η αρχική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η συμφωνία στοχεύει στη μείωση του δημόσιου χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ, το 2020.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μνημονίου περιλαμβάνονται: Δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος που θα αφορά στην αποπληρωμή των δανειστών, μείωση των επιτοκίων του πρώτου δανείου στήριξης των 110 δισ. ευρώ, ενίσχυση της παρουσίας της Ομάδας Δράσης (Task Force) στην Ελλάδα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, μόνιμη εγκατάσταση επιτρόπων της Κομισιόν στην Αθήνα και δέσμευση ότι η στήριξη από την ευρωζώνη θα συνεχιστεί και μετά το 2014, ώσπου να καταστεί εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Η χώρα μας δεσμεύτηκε να κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της, ως απόλυτη προτεραιότητα, την αποπληρωμή του χρέους της.

«Αφαιρέσαμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού 107 δισ. ευρώ διαχρονικού βάρους, μετά από δύσκολες προσπάθειες. Αυτό είναι μια προσφορά στις νεώτερες γενιές. Έχουμε την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης των 130 δισ. ευρώ και επιπλέον έχουμε τη σαφή, τη ρητή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα μας στηρίξουν και μετά την 1/1/2015 (που λήγει το νέο πρόγραμμα), έως ότου η Ελλάδα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποτιμώντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «διαψεύδονται όσοι επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας».

Αναφορικά με το PSI, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι «δραστικότερο και καλύτερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί πριν» και – σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων του αρχικού δανείου – οδηγεί το 2020 σε βιώσιμο χρέος, ενώ η ετήσια ελάφρυνση υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως είπε, δημιουργούνται μηχανισμοί, οι οποίοι θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών.

Ερωτηθείς, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στο ”κούρεμα” θα συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα (εκτιμώνται σε περίπου 11.000 άτομα, οι 9.500 εκ των οποίων κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ). Ωστόσο, κατέστησε σαφές, ότι θα υπάρξει εκ των υστέρων στήριξη και προστασία για όσους κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει από μια ενδεχόμενη τοποθέτηση της χώρας σε κατάσταση πτώχευσης (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς για όλη την ενδιάμεση περίοδο του PSI «υπάρχει πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών ρευστότητας».

One Reply to “21.02.2012 – Το 2ο Μνημόνιο, το PSI και οι διαβεβαιώσεις Ευ. Βενιζέλου για στήριξη και προστασία των μικροομολογιούχων”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *